reis har sjekket OL-byen Vancouver klar til fest

De 21. olympiske vinterleker blir arrangert i Vancouver i februar, 2010. Da vil tusenvis av nordmenn – deltagere, trenere, ledere og fans – prege Vancouvers gateliv. Det er første...
For først gang siden Oslo i 1952 står en havneby vert for et Vinter-OL. Man ser vannet uansett hvor man er, og det er aldri langt til nærmeste båthavn.

Vestibylen – eller lobbyen – skinner i et blålig lys, det er nesten noe science fiction-aktig over settingen. Levende bilder av spektakulære vintersportsaktiviteter flimrer på en stor skjerm midt i rommet. Jeg er i VANOCs – Vancouver OL-komites – hovedkvarter i et kontorlandskap i utkanten av British Columbias største by. Pressesjef Mary Fraser tar imot. – Håper noen er i full gang med å øve på «Ja, vi elsker», åpner jeg. – I Norge har vi begynt å telle gullmedaljer allerede. Mary ler. – Ta det med ro, svarer hun. – Vancouver Symphony har for lengst spilt inn alle landenes nasjonalsanger.
Alt står klart hos VANOC. Allerede innen 1. januar 2008 sto alle de nye utendørsarenaene til OL klare, bygd innenfor budsjettrammene, og den nye hockeyarenaen, curlinghallen og hallen for skøyteløp var da bare ett par spadetak unna. – Noe som er et skikkelig kompliment til nærsamfunnet og alle våre partnere, sier pressesjefen.
Jeg spør forsiktig om ikke Norge er tilgodesett med noen særfordeler. Vi er jo et lite land med et stort hjerte for vinteridrett, og Norge og Canada står jo hverandre veldig nær? – Jo da! Langrennssjefen er norsk og heter John Aalberg, smiler Mary Fraser.

Asiatisk by
Nordmenn som kommer til Vancouver for første gang vil bli forbløffet over hvor asiatisk byen er. Neppe noe annet sted i den vestlige verden har en sterkere tilknytning til Asia enn Vancouver. Det er Nord-Amerikas viktigste havn for Asia-handel, og har en befolkning på cirka 1,7 millioner innbyggere. Stadig flere har røtter fra asiatiske land, og det vises også igjen i byens mange restauranter.

Harbour Centre Tower rager 167 meter over byen og er mest kjent for sitt utkikkstårn på toppen. Herfra ser du hele byen og på klare dager helt til Victoria på Vancouver Island.

Med sin praktfulle beliggenhet mellom de mektige Cascade-fjellene i øst og Stillehavet i vest, med sitt milde klima og en befolkning kjent både for sin vennlighet mot tilreisende og vel utviklede sans for livets gode sider, er Vancouver samtidig en by som mange finner det tungt å forlate.
I geografisk skjønnhet konkurrerer Vancouver med Brasils Rio. Bykjernen er konsentrert på halvøya mellom Burrard-sundet og False Creek, og uansett hvor man er i byen får man stadig nye glimt av glitrende sjø mellom rekkene av skyskrapere.
Og rundt sentrum troner høydedrag, som sjarmerende Mount Pleasant like sør for bykjernen, eller den bratte fjellsiden som er North Vancouver, på nordsiden av Burrard-sundet.
Vancouver er en by for fysiske aktiviteter. Byen teller 10 badestrender og 17 offentlige svømmebassenger. Ved siden av svømming er også dykking, ro-sport, windsurfing, sykling, tennis, golf og fjellklatring populære friluftsaktiviteter. Og bare minutter unna med bil ligger tre fjell, Cypress, Grouse og Seymour hvor man kan stå på ski i løyper fra november til april.

Ung by
Selv sett med nordamerikanske øyne er Vancouver en svært ung by. I mer enn 8000 år hadde lokale indianerstammer de vilt- og fiskerike områdene langs nordvestkysten av Nord-Amerika for seg selv – området var blant de siste som ble kolonisert av hvite.
Det skjedde først med gullrushet langs Fraser-elven i 1858. Denne munner ut nettopp i Vancouver, som fikk sin spede start som by med åpningen av den første saloonen i 1867. Siden har folketallet eksplodert. Bare fra Hong Kong er det kommet over 125 000 mennesker.
I dag er det fasjonable og travle Robson Street, som går gjennom hjertet av downtown-området, som er Vancouvers mest populære shopping- og promenadestrøk. Fortsatt eksisterer enkelte av de tyske restaurantene som fram mot slutten av 1960-årene ga gaten tilnavnet Robsonstrasse. Men siden den gang har gaten fått et mer kosmopolitisk preg, med et bredt utvalg etniske spisesteder.
Vancouvers ledende stormagasin Eaton’s finner man også i Robson Street, sammen med tallrike moteforretninger, bokhandler og snackbarer. Og det er ikke bare i forretningstiden Robson Street syder av liv. Mens mange amerikanske storbyer har bykjerner som etter kontortid, og særlig etter mørkets frembrudd, blir liggende folketomme og tilsvarende utrygge å bevege seg inn i, har Vancouver fått til det motsatte.
Himmelstrebende boligblokker langs mye av downtowns randsone mot vannet gir gangavstand til jobben for mange og sikrer at sentrum ikke legges øde etter kontortid.

Nord-Amerikas travleste marked
Granville Island er Vancouvers Greenwich Village, eller omvendt. Det som tidligere var et utrangert og sterkt forslummet industriområde er blitt forvandlet til attraktivt og livlig restaurantstrøk med småbåthavn og velutstyrt marina, teatersaler, kunstbutikker, kunstnerverksteder og terrasseleiligheter. En tidligere industribygning huser Emily Carr Institute of Art and Design, en av Canadas ledende kunstskoler hvor også flere nordmenn har studert.
Men det store trekkplasteret på Granville Island er Public Market, som med nesten ni millioner besøkende i året er det travleste markedet for ferskvarer og jordbruksprodukter i Nord-Amerika og en veritabel skattekiste for gourmeter. Her fallbys saftfulle moreller, aprikoser, fersken, pærer og epler fra den fruktbare Okanagan-dalen like øst for Cascade-fjellene, fire-fem timer med bil fra Vancouver.
Her er amerikanske blåbær i jumbo-størrelse, jordbær i store hauger, røde og gule bringebær, fersk pasta i mange farger og fasonger, franske brødvarer, italienske mandelkaker, strutse-medaljonger av lokal oppdrett, benløse andebryst, fisk og skalldyr rett fra sjøen, men også importerte delikatesser fra alle verdenshjørner, asiatiske kryddere, sjeldne viner og mer enn 150 typer ost.
Det er lett å fristes til spontane måltider, som enten kan inntas ved et av de tallrike småbordene inne i selve markedshallene, eller utenfor på bryggen blant duer, måker, gatemusikanter og gjøglere. www.vancouver.com

Øverst: Public Market på Granville Island er det travleste markedet for ferskvarer og jordbruksprodukter i Nord-Amerika – og en skattkiste for gourmeter.

Midten: Det var gullrushet langs denne elven i 1858 som la grunnlaget for Vancouver som by.

Nederst: Det er utrolig, men fra evig milde Vancouver er man oppe i kalde og vinterlige OL-fjell i Whistler på ett par-tre kjøretimer.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden