Slik ferdes du trygt i vinterfjellet

Lær deg forehåndsreglene før du drar på tur
Vinter i fjellet
Vinteren i fjellet byr på unike naturopplevelser. Foto: Kjell Erik Reinhardtsen, DNT
Vinteren er en fantastisk tid i fjellet. Naturen vår er en unik kilde til opplevelser og gode minner. Samtidig er det viktig å vite betydningen av farene vinteren kan by på i fjellet.

Alle kan ferdes i vinterfjellet med litt forhåndsregler. Det er viktig å kjenne sine egne grenser og ha kunnskap om hva vinterfjellet. Den største utfordringen er de kalde temperaturene, og å lære seg sikkerhetsregler for å unngå skredfarlig terreng.

Tekst: Emil Engø
Foto: Den norske turistforening
Mail: emil@reis.
no

Forberedelser er viktig

Selv om fjellet kan virke vakkert og været er stabilt, kan vinteren være utfordrende på mange fronter for skiglade turister. Hvert år skader mange seg i fjellet – men heldigvis kan mye unngås med enkelte forhåndsregler.

Du må gjerne forberede deg annerledes enn om du tok samme tur om sommeren. Det skal ikke være vanskelig å ferdes ute i naturen på vinterstid, men litt kunnskap og noe utstyr kommer godt med.

Pakkelisten vil være annerledes enn den er om sommeren. Varme klær, med bytte, er selvsagt, men for sikkerhetens skyld er det viktig å ta med spade. I tilfelle uvær eller uforutsette hendelser kan en bli nødt til å grave seg ned i snøen – og da kan spaden fort være livsviktig. Velg en lett spade med godt håndtak.

Før du beveger deg inn i bratt terreng er det et must å kunnskap om snøskred. Det er ingen andre ting enn snøskred som tar flere liv i norsk natur. Aldri beveg deg inn i terreng du ikke kjenner hvis du ikke er trygg på dine kunnskaper om snøskred. Du bør alltid sjekke skredvarsel på Varsom.no og ved høy fare droppe turen. Denne nettsiden tilbyr også kurs om snøskred.

Slik kler du deg i kaldt vær

Når du skal kle deg opp for kaldt vær bør du tenke på tre ting; vil det regne, hvor aktiv skal du være og er det meldt mye vind?

Tenk at du skal kle deg med tre lag. Et indre lag mot huden, et mellomlag som skaper isolasjon og et ytre lag som verner mot de ytre faktorene, enten det er kulde, regn eller vind.

Gråhøgbu

Drømmescener ved Gråhøgbu. Foto: Marius Dalseg Sætre, DNT

Ull mot huden er essensielt for varme og for å transportere vekk svette. Ikke velg for trange klær, det gjør deg kaldere. Du vil nemlig ha litt rom mellom huden og det innerste laget – for det skaper varme luftrom.

Det mellomste laget kan være en tynn dunjakke eller en fleece. Skal du være veldig aktiv kan du velge et pustende plagg som en ullfleece. Velg tykkere etter kulden.

Det ytterste plaggets funksjon er å verne deg fra de ytre elementene. I kaldt og tørt vær er tykk bomull godt. Det er isolerende og vindtett. Er det meldt nedbør er tykke skalljakker et godt valg. Velg sterke farger for å skape kontrast til miljøet rundt deg for din egen sikkerhet.

Husk å ta med solbriller og solkrem. Selv om det er vinter kan solen være svært sterk i fjellet. Både fordi du er høyere oppe, men først og fremst fordi snø reflekterer solen. Bruk solkrem på utsatte steder som under øyner, nese og på leppene. Solbriller kommer godt med, ellers kan du risikere snøblindhet.

Fjellvettreglene for vinteren

I utgangspunktet gjelder samme fjellvettregler om sommeren som vinteren, men du bør også ta DNTs skredvettregler i betraktning.

  1. Bruk kartet og planlegg ruta på forhånd

Turen bør planlegges på kartet før avreise. Ved planlegging av veivalg bør skredfaren alltid vurderes. Ta veivalg som gir enkel og sikker orientering.

  1. Sjekk skredvarsler og lytt til lokalkjente

Sjekk skredvarsler og værmelding hver dag, og snakk med kjentfolk før turen om vær- og snøforhold i området. Vær spesielt oppmerksom på siste dagers vindretning.

  1. Husk at skredfaren øker ved vind, temperaturstigning og nedbør

Skredfaren øker ved kraftige snøfall, når det blåser slik at snøen driver, når temperaturen stiger raskt, samt ved solstråling, regn eller innsig av varmluft.

 

  1. Se etter andre skred

Nye selvutløste skred i området kan gi en pekepinn på skredfaren.

 

  1. Unngå bratte fjellsider som er over 25-30 grader

Fjellsider som er brattere en 25-30 grader er ofte skredfarlige. Store snømasser kan samle seg i bratte skråninger som ligger i le for vinden. Lehengene kan identifiseres ved å se på snøskavlene som dannes på toppen av bratte områder.

 

  1. Hold avstand til fjellsidene

Snøskred kan bevege seg langt ut på flaten under fjellsiden der skredet løsnet. En enkel regel er at skredet kan gå tre ganger fallhøyden av skråningen. Løsner skredet 100 meter oppe i en fjellside kan det teoretisk nå 300 meter ut i fra fjellsiden.

 

  1. Unngå bekkedaler

Små bekkedaler er like farlige som store fjellsider. Bekkedalene med bratte sider fanger ofte mye snø. Sørg for å unngå disse, og gå heller på flatene på sidene av bekkedalen.

 

  1. Følg fjellryggene – her er det også enklest å gå

Vær trygg – følg rygg. På fjellryggene vil snøen blåse vekk. Selv på vintrer med store snøfall vil du lett finne fjellrygger som nærmest er fri for snø.

 

  1. Lytt etter drønn i snøen

Drønn i snødekket er tegn på lagdeling i snøen og skredfarer er derfor stor.

 

  1. Ha alltid med spade og søkestang

Spade og søkestang bør alltid være med på turer i vinterfjellet. Det samme må kunnskapen om hvordan det brukes. Skal du ferdes i bratte vinterfjell og utenfor løypene nær alpinanlegg bør du bruke skredsøker (sender/mottaker-utstyr). Søkeren må være slått på og festet riktig på kroppen under ytterklær for å virke.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden