ShanGHai og jeg

«Orientens hore»« har gjenoppstått – og hun er større, mektigere og morsommere enn noen gang før. REIS' Ulrika K. Engström guider oss til sin andre hjemby Shanghai samt byens...

Jeg var 19 da jeg ble forelsket for første gang. Det var en klassisk tenåringsskjærlighet som begynte med et realt fyll. Hun var en uimotståelig blanding av spennende bad boy og nerdete kusine fra landet.

Shanghai hadde levd et hardt liv. Fram til 1842 hadde Kinas økonomiske sentrum bare vært en søvnig fiskeby på slimete elvebredder. Men så kom opiumkrigen og et fornedrende nederlag som gjorde at Kina måtte gi etter for utenlandske inntrengere. Franskmenn, briter og amerikanere delte byen mellom seg og dannet såkalte konsesjoner, unntatt fra kinesisk lov. De fortrengte det Kina de hadde omkring seg og bygde en by som like gjerne kunne vært ett eller annet sted i Sentraleuropa. Da jeg kom til Shanghai 150 år senere hadde hun akkurat våknet fra en 50 år lang Tornerosesøvn. Kommunismen hadde sugd storbyen tom, men på trappene sto det prosjektet som skulle gjøre Shanghai til Kinas mest moderne by.

Det var i Shanghais tiltagende natteliv at troen på framtiden kokte som mest. Her fantes få lover og regler. På barer som Judy’s Two og Tequila Mama ble det festet som om det ikke fantes noen dag i morgen. På underjordiske nattklubber som DD’s møtte mongolske gledespiker nyrike entreprenører, her danset afrikanske utveskslingsstudenter med overarbeidete direktører, og det var ikke langt til de sjuskete opium

bulene og jazzklubbene med russiske dansere som en gang hadde gjort byen verdenskjent og var med på å gi byen sitt tvilsomme kallenavn.

I enpartistaten Kina var man mildt sagt paranoid i sitt forhold til sin egen historie. Men med årene åpnet barer og restauranter som YY’s, Face og M on the Bund, og de unndro seg ikke for å gløtte bakover i tiden når de valgte innredning – med mer eller mindre vellykket resultat. Du kunne føle historiens sus.

Og det var nettopp Shanghais sentimentale historie som langsomt fikk meg hektet. Jeg ble fascinert av det som en gang hadde vært. For det var noe sørgelig over at de russiske dansøsene knapt hadde fått på seg fjærne før kommunistene kom til makten – da folkerepublikken Kina ble utropt i 1949 ble den lettsindighet og synd som Shanghai en gang hadde stått for forbudt, og metropolens storhetstid var over. Vanskelige år med Maos politiske nykker fulgte, og det drøyde til landsfaderens død før markedsliberaliseringen igjen trådde i kraft og Shanghai begynte å reise seg fra asken igjen.

Nå er Shanghai blitt et symbol for Kinaunderet – verdens fabrikk – som mer enn gjerne deler sine lave produksjonskostnader og billige produkter med resten av verden. Turistene kommer til ”Orientens hore” for å shoppe billige kopier på det som kalles Taobao market og ha det moro på klubber som Bonbon og Bar Rouge. Byen har til og med sin egen Formel 1-bane. Verdens raskeste tog kjører den korte strekningen mellom flyplassen og forstedene og verdens høyeste hotell så dagens lys ved årtusenskiftet. Det var også på den tiden at utbyggingen formelig eksploderte, de utenlandske investeringene strømmet inn og befolkningen fikk høyere levestandard. Men det betydde også at 100 000 av de som bodde i midtbyen ble tvangsflyttet ut til nye forstadskomplekser utenfor bykjernen. Samtidig kjentes vekstsmertene i byens mange byggeprosjekter – hele bydeler ble jevnet med jorden for å gi plass til nye skyskrapere.

En stor del av de utenlandske investeringspengene har gått til å skape nye vannhull til alle de hundretusenvis av utlendinger som nå flokker til tyvemillionersbyen. I dag finnes det massevis av villaer i gammel kolonistil som er blitt gjort om til fine restauranter, og rundt Shanghais landemerke The Bund strutter en rekke luksusbarer – her finnes sofistikerte Lounge 18, klassikeren Glamour Bar og nykomlingen Lan. I det nye området Cool on the Docks har klassekroen Stiller’s nylig gjenoppstått, akkurat i tide til Verdensutstillingen som skal holdes her i 2010.

Og på tross av at det var de fremmede djevlene, de for Shanghai så viktige utlendingene, som en gang i tiden forbød kineserne å gå tur ved The Bund uten utenlandsk ledsager, er Shanghaiinnbyggerne fremdeles kjempestolte over den internasjonale inflytelsen. Like stolte som over byens nye rikdom.

Når vi skriver 2009 har Shanghai lokket til seg alskens lykkejegere. I den forvirring som kommer av en rask utvikling er Shanghai blitt hjem til alt fra stjernekokker til avdankede såpeskuespillere og håpefulle entreprenører. Innredningsdesignere, arkitekter, lærere og dj-er kommer også hit for å prøve lykken. Uansett om det er en ny start for et avdanket The Eagles eller en ny nederlandsk vodkasort. Men fremdeles prater veldig få Shanghaiinnbyggere engelsk og byens utvikling er frem-deles ujevn. Det byens befolkning fremdeles har felles er optimismen. Nettopp der ligger kanskje den aller viktigste drivkraften: fremtidstroen.

Byen preges fremdeles av den europeiske arkitekturen og det faktum at Shanghai ikke er Kina. Og mens de utenlandske investeringene ramler inn står kommunistpartiets propagandaplakater og reklameskilter for Starbucks om hverandre. 1930-tallets opiumbuler er blitt erstattet av minimalistiske nattklubber, og det inngir fremdeles en uvirkelig, futuristisk følelse å ferdes på en av byens opphøyde, nybygde ringveier og se ut over det verdensromliknende skyskraperlandskapet. Og samtidig tenke at her, akkurat her, plinget ringeklokkene fra tusenvis av syklister i maoklær – og det bare for noen få år siden.

Men spør du meg så, joda, jeg er fremdeles forelsket. I løpet av våre 12 år sammen har Shanghai og jeg hatt noen reale sammesntøt. Men vi har alltid pratet ut – og alltid funnet tilbake til hverandre.

SEVERDIGHETER OG AKTIVITETER

Shanghart Warehouse

Shanghais første ordentlig seriøse galleri har nå fire utstillingslokaler i Shanghai og en i Peking. Reis til kunstområdet Moganshan og let deg fram til bygg 16 og 18, og du kommer til å snuble over noen av Kinas mest velkjente – og best betalte – kunstnere. Zeng Fanzhi, Ding Yi, Zhou Tiehai och Yang Fudong er noen av dem. Eieren, den sveitsiske kunstkjenneren Lorentz Helbling, har nylig også åpnet et galleri i eksklusive Kee Club på 796 Huaihai Lu og et på 800 Guoshun Dong Lu.

Adresse: bygg 16 og 18, 50 Moganshan Lu 莫干山路50号,近苏州河

Tlf: +86-21-635 939 23

Nettside: www.shanghartgallery.com

Åpent: daglig 10.00–18.00

Propaganda Poster Art Centre

Et sjarmerende, privat museum i en kjeller i et boligområde i franske seksjonen. Har du flaks viser herr Yang deg personlig rundt i samlingen av tusenvis av propagandamaterialer fra 1949, da folkerepubliken ble grunnlagt, og helt til 1976, da landsfaderen Mao gikk bort.

Adresse: Rom B0C, 868 Huashan Lu, ved

Fuxing Lu 华山路868号,近复兴西路

Tlf: +86-21-621 118 45

Nettside: www.shanghaipropagandaart.com

Åpent: daglig 10.00–16.30, 20 yuan

The Bunds Sightseeingtunnel

Ta toget under Huangpuelven og opplev det bisarre og smått surrealistiske lys-showet i den 645 meter lange sightseeingtunnelen som strekker seg fra The Bund til Oriental TV Pearl Tower – et must for kitschelskere. En togtur koster 30 yuan, tur-retur koster 40 yuan.

Adresse: nord for Chenyi Square ved The Bund, Zhongshan Lu

Åpent: daglig 8.00–22.00

Shanghai World Financial Center

Det kan være verd å ta turen 100 easjer til topps på Shanghai World Financial Center for å se hele byen fra toppen av verdens nest høyeste bygning – en gigantisk skyskraper med et usannsynlig hull i toppen. Utsikten er egentlig ikke den beste siden du befinner deg så mye høyere enn alt annet. Men det er likevdel en opplevelse – i heisen opp får du dessuten oppleve psykedeliske bilder til morsom musikk. Turen til topps koster 150 yuan.

Adresse: 100 Shiji Dadao, ved Dongtai Lu 海环球金融中心, 世纪大道100号

Tlf: +86-21-687 778 78

Nettside: www.swfc-shanghai.com

Yinqixing Indoor Skiing

Har du tid til overs kan det være verdt å dra ut til forstaden og teste å stå på ski på kinesisk. Her får du all utrustning du kan trenge (til og med votter) – det er bare å ta rulletrappen opp i bakken. Men vær forsiktig: det er mange i bakken som sannsynligvisg aldri har stått på ski før.

Adresse: 1835 Qixing Lu, near Gudai Lu 七莘路1835号,近顾戴路

Tlf: +86-21-647 886 66

Åpent: daglig 11.00–22.00

MASSASJE

Feining Massage Center of Blind Persons

Her er det først og fremst blinde massører som er spesialutdannet i den kinesiske medisinske massasjen, tuina. Ingen snakker engelsk, men slapp av og nyt en kopp grønn te og massørernes rolige hverdagsprat – en times massasje for 68 yuan er en opplevelse.

Adresse: 597 A8 Fuxing Zhong Lu, ved Maoming Lu 复兴中路597号

Tlf: +86-21-643 783 78

RESTAURANTER

Gu Yi

Klassisk og billig restaurant på koselige Fumin Lu, med hete retter fra Maos hjemprovins Hunan. Smak kumminkrydret ribbe, grillede reker på spyd, marinert torsk kokt i chiliolje. Bestill på forhånd, ellers kan du risikere å vente lenge. Adresse: 89 Fumin Lu, vid Julu Lu 富民路89号,近巨鹿路

Tlf: +86-21-624 956 28

Macao Dollar

Ferske råvarer som sopp, spinat, fisk og lam blir tilberedt ved å duppe tynne skiver i en putrende gryte med buljong. Deretter blir dippsausen laget, en miks av hvitløk, chili, peanøtter, koriander og eddik. Macao Dollar har et bredt utvalg av buljonger, en glansfull innredning, sofistikerte Shanghaibord til gjester og ekstra god dipsaus.

Adresse: 817 Yanan Zhong Lu, ved Shanxi Lu 澳门豆捞, 延安中路817号, 近陕西路

Tlf: +86-21-627 931 67

Crystal Jade

På Crystal Jade serveres utsøkt dimsum, det vil si et lettere kinesisk måltid som består av forskjellige småretter. Typiske innslag er forskjellige kombinasjoner av surt og søtt, kjøtt, grønnsaker, sjømat og frukt, gjerne servert i små kurver, dampet eller fritert. Denne trivelige og harmoniske kjeden med bambusinnredning kommer opprinnelig fra Singapore og finnes på flere adresser rundt om i byen.

Adresse: B1, 300 Huaihai Zhong Lu, vid Madang Lu 淮海中路300号 香港新世界大厦地下1层 近黄陂南路

Tlf: +86-21-633 541 88

Yin

Shanghai husmannskost av japanske eiere. Folk fra hele byen kommer til Takashi, hans kone og deres innbydende restaurant i antikk innredning i et strøk bak Jinjiang Hotel. Flott, billig og delikat. Stilig japansk restaurant med faste menyer en trapp opp.

Adresse: Jin Jiang Hotel Gourmet Street, Maoming Nan Road 茂名南路59号,近长乐路

Tlf: +86-21-546 650 70

Dongbei Ren

Test det nordøstkinesiske dongbeikjøkkenet i denne fargerike restauranten. Den saftige maten serveres med stor kjærlighet og mange glade tilrop – her lirer servitriser, kledd i kulturrevolusjonsklær fra landsbygden, gjerne av seg revolusjonære slagord mens de serverer utsøkte jiaozi (deigbunter), søtsur, knasende fleskebiter eller saftig chilikylling.

Adresse: Shanxi Bei Lu vid Yanan Lu 陕西南路1号,近延安中路

Tlf: +86-21-522 89 89

Shanghai Xinjiang Restaurant

Den beste midtøsteninspirerte maten fra den muslimske provinsen får du på Shanghai Xinjiang Restaurant. Her serveres velkrydret lam, saftige dapanjinudler, laohucai (tigersalat) og nanbrød. Regn også med at kelnerne skyver unna bordene og byr opp til dans. Samme eiere har flere andre restauranter, blant annet Uighur på 1 Shanxi Lu, ved Yanan Lu.

Adresse: 280 Yishan Lu 宜山路280号近南丹路, 地铁1号线徐家汇站

Tfl: +86-21-646 891 98

Boduo Xinji

Køene i det lille, mørke strøket utenfor Boduo Xinji pleier å være lange – det beror på at den enkle, men støyende hjertelige chaozhourestauranten serverer utsøkt marinert blekksprut, søtsprø maiskaker og h

vitløksfreste muslinger som er verd å vente på.

Adresse: Hus 4, bydel 9, Baoqing Lu, ved Fuxing Lu 博多新记, 宝庆路9弄4铺, 近复兴路

Tlf: +86-21-647 453 01

Stiller’s

På sjette og syvende etasjen i en av de ombygde fabrikkbygningene i Cool on the Docks (som etter hvert skal romme Verdensutstillingen i 2010) har den tyske mesterkokken Stefan Stiller åpnet sin egen feinschmeckerrestaurant. The Stiller’s er verdt et besøk for den som skal til Verdensutstillingen.

Adresse: bygning 3, etasje 6 og 7, Cool on the Docks, 505 Zhongshan Nan Lu, ved Fuxing Dong Lu, 时尚老码头, 中山南路505弄 靠近复兴东路

Tlf: +86-21-615 265 01

BARER

Vue Bar

En skjønn, på grensen til tacky, toetasjers bar for den som er sugen på en ryddig drink en tidlig kveld. Len deg tilbake og nyt den unike utsikten – dette er den eneste baren i Shanghai hvor du kan se ut over begge sidene av Huangpuelven. Eller hvorfor ikke ta et bad? På verandaen står en jacuzzi man kan duppe tærne i.

Adresse: våning 32–33, Hyatt on the Bund, 199 Huangpu Lu 上海外滩茂悦大酒店32-33层, 黄浦路199号

Tlf: +86-21-639 312 34 ext. 6348

Globus Wine

For dette slakthuset «1933» ligger i den kanskje vakreste delen av byen, de røffe, men nostalgisk fantastiske havnekvarterene i det nordlige Shanghai. Det er nå ombygd til et kommersielt, men for Shanghai kreativt, designsentrum. Hit er det verd å dra for å se selve bygningen og ta et glass vin på vinbaren Globus Wine. Adresse: Nummer 10, 29 Shajing Lu, ved Liyang Lu og Haining Lu 沙泾路10、29号 近周家嘴路溧阳路口

Tlf: +86-21- 6501 1933

Nettside: www.1933-shanghai.com

Lan

Fire etasjer med fantastisk innredete barer og restauranter. Eller hva kan man si om en dessertrestaurant med glasstak, en fransk restaurant med fire hundre utstoppede sommerfugler langs veggene, en tradisjonell kinesisk restaurant med små rom og lange ganger. Lengst nedi lokalet er det bare å lene seg tilbake i lærsofaen, tenne sigaren og smatte på sin Cognac i en bar innhyllet av bokhyller. Adresse: 102 Guangdong Lu, ved Sichuan Lu 广东路102号

Tlf +86-21-632 380 29

Glamour Bar

Michelle Garnaut var den første fra Australia til å åpne en restaurant med høy standard på The Bund. En trapp ned fra originalen M on the Bund har Glamour Bar ligget siden 2006, Shanghais egen Sex and the city-bar som er akkurat så glamorøs som navnet låter. Her arrangeres litteraturfestivaler ett par ganger i året, ellers er det perfekt for en sofistikert stund med fin utsikt, gode champagnedrinker og godt fatøl.

Adresse: etasje 6, 20 Guangdong Lu, ved Zhongshan Dongyi Lu 中山东一路5号6楼, 靠近广东路

Tlf: +86-21-632 937 51

Nettside: www.m-theglamourbar.com

Lounge 18

En av de beste barene rundt The Bund for den som vil oppleve Shanghais «glitterati». Åpent, designet og dyrt. Men morsomme innredningsdetaljer som aldri blir pretensiøse. Sørg for å bestille en eplemartini laget av helt ferske epler. Adresse: etasje 4, Bund 18, 18 Zhongshan Dong Lu, ved Nanjing Lu 中山东路18号4楼

Tlf: +86-21-632 383 99

Y.Y’s (Yin Yang)

En hverdagskveldsklassiker som har overlevd lenge og som var riktig hip på slutten av 90-tallet og som er blitt en institusjon fordi noen av stamgjestene figurerte i bestselgeren Shanghai baby av Wei Hui.

Adresse: 125 Nan Chang Lu, ved Maoming Nan Lu 南昌路125号,近茂名南路

Tlf: +86-21-646 640 98

NATTKLUBBER

Dragon Club

Etter klokken to på formiddagen er det en toetasjers villa på Fenyang Lu som gjelder. Utenfor Dragon House hysjer vaktene for at overivrige besøkere ikke skal forstyrre naboene, men stille gå inn til festen som ofte ikke tar slutt før de tidlige morgentimene. Adresse: 156 Fenyang Lu, vid Taojiang Lu 汾阳路156号,近桃江路

Tlf: +86-21-643 321 87

Kee Club

Nå har Shanghai fått ennå en medlemsklubb i den fremgangsrike Hongkongklassikeren Kee Club (det koster 8000 yuan per år å få en nøkkel hit). Den nye klubben ligger i eksklusive Twin Villas, Alfred Dunhills gamle flaggskipsbutikk fra 20-tallet på Huaihai Lu, et hus som blant annet rommer ett av byens beste gallerier, Shanghart samt The Travel and Discovery Room, hvor luksuriøse Dunhillvesker selges.

Adresse: Twin Villas, 796 Huaihai Zhong Lu vid Moaming Lu 淮海中路796号 (茂名路)

Tlf: +86-21-339 508 88

Nettside: www.keeclub.com

M1nt

Det nye tilskuddet i Shanghais partyområde The Bund er M1nt som er en medlemsklubb for Shanghais rike (ofte kommer man inn også uten medlemskort). Her finnes dansegolv, loungeavdeling med haiakvarium og en vip-veranda med badekar og soldekk.

Adresse: 318 Fuzhou Lu, vid Shandong Lu 福州路318号, 近山东路

Tlf: +86-21-639 131 91

Nettside: www.m1nt.com.cn

Armanni Club

Et sikkert stikk for den som en sen hverdagskveld vil feste med dem som sikkert tilhører Shanghais nyrike om noen år. Det danses blant glinsende dekor under et lasershow. Prøv å komme deg forbi dansegolvet og inn i vip-rommet.

Adresse: under Shanghai Film Center, ved Crown Plaza Hotel, 160 Xinhua Road 新华路160号地下室,番禺路口

Tlf: +86-21-628 066 28

KAFÉER

Le Petit Xiaoxiao

To trapper opp, på Shanghais koseligste gate Fuxing Lu, ligger trivelige Le Petit Xiaoxiao. Her dreier den japanske eierinnen sine egne krukker, de spartanske møblene er oppusset og omdesignet og maten selvsagt økologisk. Adresse: hus nummer 2, bydel 626, Fuxing Zhong Lu, ved Maoming Lu 复兴中路626 弄, 2号

Nettside: http://lepetit-xiaoxiao.eco.to

Gu Yuan

Ett av Shanghais mange nybygde, men tradisjonelt inredde tehus. Smak hvordan grønn te egentlig skal smake – og nyt det brede utvalget fra buffeen med spesielle tesnacks, som for eksempel solrosfrø, frukt og nøtter.

Adresse: 1315 Fuxing Zhong Lu, nær Fenyang Lu 复兴中路1315号, 近汾阳路

Tlf: +86-21-644 546 25

SHOPPING

Taikang Art Factory

Til å begynne med var dette en godterifabrikk som ble gjort om til kreativitetens høyborg. Først de seneste årene har konseptet virkelig slått an. Nå byr Taikang Lu på Shanghais kanskje beste shopping, blant annet innen det unge, lokale merket Shirt Flag (rom 8, nummer 7, tlf: + 86-21-646 670 09) hvor designeren Jiji selger morsomme jakker, sko og t-skjorter med kulturevolusjonsmotiver.

Adresse: 210 Taikang Lu, ved Sinan Lu 泰康路210弄,近思南路

Cybermart

Fem etasjer med elektronikk – her kan du finne PC-er, projektorer, batteriladere, kameraer, dvd-spillere, mobiltelefoner og all annen nødvendig elektronikk. Spør om internasjonal garanti. Ellers kan det bli slik at det som tilbys kun er en ettårig garanti som bare gjelder i Kina.

Adresse: 282 Huaihai Zhong Lu, ved Huangpi Nan Lu tunnelbanestasjon 淮海中路282号

Starplace

Ingen forstår hvor Starplace får sine klær fra, antagelig kommer mange av plaggene direkte fra fabrikkenes andresortering. Men faktum er at for den som er sta og orker å lete går det an å finne riktige skatter: kjoler, pelser, vesker, bukser og topper til faste priser. For den som vil ha billigere kopier gjelder Taobao Market (580 Nanjing Xi Lu, ved Chengdu Bei Lu 南京西路580号).

Adresse: 340 Nanchang Lu, vid Shanxi Nan Lu 南昌路340号 近陕西南路 samt 64 Xinle Lu, vid Xiangyang Lu 新乐路64号 近襄阳路

Tlf: +86-21-643 399 63

HOTELLER

Park Hyatt Shanghai

Nylig åpnet verdens høyeste hotell i det nybygde Shanghai World Financial Center som strekker seg 492 meter over havet. Når man har kommet seg gjennom den 16 meter høye entreen, finner man et hotell med færre gjester og større rom enn forgjengeren Grand Hyatt. Det er den New York-baserte arkitekten Tony Chi som har tegnet hotellet. Adresse: 100 Shiji Dadao, Pudong 世纪大道100号

Tlf: +86-21-688 812 34

Nettside: www.shanghai.park.hyatt.com

Pris: standard rom fra 5 500 kroner

Quintet

Det står bare 808 på den brede porten på Changle Lu. Men innenfor venter tyvemillionerbyens kanskje minste bed and breakfast-sted, det luksuriøse budgethotellet Quintet. Fem rom inspirert av byens kolonihistorie, med navn som Cathay Pacific, byens mest prominente jazzhotell på 30-ta

llet, lykkebrønnen Bubbling Well og shoppingstrøket Avenue Joffre. Tilsluttet rommene finnes Closed Door Café som er like hemmelig som resten av stedet.

Adresse: 808 Changle Lu 长乐路808号 靠近常熟路

Tlf: +86-21-624 992 88

Nettside: www.quintet-shanghai.com

Pris: dobbeltrom 800–1 100 kroner

Urbn Hotel

Ett av Shanghais nye økologiske hoteller som sies å være miljøvennlig og luksuriøst på samme tid. 26 smakfullt innredde rom med innovativ ekstraservice som inkluderer matlagingskurs, spaserturer, språk

– og tai-chileksjoner.

Adresse: 207 Jiaozhou Lu 胶州路 207 号

Tlf: +86-21-515 346 00

Nettside: www.urbnhotels.com

Pris: dobbeltrom fra 1 500 kroner

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden