Slik blir du svindlet på ferien

Dette er de vanligste svindelmetodene du møter som turist
Taxi
Mange blir svindlet i taxien

Turister er et yndet mål for svindlere. Ofte er de mer betalingsvillig enn lokale – og ikke minst kjenner de ikke lokale skikker og normer like godt. Dette er de vanligste svindelmetodene du møter når du er ute på reise.

Tekst: Emil Andre R. Engø

Det er mange måter du kan bli svindlet. Målet er naturligvis som regel å lure deg for penger. Når du først er utsatt for svindel er det kjekt å ha reiseforsikring, men det skaper fortsatt problemer og trøbbel du skulle vært foruten på ferien din. Mange svindler kan forhindres – ikke bare med etterpåklokskap – men med faktiske forhåndsregler.

Vekslingssvindel
Penger

Aldri veksle penger på gaten

En av de vanligste svindelmetodene du kan bli utsatt for som turist er vekslingssvindel. I mange land kan du se folk stå på gaten og tilby å veksle penger. Hold deg unna. Bare det at folk tilbyr veksling fra gaten, uten noe form for autorisering eller seriøst firma bak, bør få varsellampene til å blinke for fullt. I mange land kan det til og med være du begår et lovbrudd ved å veksle penger på gaten – husk og alltid sjekke lokale regler der du reiser. Det sparer deg for mye trøbbel.

Ikke bare kan gatevekslere gi deg dårlige og helt feil kurs på pengene dine – du kan til og med ende opp med å stå med skjegget i postkassen og oppdage at pengene du har fått enten er utgåtte valører eller verdiløse penger fra nabolandet. Selv om du blir tilbudt bedre kurs på gaten enn hos offisielle vekselssteder bør du gå for sistnevnte alternativ.

 • Aldri veksle penger på gaten – du blir fort lurt!
 • Sørg for å sjekke de lokale reglene for pengeveksling.
 • Velg steder som er autorisert eller har et seriøst firma bak seg.
Billettsvindel

Skal du på konsert eller på et sportsarrangement? Du har sikkert vært nære på å falle for fristelsen av å kjøpe billettene på gaten eller over internett fra privatpersoner. Dette skal du være forsiktig med. Dersom prisen er for god til å være sant, er den sjeldent det. Det er big business å selge falske billetter både i Norge og i utlandet.

Billettene ser gjerne helt autentisk ut, med koder og kjennetegn helt lik orginalene. Når du entrer konserten etter flere timer i kø og kontrollørene scanner billetten din må de skuffe deg. Billetten du kjøpte på gatehjørnet er ikke ekte. Selgeren er borte for lengst, og det er tvilsomt om du får noe som helst igjen på reiseforsikringen. Noen steder er det ikke lov å kjøpe billetter fra andre enn de offisielle salgsstedene – så å anmelde og håpe på et greit forsikringsselskap er kanskje ikke et alternativ en gang.

Sørg for å kjøpe billettene dine riktig sted. Skal du kjøpe billetter til fotballkamp er det lurt å gå på stadionen hvor de selges. Skal du på konsert – ikke kjøp fra privatpersoner – med mindre du kan være helt sikker på at du ikke blir lurt. Det kan du nemlig ikke i de fleste tilfeller. Ikke ødelegg opplevelsen du har gledet deg til lenge ved å gjøre denne feilen. De kronene det eventuelt koster ekstra å kjøpe billettene fra offisielt hold kan fort vise seg å være verdt investeringen.

 • Ikke kjøp billetter på gaten eller fra ukjente på nettet
 • Velg offisielle salgskanaler – du vil ikke angre!

Les også: Lommetyver ser hvem de kan stjele fra

Taxisvindel

taxi

Mobilen kan hjelpe deg til å ikke bli lurt i taxien

Har du noen gang sittet i taxien og lurt på hvorfor turen som skulle ta 15 minutter tar det dobbelte selv om det ikke er kø i trafikken? Vel, sjåføren har nok sett sitt snitt til å tjene noen ekstra kroner på en uoppmerksom turist. Når du ikke er kjent i en ny by er det ikke like lett å oppdage om taxien tar noen små omveier for å tjene mer penger, men noen råd kan hjelpe.

Hotellet du bor på kan ringe til taxi for deg. Da sørger de for at du får et ordentlig selskap eller en sjåfør de stoler på. Sjekk alltid at taxien har taxameter og bruker det. Fastpris er vanligvis dyrere enn å bli kjørt på taxameter.

Følg med på mobilen hvor taxien kjører. I EU kan du bruke mobilen akkurat som hjemme uten ekstra kostnader. Befinner du deg utenfor EU anbefaler vi at du laster ned kartet på forhånd når du har wifi tilgjengelig. Geo-posisjon er gratis å bruke. Skriv inn stedet du skal og vis det med kjøreruten til sjåføren – bare det er som regel nok til at du blir kjørt helt riktig. Følg med på kartet om du er usikker.

 • Bruk ordentlige selskaper og sørg for at sjåføren bruker taxameteret.
 • Vis hvor du skal på kartet på mobilen med kjørerute plottet inn.
 • Følg med på kartet om du mistenker at du blir lurt

Les også: Gode råd ved tyveri

Svindel på leie
Vannscooter

Mange opplever at vannscooterleien plutselig blir dyrere

En av de vanligste svindelmetodene turister blir utsatt for er når de leier ting. Det kan være bil, motorsykkel eller en vannscooter. Når du returnerer leieobjektet vil utleier granske eksempelvis vannscooteren for å se om alt er i orden. Plutselig finner utleieren en ripe i lakken. Selv om den var der fra før av blir skylden lagt på deg.

Sjekk alltid leieobjekter nøye og ta bilder før du drar. La gjerne utleier se at du tar bilder av eventuelle riper og skader.

 • Sjekk alltid leieobjektet for skader før du bruker det.
 • Ta bilder av eventuelle skader. Ikke vær redd for at utleier ser at du tar bilder.
Falske varer og kopier

Dette har de fleste som har reist sett. Som regel er det lett å se, og det er ikke sikkert selgeren skjuler at det er falske varer som selges. Vær forsiktig selv om. Kopier og falske varer kan i mange land være ulovlig å kjøpe. Du kan ende opp med kjempebøter. I Frankrike kan du få opptill 100.000,- i bot for å kjøpe piratkopier.

Studer kjennetegn nøye. Dersom prisen er for god til å være sann, er den som regel også det. Kjøp produktene dine fra ordentlige butikker. Falsk elektronikk, vesker og klær, smykker og ringer med edelsteiner og en rekke andre varer omsettes som kopier over hele verden. Ikke en gang eksperter kan se forskjell på godt utførte kopier.

 • Ikke kjøp piratkopier. Det er ofte ulovlig i det gjeldende landet.
 • Hold deg til anerkjente kjeder eller ordentlige butikker. Dersom prisen er for god til å være sann – så er den som regel også det.

Les også: Enkelt datatriks gir deg billigere billetter

Bøter og falske eller korrupt politi

Mange steder kan du oppleve at uniformerte politi tar kontakt med deg med ulik forklaring. Ber de deg om å gi fra deg pass eller lommebok skal du være ytterst forsiktig. Be de ta deg med til politistasjonen. Da vil du unngå at du blir lurt av personer i falske uniformer som ønsker å stikke av med pengene og passet ditt.

Dersom du av en eller annen grunn skulle ende opp med å få en bot – eksempelvis for å kjøre for fort. Sørg for at du får en kvittering for boten. Ikke betal dersom politiet ber deg om å betale boten i annen valuta enn hva de bruker i landet. Bøter eller overtredelsesgebyrer skrives aldri ut i utenlandsk valuta!

 • Ber politi deg om pass eller lommebok – be om å bli tatt med til politistasjonen.
 • Ikke godta å betale bøter i utenlandsk valuta – og sørg for å få kvittering.
En lokal flørt

En kveld på byen kan ende som en dyr svindel

Mange steder kan du oppleve å bli tilnærmet av en svært attraktiv kvinne eller mann. Ofte er flørtingen svært direkte og agressiv. Dette kan skje med begge skjønn. Vær skeptisk med å bli med på nattklubber, strippebuler eller hoteller. Kvelden blir fort fuktig og plutselig sitter du igjen med en enorm regning. Damen eller mannen er forduftet for lenge siden.

I ekstreme tilfeller har slike situasjoner ført til at turister har blitt dopet eller ranet.

 • Vær forsiktig dersom flørtingen er veldig direkte eller aggressiv.
 • Vær forsiktig med å bli med på et sted hun/han svært gjerne vil til.
Åpne wifi-spots

Vær forsiktig med å koble mobilen opp til gratis og åpne wifispots på offentlige steder. Du kan risikere at hackere har satt opp nettverket for å stjele personlig informasjon som passord, kredittkortdetaljer eller for å skade mobil- eller dataenheten din.

Befinner du deg på en restaurant, en bar eller på et hotell og ser flere wifinavn som ligner. Spør hvilke som er det offisielle nettet. Ikke lag brukere eller oppgi informasjon når du forsøker å gå inn på åpne wifispots – det kan fort ende galt!

 • Spør hva som er det offisielle nettet der du logger inn.
 • Ikke oppgi kritisk informasjon for å komme inn på åpne nettverk.

 

Kortsvindel

Kortsvindel kan ofte unngås med litt oppmerksomhet

Plutselig oppdager du at alle pengene dine er trekt fra kortet, selv om det ligger i din egen bukselomme. Eller så ser du små transaksjoner på noen få kroner du ikke kjenner igjen bli trekt jevnlig. Da har kortet ditt med stor sannsynlighet blitt «skimmet». Det vil si at noen har klart å enten få tak i kortinformasjonen din eller kopiert kortet ditt.

I mange land er det vanlig å gi kortet til selgeren som så tar det inn i terminalen. Sørg for at du alltid ser kortet når dette skjer for å unngå at noen kan stjele informasjonen. Kort kan også bli kopiert av «lesere» som settes på ATMer eller bankterminaler. Det er ikke lett å se. Kjenn forsiktig på kortinntaket og se at delene sitter godt fast. Ser noe mistenkelig ut er det sjeldent langt til neste minibank.

Kontakt bank ummidelbart og steng kortet ditt om du ser transaksjoner du ikke står bak.

 • Hold kortet ditt under oppsyn – alltid!
 • Sjekk at terminal eller ATM ser normal ut. Eksterne deler festet utenpå kortinntak bør få varsellampene til å lyse.
 • Kontakt bank og få stengt kortet ved enhver merkelig transaksjon.

 

Hva gjør jeg når jeg er svindlet?

Dersom det involverer store summer eller er alvorlig bør du anmelde forholdet straks. Kontakt bank og reiseforsikring så fort som mulig.

Ingen er helt skånet fra å bli svindlet, men med forhåndsregler mot de vanligste svindelmetodene kan du unngå mye. Uforsiktighet eller dumskap blir ikke nødvendigvis dekket av reiseforsikring.

Politiet kan i de fleste tilfeller hjelpe deg. Som regel vil et erstatningskrav hos reiseforsikring medføre at du må anmelde forholdet dersom noe kriminelt har skjedd.

Handler svindelen om identitetstyveri av ulikt slag må du kontakte nærmeste ambassade eller konsulat.

REIS har en nyopprettet facebookgruppe for deg som reiser. Bli med og del dine opplevelser, still spørsmål og bli inspirert av andre! Trykk på bildet under for å bli medlem.

Norsk reiseforum

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden