Rundtur med bil i Albania

Albania er kontrastenes land. Kysten med de kritthvite sand- eller småsteinsstrendene. Hovedstaden med kommunistbygninger. Autentiske små landsbyer og sjarmerende gamle UNESCO-byer. Og vakker natur som binder det hele sammen....
Gjiipe Bay utenfor Dhermi og Drymades.

Albania er kontrastenes land. Kysten med de kritthvite sand- eller småsteinsstrendene. Hovedstaden med kommunistbygninger. Autentiske små landsbyer og sjarmerende gamle UNESCO-byer. Og vakker natur som binder det hele sammen.

Flere og flere oppdager landet som ligger klemt mellom de mer kjente reisemålene Montenegro og Hellas. Personlig falt jeg pladask for landet da jeg første gang i 2012 krysset landegrensen med lokalbuss fra Ulcinj i Montenegro. Den brennhete opplevelsen i Tirana samme dag var vel ikke akkurat den beste, men det skremte meg ikke fra å returnere året etter for badeferie i Dhermi og Drymades kombinert med den fantastiske oldtidsbyen Gjirokastra oppe i fjellene. Ei heller fra å inkludere Albania i min rute på roadtrip gjennom Balkan året etter.

Generelt foretrekker jeg å reise til de mindre oppdagede stedene. Albania var det den gang, men charterselskapene har nå oppdaget perlen ved Adriaterhavet, så dra dit mens autensiteten ennå er beholdt. Saranda er allerede en by i full utbygging, men landet har heldigvis mye mer å tilby.

Sjarmerende Gjirokastra
Gamlebyen i Gjirokastra er en av Balkans best bevarte byer i ottomansk stil. Byen er spekket med severdigheter, noen mer åpenbare enn andre, så kjøp et kart og start «skattejakten» til blant annet en gammel hamam, obelisken, den ortodokse St. Sotira kirken og moskeen. På et tidspunkt var det 15 moskeer i byen, men da kommunistene overtok etter krigen, ødela de alle unntatt én. Denne ble spart av sin kulturell betydning og ble brukt til å trene sirkusartister på grunn av det høye taket!

Det gamle basarområdet var den første bosetningen utenfor festningen. Mange av basarens gater ble forlatt under den massive utvandringen på 1990-tallet, og det meste av butikker og restauranter ligger nå i hovedgatene. Likevel har det sin egen sjarm å vandre mellom de tomme husene og forestille seg det yrende folkelivet som engang var.

Hovedgaten i basaren i Gjirokastra, Albania

Hovedgaten i basaren i Gjirokastra.

Forlatte hus i Gjirokastra, Albania

Forlatte hus.

Festningen som dominerer byen ble opprinnelig bygget for mer enn 2500 år siden. Den ble så påbygget i den bysantinske perioden, og på slutten av 1400-tallet fortsatte det osmanske riket bygningen. Fengsel ble bygget av kong Zog i 1932, og huset i perioden 1944-1968 mange motstandere av kommunismen. Fengselscellene har skriverier på veggen med sitater fra personlige dagbøker og nyhetshendelser fra denne tiden. Den indre delen av fengselet hadde separate celler for straff, tortur og henrettelser.

Borgen i Gjirokastra, Albania

Borgen i Gjirokastra

Fengselet i Gjirokastra, Albania

Fengselet inne i borgen i Gjirokastra.

Det majestetiske klokketårnet ble reist på 1800-tallet av det osmanske riket. De hadde lange tradisjoner for å bygge klokketårn, delvis på grunn av behovet for å kontrollere tidspunktet for deres fem daglige bønner. Den opprinnelige klokken ble stjålet av enten italienerne eller nazistene under 2. verdenskrig, og ble ikke erstattet før på 1990-tallet. Klokketårnet er en fantastisk konstruksjon, og med fjellene i bakgrunnen og nydelig utsikt, gir det mange flotte fotomuligheter.

Klokketårnet.

Det vakre tårnhuset Zekate er også verdt et besøk. Huset i ottomansk stil ble bygget i 1812 for en general i den ottomanske hæren. Det er nå ubebodd og fungerer som museum. Naboen eier huset og åpner villig dersom du ønsker å ta en titt hvordan generalen og hans familie bodde for 200 år siden.

Tårnhuset Zekate, Albania

Tårnhuset Zekate.

Travle Tirana
Hovedstaden bærer helt tydelig preg av historien, med kommunistiske bygninger over alt. Likevel brytes det dystre preget av fargerike bygninger fra anonym gul til knallrosa! Hjertet av sentrum er rundt Skanderbeg Square, med operaen og Nasjonalhistorisk Museum, men det finnes også hyggelige parker og små åpne plasser med restauranter.

Skanderbeg Square i Tirana, Albania

Skanderbeg Square i Tirana.

Cafe i Tirana, Albania

Cafe i Tirana.

Park i Tirana, Albania

Grønn og fin park i Tirana.

Avgjørelsen å ta taxi til taubanestasjonen for Dajti Ekspres, viste seg å være vel anvendte penger. Veistandarden opp dit er virkelig, virkelig ille, så sjansen for å skade bilen er ganske stor. Gondolen svever over et irrgrønt område med små landsbyer og gårder. Toppen, 1420 meter over havet, gir panoramautsikt over hele Tirana. Det er både restaurant og et hotell der oppe, så hvis du finner deg til rette og ønsker å tilbringe en rolig kveld omgitt av naturen, er muligheten absolutt tilstede.

Dajti Expres i Tirana, Albania

Dajti Expres i Tirana.

Bergtatt av Berat
Berat er en virkelig vakker liten by med små steinhus bygget opp langs åssiden. Byen er en av de eldste i Albania, og er også på UNESCOs verdensarvliste. På toppen av åsen ruver en forsvarsborg og husene innenfor murene er fortsatt bebodd, med noen få restauranter som serverer tradisjonelle albanske retter. En virkelig autentisk opplevelse!
Berat i Albania Berat i Albania

Bar kafe i Berat, Albania

Bar kafe i gamlebyen i Berat.

Spektakulære naturopplevelser
Veien fra Berat til Dhermi byr på skiftende landskap. Kjør gjennom utallige små landsbyer, nyt utsikten til kysten og kjør mellom høye fjell gjennom Llogoraja passet med grønn og frodig natur. Det høyeste punktet på veien er mer enn 1000m over havet, men de omkringliggende fjellene kan være opp mot dobbel høyde. Det siste stykket ned mot kysten igjen er gjennom Trollstigelignende svinger, med utsikt til de milelange strendene. En fantastisk vakker vei å kjøre!

Llogoraja-passet, Albania

Llogoraja-passet på veien fra Berat til Dhermi og Drymades.

Svingene ned mot Dhermi, Albania

Svingene ned mot Dhermi og Drymades.

Drømmen om Dhermi og Drymades
Tvillingstrendene Dhermi og Drymades tilbyr begge strandliv, overnatting, restauranter og små koselige barer langs sjøkanten. I enden av stranden i Drymades finner du små viker som gir deg muligheten til å føle deg litt mer alene. Et annet alternativ er å snakke med lokalbefolkningen og be dem om å ta deg med båt til Gjipe bay, en veldig fin og mer øde strand. Turen dit kan kombineres med et besøk til Pirate Cave. Apropos å kombinere; fra Gjipe bay kan du gå Gjipe canyon. Selv om det var en varm og solfylt dag var vi heldige med en fin avkjølende bris. Turen går mellom bratte, grønnkledde fjell som gir en flott naturopplevelse. Husk å ta med vann og alt annet du trenger, ingenting selges på denne stranden.

Gjiipe Bay, Albania

Gjiipe Bay utenfor Dhermi og Drymades.

Gjiipe Canyon, Albania

Gjiipe Canyon.

Hvis du er ivrig etter noe annet enn strandliv, kan du gå eller ta taxi til gamlebyen i Dhermi, i skråning ovenfor hovedveien. Til tross for at vi var her i den mest populære turistsesongen, hadde nesten ingen andre turister funnet veien til denne sjarmerende lille landsbyen, med utsikt over havet. Faktisk møtte vi kun noen lokale gutter, og en eldre mann med et esel. Landsbyen er bygget opp av små steinhus, og har flere kirker. På toppen av haugen troner et gammelt kloster med graver på gårdsplassen.

Dhermi Village, Albania

Dhermi Village

Lokale gutter i Dhermi village, Albania

Lokale gutter i Dhermi village.

Mann med esel i Dhermi village, Albania

..og en mann med esel.

Veistandarden i Albania er kjent for å være svært dårlig. Det stemmer til en viss grad, men på de fleste større veiene er det uproblematisk å kjøre. På veiene av mindre god standard må man bare ta det rolig, og passasjerene kan nyte omgivelsene mens sjåføren konsentrerer seg om å kjøre slalåm mellom hullene…

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden