Slik blir du kvitt flyskrekken

Flyskrekk kan være både utfordrende og traumatisk, men det finnes råd. Her er tipsene som gjør flyturen mer behagelig....
Turbulens er ikke noe å bekymre seg for, men husk likevel å feste setebeltet når lyset blinker. @ Jack Sullivan / Alamy

 

  1. Møt opp forberedt. Print ut flybilletter, ombordstigningskort, hotellinformasjon osv. Dette vil gi deg en følelse av kontroll.

 

  1. Identifiser din redsel. Mennesker kan være redde for forskjellige deler av flyreisen. Noen sliter med klaustrofobi, mens andre kan bli urolig grunnet turbulens og de mange lydene på flyet. Å fastslå hva det er som gjør deg redd kan være ett steg nærmere å overkomme redselen.

 

  1. Ikke drikk kaffe! Hold deg unna koffein i form av kaffe, te eller brus. Med et forhøyet angstnivå i kroppen trenger kroppen heller ting som beroliger deg.

 

  1. Slapp av og pust med magen. Dette er nok det vanskeligste å gjøre, men prøv å hold musklene dine avslappet. Slik kan du lure hjernen til å tro at det ikke er grunn til bekymring.

 

  1. Snakk med folk. Distraher deg selv ved å snakke med reisefølget ditt, den ukjente sidemannen eller flyvertinnen. Dette forhindrer at du selv gir brennstoff til angsten ved å sitte fast i irrasjonelle tankebaner.

 

  1. Vær åpen om flyskrekken. Flypersonalet er her for deg og er vant til å gjøre reisen mer behagelig for passasjerer med flyskrekk.

 

  1. Husk at turbulens ikke er farlig. Turbulens er ubehagelig for alle, selv de uten flyskrekk, men det er ikke farlig. Minn deg selv på at ingen fly noen gang har styrtet på grunn av turbulens.

 

Sully Sullenberger er navnet på den heltemodige piloten som landet flyet sitt på Hudsonelven i New York etter at alle motorene gikk tapt, og reddet alle de 155 passasjerene sine, samt hele besetningen sin. Han er nå flysikkerhets-ekspert og forfatter, og han mener det ikke er noen grunn til å bekymre seg for turbulens. Fly er designet for å tåle kraftig turbulens og det som verre er, sier han, og at mange får panikk når de ser at vingene på flyet bøyer seg. Dette er det ingen grunn til, da vingene er bygd for å gjøre dette under turbulens slik at ristingen blir mykere.

 

Han tror det som gjør turbulens skremmende for så mange mennesker er at det er en uvant opplevelse. De fleste forstår ikke hva som skaper turbulens og man er ikke klar over hvor godt trent pilotene er og hvordan flyene er bygget for å håndtere det. En av de beste måtene å hjelpe folk igjennom turbulens, sier han, er igjennom denne mentale øvelsen: Neste gang du kjører eller er passasjer i en bil (eller et annet transportmiddel du tar hver dag), lukk øynene og konsentrer deg om hver eneste hump i veien, hver vibrasjon, sving, hvert støt og bråstopp. Til sammen utgjør dette er mye større ”turbulens” enn på fly, men du føler deg sikrere fordi bevegelsene er kjent for deg, og du vet hva som forårsaker dem.

 

8. Prøv å nyte flyturen. Det høres kanskje vanskelig ut, men les en god bok, prøv å sove litt, se på film eller les deg opp i guideboken for destinasjonen din. Alt som kan distrahere deg fra angstfylte tanker er bra.

(Kilder: KLM og cntraveler.com)

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden