Opplev Kina: Feir nasjonaldagen i Den forbudte by

En feiring kineserne setter pris på, - om enn svært ulik vår 17. mai.
Beijing
Den forbudte by i Kina er et av verdens mest spektakulære historiske byggverk. Foto: Emil Engø

Kina feirer nasjonaldagen. Det er 1. oktober, og den himmelske fredsplass er fylt til randen med mennesker. Beijingerne flokker til gatene for å feire nasjonaldagen som for mange er synonymt med hedring av landets lange og rike historie. Mao Zedong, folkerepublikkens grunnlegger, vokter over plassen fra det ikoniske portrettet ved inngangen til den mystiske Forbudte by.

 

Tekst og foto Emil Andre R. Engø

emil@reis.no

 

Stemningen i Beijing er annerledes enn på 17. mai hjemme i Norge. Landet feirer nasjonaldagen sin som i bunn og grunn er en hyllest av revolusjonen som gjorde det folkerike landet til en kommuniststat noen tiår tidligere. Det mangler ikke på liv i gatene – de er tvert om overfylt – men ikke med iskremspisende barn og tog. Mange har samlet seg rundt skjermer for å skue militærparaden. Planen er å besøke «Den himmelske fredsplass» og «Den forbudte by» med vertsfamilien jeg bor med under mitt ukelange utvekslingsopphold.

Vi sitter oss inn på den overfylte T-banevognen. Selv ikke her slipper du unna militærparaden. Reklamen på de små TV-skjermene i vognen er skiftet ut med bilder fra dagens militærparade. Noen følger nøye med, mens andre – som min vertsstudent er mer opptatt av gårsdagens fotballkamp på mobilen. Det er i slike situasjoner du får et ekte inntrykk av det moderne Kina. Et strengt diktatur – men på mange måter et moderne land på sine måter.

Ektefølt nasjonalfølelse

I det vi stiger opp trappene fra undergrunnsstasjonen brer larmen seg utover. Den himmelske fredsplass er fylt til randen med folk. Kineserne flest har jevnt over en mer konservativ tilnærming til nasjonaldagen enn i Norge. Mange er kommet til plassen for å hylle deres tidligere leder Mao Zedong. Ved den enorme plassen finner du både mausoleet Mao hviler i, samt nasjonalmuseet og inngangen til Den forbudte by.

Soldater marsjerer med det ikoniske portrettet av Mao i bakgrunnen

Mange legger ned blomster, symbolske penger og andre lykkebringende effekter ved de ulike monumentene på plassen. Nasjonalfølelsen ser ut til å være ektefølt for de fleste, til tross for at landet møter sterk kritikk fra verdenssamfunnet for manglende demokrati og respekt for menneskerettigheter. Som vertsfamilien min fortalte meg dagen før; Kina har gått fra å være et fattig land til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdom de siste tiårene. Med norske øyner er det lett å være kritisk til regimet – med god grunn – men fra den menige kinesers ståsted er det mulig å ha forståelse for deres sterke nasjonalfølelse. Det ikoniske portrettet av Mao ved inngangen til Den forbudte by voktes av soldater. Før vi går inn må vi vente på at marsjerende soldater får passere.

Stillhet og mystikk

Det er en deilig følelse å endelig komme inn,  – unnslippe støyet utenfor murene. Imponerende bygninger i klassisk kinesisk stil brer seg ut i alle retninger. Området er enormt. Den forbudte by teller hele 800 bygninger som ligger på et 720 mål stort område midt i Beijing. Det UNESCO-vernede området er en stor kontrast til den aldri stillestående byen utenfor murene.

Kontrasten mellom Den forbudte by og det moderne Beijing er stor

 

Svastikaen – eller solkorset som det også heter – har en helt annen betydning enn vi er vant med i Vesten.

Området var tidligere hovedsetet for de mektige keiserrikene som har dominert Kinas historie i flere tusen år. Den forbudte by ble bygd opp under Ming-dynastiet og var keisernes eiendom frem til Qing-dynastiet falt i 1911.

«Zijn Cheng» som det prektige området heter på kinesisk kan oversettes til den «Den lilla forbudte by». Navnet kommer av at ingen hverken kunne komme inn i «byen» eller forlate området uten keiserens tillatelse.

Området er fullt av mystikk. Følger du med på detaljene vil du se en rekke symboler og farger forbundet med kinesisk tro og religion. I nesten 600 år var Den forbudte by både et politisk og kulturelt hovedsete i Kina. Mange av byggene er prydet i rødt og med gullfargede detaljer. Rødt er «lykkens farge» i Kina. Gult er rikdommens, gullets farge.

Ser du etter vil du finne svastika-symboler på de fleste bygg. Symbolet som i nyere historie har fått en helt annen og negativ betydning – var i det gamle Kina et symbol for lykke. Det symboliserer naturens gang og kretsløpet hvor solen er sentral – derav også kalt solkorset.

 

Luksus og overdådighet

Studer detaljene i arkitekturen og du vil fort se symboler og figurer du finner igjen i kinesisk populærkultur som dragen i bildet

Den forbudte by er delt inn i flere områder. I hvert av dem er det mange ulike utstillinger som viser fortidsminner og Kinas lange historie som keiserrike. Det er tydelig at keiserne levde en livsstil langt utenfor den vanlige kinesers rekkevidde. Gull, edelstein, marmorvaser og dyr silke preger det overdådige interiøret.

Keiserdømmet var et strengt føydalt samfunn hvor mennesker i stor grad ble født inn i ulike samfunnsklasser. Det kommer tydelig frem når vi går fra bygning til bygning – og fra utstilling til utstilling. Keiserne var sett på som overmennesker og hadde enorme hoff som skulle sørge for den enorme overdådigheten de levde under.

Det er i så måte interessant å følge med på kineserne i Den forbudte by. Til tross for at den moderne kinesiske staten er bygget på helt andre prinsipper enn hva keiserdømmet representerte, føler de fleste kinesere en viss tilhørighet til det historiske dynasti-Kina. Mange av symbolene er fortsatt sentrale i kinesisk skikk og overtro. Fargerike drager tegnet for hundrevis av år siden snor seg bortover de blendende mønstrene på bygg – akkurat som du vil se dragesymboler omtrent hvor enn du beveger deg i Beijing utenfor murene.

 

Den forbudte by består av mange hundre imponerende bygg

Nasjonaldagen på hell

Etter en hel formiddag i Den forbudte by er det på tide å spise. Solen som står lavt på himmelen,  skaper et vakkert gyllent skjær over takene. Jeg føler ydmykhet over å være så heldig å få se dette minnesmerket over en historie og kultur.

Den forbudte by er en av de fremste attraksjonene i Beijing – med god grunn. Her får du et dypdykk i kinesisk historie, samtidig som du får se noen av Kinas mest praktfulle byggverk. Historien bak murene er så grunnleggende for å forstå det moderne Kina som venter noen få hundre meter fra hjertet av Den forbudte by.

Nasjonaldagen ble avsluttet med et herlig måltid med Peking duck med vertsfamilien.

Peking duck serveres tradisjonelt i små pannekaker med vårløk, agurk og søt soyasaus

Vi tar turen ut gjennom portene under voktet av Maos portrett som henger over inngangen. Det er på tide å få seg noe mat.

Som mange andre Beijingere har vi bestilt bord ved en av de utallige restaurantene som serverer Beijings mest kjente rett; Peking duck.

Dette er en rett de lokale legger stor stolthet i. Det er ikke hverdagsmat, men på nasjonaldagen unner mange seg denne retten. Peking duck er helstekt and som skjæres opp i små biter – gjerne på bordet med en spesiell teknikk av kokken. Skinnet skal være så crispy som mulig. Kjøttet pakkes inn i små pannekaker sammen med vårløk, agurk og en søt tyktflytende soyasaus.

Etter et nydelig måltid går en begivenhetsrik nasjonaldag mot kveld. Å oppleve denne dagen i Beijing er spesielt og lærerikt. Den forbudte by er ikke bare en attraksjon og et museum – men mange museer som danner en tidslinje av Kinas historie det siste årtusenet.

 

Greit å vite

Beijing er Kinas hovedstad og hjem til i overkant av 20 millioner mennesker. Beijing er en historisk by med kjente attraksjoner som Den forbudte by og Den kinesiske mur.

Den forbudte by ligger sentralt i Beijing rett ved Den himmelske fredsplass.

En lang rekke flyselskaper tilbyr billetter til Beijing. Deriblant  Thai Airways, KLM, Air France, China Southern, Singapore Airlines, Emirates, Cathay Pacific og en rekke andre selskaper tilbyr billetter fra Oslo og andre norske byer. Prisene starter normalt på rundt 3300 kroner tur/retur.

Norske borgere er nødt til å søke visum til Kina gjennom ambassaden i Oslo. Dette må gjøres i god tid før reise.

(Artikkelens forfatter var på utvekslingsopphold i Kina som ledd i undervisning i kinesisk språk.)

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden