Riga Central Market – Europas største innendørsmarked

Europas største innendørsmarked
Central Market
Central Market i Riga er et sted hvor du får kjøpt lokale råvarer.

Fem tyske zeppelin-hangarer ble sent på 1920 tallet fraktet til Riga for å danne byens kjente marked. I 1930 stod det ferdig, og siden har det vært en sentral del av bylivet i Latvias hovedstad.

De store kolossene av noen bygninger ligger foran meg. De fire store hangarene, med en til liggende vertikalt mot hovedfasaden, danner det som kanskje er byens største attraksjon. Like fullt som en kjent attraksjon er det et marked hvor de lokale strømmer til for å kjøpe råvarer som ferske og fermenterte grønnsaker, innlandsfisk som gjedde og ørret eller bare for å ta en kaffe på en av de omkringliggende kaffene.

Central Market Riga

Fra egenprodusert honning destillerte familien som eide disken sprit.

Honningsprit

Det er kaldt og stormfullt ute. Snøen daler ned og jeg har mest lyst til å komme meg innenfor veggene på markedet.

Jeg vandrer over parkeringen utenfor mot den nærmeste døren og åpner opp. Her inne er det over tre tusen staller hvor Latvias beste råvarer blir solgt over disk.

Det tar ikke lange tiden før en eldre mann veiver mot meg. Jeg går nysgjerrig bort for å høre hva han har å si. Han smiler, og sier ikke et ord. Ordfattig setter han et drammeglass på disken og heller fra en flaske: Prøv det! Jeg kunne se at du fryser. Dette hjelper, sier han.

En ren, men søt spritsmak, treffer ganen og renner ned i halsen. Varmende er det, absolutt. Han forteller at det er sprit laget av honning, noe som forklarer den runde og søte smaken. Av ren høflighet ber jeg om en til slik jeg kan få betale for en. Han smiler videre og forklarer at en gjerne må be om smaksprøver ved de ulike bodene. Alle er stolt over det de selger.

Les også: Ti ting du kan se og gjøre i Riga

Egne avdelinger for ulike råvarer

De ulike hangarene er hver sin avdeling hvor du får kjøpt grønnsaker i en, kjøtt, sjømat og melkeprodukter i tre andre – og en hangar hvor du finner restauranter, kaffeer og barer. Her kan du fort bruke noen timer hvis du ønsker å se alt.

Central Market Riga

Røykt fisk er en vanlig råvare i det baltiske kjøkken.

Jeg vandrer videre inn til sjømatavdelingen. Lukten av røykt fisk treffer meg med en gang. Markedet skal speile de lokale mattradisjonene, og da er røykt fisk en selvfølgelighet i den baltiske hovedstaden. Røykt ål, kaviar og innlandsfisk – alt tradisjonelle matvarer fra Latvia og nabolandene.

I neste hall finner jeg grønnsaksavdelingen. Det er vinter, og en skulle tro at tilbudet av grønnsaker skrantet, men rotgrønnsaker som holder seg lenge, og ikke minst fermenterte grønnsaker dominerer bildet. Rundt meg vandrer mange lokale på sin dags store ærend. Eldre damer i sine store pelskåper og yngre gjenger som bare er nysgjerrig på alle de gode råvarene rundt seg. Central Market er et sted hvor hele byen møtes.

Om Central Market

Latvia hadde akkurat fått sin uavhengighet i 1920 etter Sovjetunionens mislykkede invasjon to år tidligere da det ble besluttet at Riga skulle få et eget innendørsmarked. Ti år senere stod det klart. Siden den gang har Rigas innbyggere flittig handlet på markedet og brukt det som et sosialt møtested. I snitt besøker 80.000 – 100.000 markedet hver dag – i all hovedsak lokale.

Markedet ligger like utenfor sentrum av gamlebyen. Hver dag – fra mandag til lørdag – er det åpen fra 08:00 til 18:00. Søndager er markedet åpent fra 08:00 til 17:00.

Avstandene i Riga er sjeldent store, men bor du i sentrum av byen går det offentlig transport til markedet.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden