Opplev naturens underverker i greske geoparker

I Hellas kan du i spennende geoparker oppleve naturens underverker, drømme deg bort og utforske naturfenomener som er millioner av år gamle. Dette er områder med en viktig og...
I nasjonalparken Vikos - Aoos er det funnet 40 000 år gamle spor etter mennesker. Foto GTNO

I Hellas kan du i spennende geoparker oppleve naturens underverker, drømme deg bort og utforske naturfenomener som er millioner av år gamle. Dette er områder med en viktig og rik geologisk historie som  viser hvordan jordens krefter har formet kloden med sine store krefter.

Naturens fantastiske skaperverk

Melissani. Foto GNTO

Hellas omfattende geologiske omveltninger gjennom historien. Millioner av år med stor geologisk aktivitet har skapt en hel rekke geologiske underverker. Frodige skoger, høye fjell, skogkledde daler, vakre innsjøer, elver og laguner er alle en del av skjønnheten dde geologiske omveltningene har skapt i Hellas.

Terrengenes morfologiske variasjon er bhelt spesiell, og vanskelig og ikke legge merke til for for reisende og naturelskere. Hellas sitt landskap og natur har alt å tilby til den eventyrlystne.

Høye fjell med bratte fjellsider, huler, raviner, frodige platåer og daler, sjeldne skoger med cedartrær, og innsjøer er hva som venter deg på den herlige øya Kreta.

 
 
Les også: Opplev historie, kultur og kunst i Hellas

 

Sitia Geopark på Kreta

Foto GNTO

Sitia, Foto GNTO

Geoparken Sitia, som ligger øst på øya Kreta, vil neste år bli en del av Global Geoparks Network (GGN). Det ble bestemt på organisasjonens kongress i Japan i 2015.

Årsaken er her finner du store mengder fossiler av pattedyr fra den historiske epoken Pleistocen(2,588,000 til 11,700 år siden). Her er det blant annet funnet tre fossile Deinotherium giganteum, en forhistorisk slektning av dagens elefanter.

I Geoparken Sitia er det  enorme grottesystemene, og kysten rundt Zakros er unik for Kreta. En annen ting som er spesielt for området forekomstene av mineralet karst, et mineral som formes inne i grotter når kalkstein og andre bergarter løses opp i vann. Det er over 170 grotter og raviner  i dette områder.

 

Sitia Geopark omfatter også stedene Lefkis, Itanou og Sitia, fra kysten i sør til kysten i nord. De mest kjente stedene i parken er: Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou and Karydiou.

At parken nå blir en del av både det europeiske og globale geoparknettverket vil bidra til å fremme Sitias naturlige miljø, turisme og den lokale økonomien. Det vil igjen o promotere områdets rike kulturelle historie og lokale produkter.


Her finner du mer informasjon om Sitia 

 

Mt. Psiloreitis Naturpark – uberørt skjønnhet

Foto GNTO

Foto GNTO/Skoulas

Mt. Psiloreitis naturpark på Kreta, er et landskap med vill skjønnhet som vil tilfredstille naturelskere med sans for dramatiske landskap og vakker natur.

Raviner, huler, sjarmerende stier og tett skog gjør dette området til et unikt utendørs museum.

Områdets store biodiversitet,  med en helt spesielle endemiske flora og fauna, gjør dette området til et av Hellas vakreste og mest sregne naturområder.

 

Foto GNTO

De naturlige og de menneskelagde stiene i naturparken er ideelle for gåturer, og gir deg en unik nærhet til og følelse av naturens mektige krefter.

Mygiastien, som går fra Doxaro til Ptyches Vossakou, og stien ned Platania-ravinen, er alle godt merket og godt vedlikeholdte. De er alle et godt valg hvis du vil nyte Kretas natur.

Les mer om det hellige fjell på Kreta.
 
 
Les også: Hellas et perfekt reisemål 365 dager i året

 

 

 

 

Tiden står stille i Lesvos fossile skog

På Lesvos finner du en forsteinet skog. Foto Clairy Moustafellou/GNTO

Lesvos sin forsteinede skog er fra Miocene-perioden, for rundt 20 millioner år siden. Skogen er et resultat av intens vulkansk aktivitet i Egeerregionen. Denne geoparken fikk sin annerkjennelse som naturlig monument i 1985, og ble kåret til en av de beste geoparkene i Europa fra 2011 til 2014.

Den unike forsteinede skogen er vanskelig å beskrive med ord. Parken ligger på den vestlige delen av øya Lesvos, hvor skogen dekker et område på over 150 kvadratkilometer mellom landsbyene Sigri, Eresos og Antissa. Et museum åpnet i Sigri i 1994, rett ved den forsteinede skogen. Museumet sine utstillinger forklarer regionens geologiske historie, og var det første av sitt slag i Hellas. Å få oppleve områdets fantastiske natur og rike arv er en stor opplevelse.

Les mer om dette unike naturlige monumentet

 

 

Vikos – Aoos Nasjonalpark – På søken etter historie

Her i vakre Vikos Nasjonalpark har det levd mennesker i 40 000 år. Foto GNTO

Vikos – Aoos nasjonalpark ligger i regionen Zagori ved Epirus, rett nord for byen Ioannina. Her finner du spor etter mennesker som daterer seg tilbake mer enn 4o.000 år. De forhistoriske sporene etter mennesker er funnet i grotter og skog i Vikos Nasjonalpark.

Gjennom millioner av år har vann formet landskapets unike geologiske formasjoner. Her finner du de mest imponerende geologiske formasjonene i hele Hellas. Her er fem grotter, som egentlig er loddrette stup ned i bakken. Den ene grotten, Provatina, er hele 407 meter dyp og er den nest dypeste hulen i hele verden.

Fortryllende naturstier og et rikt utvalg av sport- og fjellaktiviteter har gjort området til en hotspot for aktive ferier hele året. Tradisjonelle greske landsbyer, uberørt av moderne tider, er rene oaser hvor du kan slappe av i noen av moder jords vakreste omgivelser.

 

Les mer om Vikos National Park
RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden