ROUTE 66 — IKONISK HIGHWAY

Veien med verdens mest berømte veinavn går mellom Chicago og Los Angeles, eller omvendt. ...

Ingen annen vei har fått så stor oppmerksomhet fra populærkulturen som ROUTE 66. Veien er udødeliggjort gjennom litteratur, film, TV og musikk. I John Steinbecks berømte roman «Vredens Druer» kaller han ROUTE 66 «Mother Road», ett av mange navn som veien fortsatt har.

Og hvem har vel ikke hørt låten (Get Your Kicks On) Route 66? Skrevet av Bobby Troup i 1946 og sunget av Nat King Cole, Natalie Cole, Chuck Berry, Manhattan Transfer, Oscar Peterson, Depeche Mode, Van Morrison (med Them) og Rolling Stones.

ROUTE 66 stammer tilbake til 1926. Skilt ble satt opp i 1927. Veien begynner i Chicago, Illinois, går gjennom Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og California til Los Angeles, hvor den slutter. Den opprinnelige lengden på strekningen er på 3939 kilometer.

Den ble fort en yndet rute for lastebiler som fraktet varer mellom øst og vest. I 30-årene — under en lang tørkeperiode, som la mange landbrukseiendommer i Midtvesten øde, og som har fått navnet The Dust Bowl, brukte mange bønder, ikke minst fra Oklahoma og Kansas, ROUTE 66 til California for å få jobb.

Den økende trafikken medførte at mange små samfunn skjøt opp langs ROUTE 66 og under depresjonen klarte noen av disse samfunn seg noe bedre enn andre småbyer i USA, da mange av beboerne levde av å handle med de reisende på veien. Bensinstasjoner, restauranter og moteller blomstret i disse små byer.

I 1938 ble ROUTE 66 den første hovedveien i USA som ble asfaltert i hele sin lengde. På tross av dette var mange strekninger på veien livsfarlige å kjøre, og økenavnet «Bloody 66» ble brukt om flere av disse strekningene.

Særlig ga strekningen gjennom Black Mountains i Arizona anledning til problemer. Strekningen var fylt med skarpe hårnålssvinger og stigningene var de bratteste på hele ruten. Mange reisende var så redde for å kjøre denne strekningen at de leide lokale som veivisere.

Under 2. verdenskrig ble veien også flittig benyttet, da reiste enda flere mennesker mot vest for å arbeide for krigsindustrien i California. Veien, som allerede var populær, ble brukt av mange av de som tok turen mot vest, og også militæret benyttet ROUTE 66 til transport av utstyr.

I dag er det ikke lenger mulig å kjøre hele ROUTE 66, men over 80 prosent av den ikoniske veien eksisterer. På 1990-tallet ble forskjellige ROUTE 66-foreninger i Arizona og Missouri opprettet. Senere fulgte andre stater etter.

Og i 1990 erklærte staten Missouri ROUTE 66 som «State Historic Route» og deler av veien i Arizona, New Mexico og Illinois er i dag erklært som «National Scenic Byway – Historic route 66» og nye skilt er satt opp langs disse veistrekningene.

RELATERTE ARTIKLER

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Til hjelp mot flyskrekk

Rundt 350 000 nordmenn har flyskrekk. I en bok har flykaptein Steve Allright fra British Airways og psykolog...

Kategori
FlyreiserForbrukerstoffNyheterVerden