Slik blir du kvitt flyskrekken

Flyskrekk kan være både utfordrende og traumatisk, men det finnes råd. Her er tipsene som gjør flyturen mer behagelig....
Turbulens er ikke noe å bekymre seg for, men husk likevel å feste setebeltet når lyset blinker. @ Jack Sullivan / Alamy

 

  1. Møt opp forberedt. Print ut flybilletter, ombordstigningskort, hotellinformasjon osv. Dette vil gi deg en følelse av kontroll.

 

  1. Identifiser din redsel. Mennesker kan være redde for forskjellige deler av flyreisen. Noen sliter med klaustrofobi, mens andre kan bli urolig grunnet turbulens og de mange lydene på flyet. Å fastslå hva det er som gjør deg redd kan være ett steg nærmere å overkomme redselen.

 

  1. Ikke drikk kaffe! Hold deg unna koffein i form av kaffe, te eller brus. Med et forhøyet angstnivå i kroppen trenger kroppen heller ting som beroliger deg.

 

  1. Slapp av og pust med magen. Dette er nok det vanskeligste å gjøre, men prøv å hold musklene dine avslappet. Slik kan du lure hjernen til å tro at det ikke er grunn til bekymring.

 

  1. Snakk med folk. Distraher deg selv ved å snakke med reisefølget ditt, den ukjente sidemannen eller flyvertinnen. Dette forhindrer at du selv gir brennstoff til angsten ved å sitte fast i irrasjonelle tankebaner.

 

  1. Vær åpen om flyskrekken. Flypersonalet er her for deg og er vant til å gjøre reisen mer behagelig for passasjerer med flyskrekk.

 

  1. Husk at turbulens ikke er farlig. Turbulens er ubehagelig for alle, selv de uten flyskrekk, men det er ikke farlig. Minn deg selv på at ingen fly noen gang har styrtet på grunn av turbulens.

 

Sully Sullenberger er navnet på den heltemodige piloten som landet flyet sitt på Hudsonelven i New York etter at alle motorene gikk tapt, og reddet alle de 155 passasjerene sine, samt hele besetningen sin. Han er nå flysikkerhets-ekspert og forfatter, og han mener det ikke er noen grunn til å bekymre seg for turbulens. Fly er designet for å tåle kraftig turbulens og det som verre er, sier han, og at mange får panikk når de ser at vingene på flyet bøyer seg. Dette er det ingen grunn til, da vingene er bygd for å gjøre dette under turbulens slik at ristingen blir mykere.

 

Han tror det som gjør turbulens skremmende for så mange mennesker er at det er en uvant opplevelse. De fleste forstår ikke hva som skaper turbulens og man er ikke klar over hvor godt trent pilotene er og hvordan flyene er bygget for å håndtere det. En av de beste måtene å hjelpe folk igjennom turbulens, sier han, er igjennom denne mentale øvelsen: Neste gang du kjører eller er passasjer i en bil (eller et annet transportmiddel du tar hver dag), lukk øynene og konsentrer deg om hver eneste hump i veien, hver vibrasjon, sving, hvert støt og bråstopp. Til sammen utgjør dette er mye større ”turbulens” enn på fly, men du føler deg sikrere fordi bevegelsene er kjent for deg, og du vet hva som forårsaker dem.

 

8. Prøv å nyte flyturen. Det høres kanskje vanskelig ut, men les en god bok, prøv å sove litt, se på film eller les deg opp i guideboken for destinasjonen din. Alt som kan distrahere deg fra angstfylte tanker er bra.

(Kilder: KLM og cntraveler.com)

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden