Reis billig og fornuftig

Billige flybilletter kan bli dyre om du blindt ser på pris

Tekst og foto Terje Engø

Tråler du nettet på jakt etter billige flybillett uten fokus på annet enn pris, når du skal ut å reise. Fokuser på totalpris, ikke bare billetpris. Dessuten, … hvor ønsker du å tilbringe ferien? På flyplass eller reisemål? Les våre gode råd og få rimeligere og bedre ferieopplevelse.

 

En billig, billig billett kan raskt koste deg en tusenlapp, kanskje to, kanskje mer i utgifter. Vi viser her hvordan du kan skaffe de mest fornuftig prisede flybillettene.

Det er ofte fokus på hvilke ukedager og hvilke tider av året som er rimeligst å reise på. Våre råd gjelder uansett.

Hva er billig?

Laveste pris er ikke alltid billigst. Vi bruker her reiser mellom Oslo og Bangkok som eksempel. Det er på reiser til steder utenfor Europa er oftest er mest å tjene på fornuftige billetter.

Skal du til Bangkok 11. til 26 september får vi på søkemotoren Momondo opp mengder med ulike alternativer:

Billigste koster raskt over tusen ekstra

Billigste tilbud er Turkish Airlines. For bare 3901 kroner kan du komme frem og tilbake. Mat, drikke og bagasje er inkludert. Undertegnde journalist elsker Turkish Airlines. De har god service, og trivelig kabinpersonale.

Men billetten har et lite problem. Reisetid til Bangkok er på hele 34 timer og 45 minutter. Du flyver fra Oslo klokken 17:55 og lander 22:35 i Istanbul. Her har du valget mellom å sløve i over 21 timer på flyplassen eller skaffe det et rimelig hotell.

Det er allerede sent på kveld. Du rekker kanskje litt å spise etter å ha tatt drosje til hotellet. Du er da påført en ekstra utgift på la oss si 350 kroner for et billig hotell og 120 kroner for drosje, samt en hundrelapp for noe mat og drikke. I tillegg kommer visum til Tyrkia som koster 20 dollar om du har gjort det elektronisk, mer om du venter til du er på flyplassen. 20 dollar er 165 kroner. Med andre ord har du brukt cirka 750 kroner allerede første kveld, og billetten har blitt lang fra så rimelig som den så ut.

 

Skal du først ha en lang mellomlanding, – så sørg for at den er lang nok til å oppleve noe. Dette er Galateatårnet i Istanbul.

Svett på flyet

Neste morgen har du en lang dag som du kan benytte til å oppleve fantastiske Istanbul. Men har du ikke betalt for et hotell med så pass standard at de tilbyr oppbevaring av bagasje. Så må du drasse på bagasjen hele dagen. Det er hyggelig å sitte ved Galatabroen og se på folkelivet.

Dagen blir lang, .. og så er det veien tilbake til flyplass. Før flyet letter 20:10 på kvelden, er du svett, sliten og har svidd av penger til lunsj, middag, drikke og transport til flyplassen.

 

Regningen for oppholdet i Istanbul har kommet opp i 1200 kroner, og den billige billetten har plutselig kostet 5100 kroner, samt en feriedag.

Hjemreisen er perfekt, med kort opphold på noe over tre timer i Istanbul.

 

 

Perfekt reisetid for 104 kroner ekstra

Vi skroller litt nedover på søkesiden. Der dukker det opp en ny billett med Turkish Airlines til 4005 kroner. Reisetiden til Bangkok er plutselig bare 16 timer og 50 minutt. Oppholdet i Istanbul er bare 2:50 timer. Det er ikke mer enn en bør beregne for flyskifte om en er på lang reise og ikke ønsker å stresse om ankomst til Istanbul er litt forsinket.

Og hjemreisen er like behagelig som på billetten som var billigst. Det vil si, … 91 kroner dyrere. Fornuften tilsier at en betaler 91 kroner for å spare inn over tusen kroner og ikke tape en feriedag.

Ønsker du et opphold i Istanbul i forbindelse med reisen, så sjekk billetter som gir et opphold som er noe lengre. Så får du mulighet til å oppleve litt mer av en av verdens mest spennende byer.

Mange rimelige alternativer

Samme dager har Qatar pris på 4115 kroner. Her er reisetiden bare 15:40 til Bangkok og 15:20 tilbake. Til Bangkok har en 2:10 timer til å skifte fly, og på returreise 1:55 timer. Det holder normalt rikelig. På vei til Bangkok er ikke forsinkelse noe stort problem siden Qatar har mange daglige avganger fra Qatar til Bangkok.

Emirates har reisetider som er nesten de samme som Qatar. Bare litt over en time lengre reise til Bangkok. Og prisen når vi gjør vårt søk er 4173 kroner.

Direkte og nesten direkte

Thai Airways flyr direkte fra Oslo. Ofte litt dyrere enn de billigste selskapene. Men ingen utgifter på veien, og en behagelig kort reisetid.

I vårt søk dukker også SAS opp med en pris på 7079 kroner. Dette er via Stockholm på utreise. Siden det bare er 55 minutter for flybytte, så må en være forberedt på litt stress med å komme seg til gaten på Arlanda. På returreisen er det direkte flyvning fra Bangkok til Oslo. Reisetid til Bangkok er 12:50 minutter og på hjemreisen bare 11:30 minutter.

Behagelig, og for mange verdt en tusenlapp eller to ekstra.

Men lurt vil det ikke være å ta dette flyet. Sjekker du prisen til Thai Airways, så koster samme reise med samme fly 6937 kroner. SAS flyr nemlig ikke til Bangkok. De disponerer seter på flyene til Thai Airways.

Kontakt hotellet før du bestiller

Skal du bo på hotell i Bangkok kan det være lurt å ta hensyn til når du lander i Bangkok. Ankommer du tidlig på morgenen, kan det ta mange timer før du slipper inn på hotellet. En rekke hoteller har stivbeinte regler for når de tillater innsjekking. Løsningen kan være å kontakte hotellet før du bestiller. Si klart i fra at du ønsker å bestille hos et overnattingssted som tillater tidlig innsjekking hvis det er ledige rom når du ankommer. Og selvsagt uten tillegg i prisen! Svært mange overnattingssteder vil da være fleksible.

Norwegian er svært populære

Norwegian kom ikke opp med noen pris på de aktuelle datoene. Når du søker, så bør du om mulig søke på ulike tilgrensende datoer. Prisene kan variere kraftig fra dag til dag, og spesielt desto kortere tid det er til avreise.

Norwegian er sjeldent rimeligst. De er svært populære, selv om dagspressen stort sett bare skriver om forsinkelser. Og for de mange som ikke liker flymat, eller skal ha med mye bagasje, og heller ikke er vanskelige når det gjelder setevalg, så kan Norwegian ofte være det desidert rimeligste alternativet. Men de rimeligste billettene selges normalt lang tid i forveien.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden