Slik betaler du på utenlandsturen

Hvor det lønner seg å ta ut kontanter varierer med landet du skal til, banken du tar ut pengene i og hvilke kort du bruker. Her er de beste...
Det kan være greit med litt småpenger i lomma når du er ute og reiser. Små beløp kan fort bli dyre.

Mange lurer på om de skal ta ut penger før de reiser på ferie eller når de har kommet frem.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– Tar du ut valutaen i Norge er gjerne kursen høyere, men tar du ut i utlandet risikerer man høyere gebyrer, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl  i DNB Bank.

– Skal du ferierer i land som bruker Euro, USD eller Pund er kursen ganske lik uavhengig av om du tar ut i Norge eller utlandet. Skal du derimot til land med mer eksotisk valuta som thailandske baht eller tyrkiske lira får du gjerne en bedre kurs hvis du tar ut på feriedestinasjonen, sier hun, og fortsetter:

– Hvis du planlegger å ta ut kontanter i utlandet er det noen fallgruver du må være klar over. Dette kan være et fast kronegebyr og/eller et prosentvis gebyr som gjelder for både debetkort og kredittkort. I tillegg er det mange utenlandske banker som legger på enda et gebyr som minibankeier tar. Derfor kan eventuelle gebyr du må betale for å ta ut penger i utlandet spise opp valutaprofitten du gikk glipp av ved å ta ut i Norge.

I Norge drar vi kortet når vi skal kjøpe en pakke tyggis, slik er det ikke nødvendigvis i utlandet. Skal du for eksempel ta en drosje eller handle noe under et visst beløp er det en rekke land der du ikke kan ta småkjøpene på kort. Derfor kan du gjøre lurt i å ta ut noen kontanter til turen.

Hvis du ikke ønsker å betale hele ferieforbruket med kontanter kan 2-3000 kroner være tilstrekkelig som buffer for en familie som skal på en ukes ferie. Med kontanter slipper du eventuelle gebyrer ved å bruke kortet på småkjøp samtidig som du er forberedt på situasjoner der det ikke er mulig å betale med kort.

Når du handler i utlandet må du alltid velge å betale i lokal valuta, velger du norske kroner blir det dyrere da butikken selv setter kursen. Spør også om taxfree så du kan få igjen momsen på flyplassen.

En liten valutaguide

* Betal med lokal valuta: Det lønner seg å betale lokal valuta, selv om landet tilbyr betaling med for eksempel Euro. Grunnen til dette er at de gjerne får mer igjen for euroen, men det blir dyrere for deg. Husk også alltid å betale med lokal valuta når du bruker kort.

* Få kunnskap: I noen land er visse hoteller og butikker uvillige til å ta imot lokal valuta som betaling. I slike tilfeller kan dette være greit å være klar over på forhånd. Bruk nettet til å lese deg opp på din destinasjon.

* Husk gebyrene: Husk alltid å sjekke gebyrene når du skal ta ut penger i utlandet. Er det dyrt, kan det være penger å spare på å ta ut i en annen bank.

* Unngå tyveri: reiser du med mye kontanter er det lurt å putte de i safen på hotellrommet. Ta heller med det du trenger til dagens gjøremål. Har du flere kort kan du legge igjen disse i safen og kun ta med et når du skal ut. På denne måten unngår du å miste alle betalingsmidler hvis du skulle bli utsatt for tyveri.

* Veksle tilbake: Har du valuta liggende hjemme fra tidligere reiser kan du benytte anledningen til å veksle de inn i valutaen til neste reisedestinasjon på flyplassen.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden