Slik får du internasjonalt førerkort

Trenger du internasjonalt førerkort? Slik går du frem.
Camper Van in the woods
Mange leier bil i utlandet. Kjenner du reglene for internasjonalt førerkort? Foto: Tim Gouw/Pexels
Skal du leie bil i sommer eller planlegger det? Da kan det være at du må ordne deg et internasjonalt førerkort før du reiser. I noen land er det et krav, men det er også anbefalt i en rekke andre land, til tross for at det ikke er pålagt.

Å leie bil eller andre kjøretøy i utlandet kan være givende for ferien. Det gjør deg fleksibel og mer frihet til å oppdage steder og attraksjoner der du reiser. Før du legger ut på tur bør du sjekke at du har førerkortdokumentene i orden – ellers kan det by på trøbbel dersom du skulle bli stoppet av politi eller være så uheldig at du var involvert i en ulykke. Heldigvis er det svært enkelt å få hendene på et internasjonalt førerkort i dag.

Hva er et internasjonalt førerkort?

Et internasjonalt førerkort er i praksis bare en oversettelse av ditt norske førerkort. Dokumentet skal gjøre det enklere for myndigheter, bilutleiere og andre du kan komme i kontakt med når du kjører i utlandet.

Har du norsk førerkort kan du kjøre i hele EØS-området uten å anskaffe et internasjonalt førerkort, men Norges Automobil Forbund(NAF), anbefaler likevel å anskaffe seg et dersom du skal kjøre i Sør-Europa eller Øst-Europa.

Alle med norsk førerkort kan få tak i et internasjonalt førerkort. Dette kan du gjøre gjennom NAF, KNA(Kongelig Norsk Automobilklub) eller MA – Rusfri Trafikk.

Tegn et gratis og uforpliktende prøveabonnement og motta to gratis utgaver av REIS i posten. I tillegg er du med i trekningen av kystcruise med Fjord Line. Klikk på bildet under for å delta:

Klikk på bildet og delta i konkurransen om et gratis cruise med Fjord Line.

Hvor trenger jeg internasjonalt førerkort?

Alle EØS-land er unntatt krav om internasjonalt førerkort dersom du er bosatt i Norge og har norsk førerkort. I Europa må du anskaffe deg det før du reiser til Moldova, Russland og Albania.

Dette er andre land som krever at du kjører med internasjonalt førerkort: Argentina, Australia, Brasil, Chile, Colombia, Costa Rica, Egypt, Filippinene, Gambia, Haiti, India, Indonesia, Israel, Japan, Kuwait, Malaysia, Mexico, Namibia, Nepal, Peru, Singapore, Sør-Afrika, Tahiti, Tanzania og Thailand.

 

Vinn dette reisesettet verdt 1800 kroner

 

Les også: Nødpass: Dette er reglene

Vi anbefaler at du alltid sjekker med det respektive landets myndigheter eller norske utenriksmyndigheter hvis du er usikker på om du trenger internasjonalt førerkort. De vil alltid ha oppdatert informasjon.

I enkelte land kan også utleiefirmaer kreve at du fremlegger et internasjonalt førerkort. Hør med utleiefirma før du drar på ferie.

Slik kan du få et internasjonalt førerkort

Du må ordne førerkort gjennom NAF, KNA eller MA – Rusfri Trafikk. Det er ingen krav om medlemskap for å søke, men foreningene opererer med medlemspris. Du kan enten få et internasjonalt førerkort som er gyldig i et år eller et som er gyldig i tre år.

Les også: Sjekkliste for sommerens ferietur

Du kan enten besøke foreningenes kontorer dersom de er i nærheten eller søke på nett. Uavhengig av hvilken løsning du velger må du ha med deg kopi av førerkort på begge sider, samt to stykk passfoto i størrelsen 3,5 X 4,5 cm.

Du må regne med noen dagers behandlingstid, samt postgang. Dette gjelder spesielt i tiden før sommerferien, så vær alltid tidlig ute dersom du må ha det før ferien.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas