Skitt fiske i Gloppen

Skyfri himmel, blikkstille sjø, billedvakre omgivelser og en lakseelv der laksen faktisk biter: Velkommen til gode dager i Gloppen....

Da Preben Moen overtok Gloppen Hotell etter farens død i 2013, var han med sine 23 år landets yngste hotellsjef. At han i tillegg overtok et tradisjonsrikt hotell som hadde vært i drift siden 1866 og som på det tidspunktet hadde en tyngende gjeld, gjorde ikke oppgaven mindre.

TRADISJONSRIKT: Vakre Gloppen Hotell har vært i drift siden 1866. (Foto: Tom Andersson)

Preben ga seg selv fem år på å få hotellet på fote igjen, og den jobben klarte han med glans. I 2018 solgte han et veldrevet hotell til Classic Norway Hotels, men er i dag fremdeles i høyeste grad involvert i driften som hotelldirektør.

– Velkommen til Gloppen, smiler Preben i det vi ankommer Sandane og svinger inn foran det vakre hotellet. Været er strålende, og Preben byr på forfriskninger i hagen foran det hvitmalte trebygningen som utgjør den eldste delen av hotellet.

SENSOMMERSOL: Kalde forfriskninger på plenen foran det tradisjonsrike hotellet smaker aldeles utmerket! (Foto: Tom Andersson)

Lakseparadiset
Vi skjønner straks at det meste her dreier dreier seg om laksefiske, i alle fall i perioden fra juni til september. I natt ble det tatt en rugg på nærmere 8 kilo, noe de fleste av hotellets gjester har fått med seg. Hotellet har siden 1996 hatt alle rettigheter til fiske i Gloppenelva,  som skal være en av Vestlandets beste lakseelver. Det er derfor ingen overraskelse at flere av gjestene er nettopp laksefiskere – mange av dem i grupper som har fisket her i årtier.

HISTORIE: Restauranten i Gloppen Hotell forteller sin tydelige historie om et miljø for jakt og fiske gjennom generasjoner. (Foto: Tom Andersson)

Når vi ut i de små nattetimer nyter de siste restene av en fantastisk smaksmeny i den koselige restauranten, blir vi avbrutt av en ekstatisk mann i fullt laksefisker-utstyr som kommer stormende inn: Preben må se på den fine sjøørreten han nettopp fikk øverst i elva, og vi andre følger etter. Og der og da, ved synet av den flotte fisken på nær fire kilo, kjenner jeg at besettelsen når meg også. Om ikke Preben har et par stenger og noen vadere å avse et par timer i morgen tidlig?

Og det har han selvfølelig.

HOTELLDIREKTØR: Preben Moen var landets yngste hotelldirektør da han overtok i 2013 som 23-åring. (Foto: Tom Andersson)

Et øyeblikk av ren lykke
Så her står vi, nederst i Gloppenelva, i vadere med vann til livet og stengene ute. Solen skinner fra skyfri himmel, og farger det vakre landskapet rundt oss til en perfekt ramme om fisket og den intense spenningen som følger med.

Elva renner dovent ut i fjorden, som ligger speilblank mellom fjellsidene. Preben har tipset om at laksen biter best i kanten av strømningen i elva, og jeg kjenner at jeg treffer perfekt med det siste kastet. Og der – der sitter den!

Min makker kommer løpende til med håv, og jeg prøver å kjøre laksen som jeg har lært. Etter et kvarter har jeg den inne på grunna – en flott laks på 3-4 kilo: Et øyeblikk av ren lykke! Så gjør den et majestetisk byks, rister av seg sluken og forsvinner.

Det gjør ikke noe. Jeg har i alle fall sett min laks, og jeg har fått oppleve et av Norges flotteste hoteller. Det holder i lange baner, det.

PERFEKT: Et øyeblikk av ren lykke i Gloppenelva. (Foto: Erlend Ellingsen)

Fakta

Slik kommer du hit:
Widerøe flyr deg raskt til Sandane, bare 1 time fra Oslo! Fra Oslo og Bergen er det fire daglige avganger til Sandane.
Med bil: Fra Oslo – 6 timer (over Filefjell eller Hafjellfjellet)
Fra Bergen – 4 timer (langs kysten, ferge Lavik-Oppedal)
Fra Ålesund – 3,5 timer.

Om Gloppen Hotell:
Regnet som et av Norges beste hoteller, i tradisjonsrik drift i tettstedet Sandane siden 1866. Et eldorado for laksefiskere fra juni til september.
classicnorway.no/hotell/gloppen-hotell

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden