Så trygt er det å fly

Fly er det sikreste transportmiddelet vårt
Det er trygt å fly
For to uker siden mistet 157 mennesker livet i en tragisk flyulykke i Etiopia. De to ukene etter har vært preget av artikkel etter artikkel om ulykken i mediene. Heldigvis hører flyulykker til sjeldenheten.

Mange av oss sliter med angst for å fly. Tanken på å sveve 10.000 meter over bakken i en metallboks kan få det til å gå kaldt ned over ryggen til mange. Selv om frykten er forståelig, er den heldigvis veldig hypotetisk, og som regel helt uten grunn. I en undersøkelse gjort av det tyske selskapet Lufthansa kommer det frem at rundt 70 prosent av oss har en form for frykt når vi flyr. Problemet er altså ikke ukjent.

Større sjanse for å bli drept av lyn

En ikke så fremmed sammenligning når en skal snakke om oddsen for at det utenkelige inntreffer er å bli drept av et lynnedslag. En fremmed tanke for de fleste, selv om det burde være en langt større bekymring for de fleste enn andre hverdagslige ting, slik som å fly.

Les også: Årets nyheter fra norske flyplasser

I USA er sjansen for at flyet du sitter på skal være involvert i en fatal ulykke 1 til 7 millioner. Antallet ulykker i Europa er enda lavere. Sjansen for å bli drept av et lynnedslag er 1 til 1,9 millioner, altså langt mer sannsynlig. I verden dør rundt 1 av 102 mennesker i bilulykker. Tallene er hentet fra studier fra de anerkjente universitetene Massachusetts Institute of Technology og University of California at Berkeley.

Flysikkerheten blir bedre

Flybransjen er en av de best regulerte i verden. Sikkerheten og rutinene er til for å gjøre det trygt å fly, og bransjen har i stor grad lykkes. Det blir færre og færre fatale flyulykker. For hvert system flyet belager seg på finnes det back up-systemer – og bak der igjen piloter med lang erfaring og trening i alle verst tenkelige scenarioer.

Flyselskaper og flymyndigheter reagerte fort etter den tragiske ulykken i Etiopia og beordret Boeing 737-800MAX-fly på bakken, nettopp av sikkerhetshensyn. Det er for tidlig å si om ulykken i Etiopia skyldes tekniske feil med flymodellen, men føre var-prinsippet står sterkt i bransjen for å ta vare på din sikkerhet.

Billigere flybilletter: Enkelt datatriks gir deg billigere flybilletter

Det tryggeste transportvalget du kan ta er å ta fly – statistikken lyver ikke. I Europa, Nord-Amerika og Australia er sjansen for å være involvert i en fatal flyulykke i teorien lik null. Dersom du flyr i andre deler av verden kan det være lurt å sjekke EUs liste over svartelistede flyselskaper. Denne listen gir deg en oversikt over hvilke flyselskaper som ikke kvalifiserer til å fly i europeisk luftrom grunnet sikkerhet og vedlikehold.

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden