Seiler i viking mot Vinland

Nylig satte verdens største vikingskip kursen fra Norge til Amerika. ...

Søndag 24. april satte verdens største vikingskip, Draken Harald Hårfagre, seil for å dra på en utfordrende seilas fra sin hjemmehavn Haugesund over Nord –Atlanteren for å oppdage verden slik som vikingene gjorde for tusen år siden. Hun skal seile fra Norge til Island, Grønland, Canada og til slutt ende opp i USA.

Selv om Draken er en fantastisk seilbåt, kan ingen forutse hvordan værforholdene blir på turen over, og mannskapet står foran mange utfordringer i følge Björn Ahlander, kaptein på Draken Harald Hårfagre.

– Det er vanskelig å si hvilket sjøstykke som blir tøffest, men det området som i alle fall vil gi oss utfordringer er sjøen rundt Cape Farewell på kysten av Grønland som er kjent som et av de farligste sjøområdene i verden. Her er det ekstremt forblåst og det vil sannsynligvis være mye is her.

Draken Harald Hårfagre er en rekonstruksjon av hva vikingene ville kalle et ”Leidanger skip” som kombinerer havskipets gode seilingsegenskaper med krigsskipets bruk av årer, bygget med arkeologiske kunnskaper fra funn, bruk av gammel båtbyggertradisjoner og basert på legender fra vikingskip i Norrøne sagaer. Draken Harald Hårfagre er det største vikingskipet i moderne tid.

Mannskapet

De 32 modige menn og kvinner som utgjør mannskapet på Draken Harald Hårfagre kommer fra Norge, Sverige, USA, Canada, Estland, Russland, Spania, Frankrike og Storbritannia, og skal jobbe under ledelse av kaptein Björn Ahlander.

– Det er en utfordring å temme Draken og det gjør det ekstremt viktig å ha et pålitelig mannskap med på ekspedisjonen. Vi hadde litt av en oppgave å plukke et mannskap på 32 medlemmer ut av de 4000 frivillige som søkte. Jobben om bord er tøff, våt og kald, det kreves derfor både en fysisk og mental styrke. Det vil ikke være rom for privatliv for mannskapet, de vil bli utsatt for regn og kaldt vær med kun korte pauser for hvile og søvn, sier kaptein Björn Ahlander.

– Å seile et skip som Draken Harald Hårfagre er en super måte å tilegne seg kunnskap, samtidig som du lærer og gjenoppdager gamle teknikker, lærer du også å utvikle nye, sier Karolina Malmek, medlem av mannskapet.

– Dette er en fantastisk mulighet for å skape historie ved å gjenoppleve utfordringene til våre forfedre, vikingene. Et eventyr du ikke vil gå glipp av, Arild Nilsen, medlem av mannskapet.

Drakehodeseremonien

Ekspedisjon Amerika startet i Haugesund med en Drakehodeseremoni på vikinggarden på Avaldsnes 23. april. Drakens hode blir tradisjonelt ikke montert før avgang for en lang reise – og formålet med drakehodet er å beskytte skipet og hennes mannskap fra sjømonstre, dårlig vær, onde vesener og uforutsette angrep. Skipets mytologiske hode ble avduket under seremonien, og det store eventyret med å seile den historiske ruten fra Norge til Island, Grønland, Canada og USA ble ønsket gode vinder og medgjørlig sjø.

RELATERTE ARTIKLER

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Etter pandemien: Tid for charter!

Men hvilke destinasjoner vil bli mest etterspurt, og hva gjør turoperatørene for at kundene skal føle seg trygge?

Slik gjør du din Las Vegas-ferie magisk

Las Vegas er en populær feriedestinasjon blant norske turister. Det er det mange gode grunner til. For det...

REIS 6-2020 ute nå – helt gratis!

Så lenge pandemien varen vil REIS åpne sine spalter for alle reiseinteresserte. Her finner du derfor den nyeste...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden