Norge: Hit vil vi reise i 2015

Norge overgår det meste. Her er fem forslag til reiser i vårt vakre land du bør undersøke nærmere i 2015....
HAMMERFEST: Verdens nordligste by ligger skjermet til under byfjellet Salen, men de største attraksjonen ligger på øyene rundt. (Foto: Bjørn Moholdt)

Bodø

Saltstraumen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Saltstraumen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Byen ble nesten jevnet med jorden under Andre verdenskrig, og bykjernen bærer fortsatt litt preg av det. Mye kjedelig arkitektur her (den ble bygget opp på rekordfart), men det er ikke byen du kommer for oppleve – selv om den faktisk er riktig så trivelig under overflaten. Nordlandshovedstaden har nemlig et fantastisk omland, med en natur som tar pusten fra deg. Landegode for eksempel, eller Saltstraumen. Du finner også flotte attraksjoner i umiddelbar nærhet, som flymuseet og Galleri Bodøgaard, for å nevne noen.

www.visitbodo.com

 

Røros

Bergverksbyen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Bergverksbyen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Bergverksbyen sør for Trondheim er et godt utgangspunkt for turer i fjellene rundt, men ta deg først en tur inn i Olavsgruva, som sterkt bidro til å skape byen. Røros er en av svært få i sitt slag som er oppført på UNESCOs verneliste, noe som ikke minst skyldes de vel bevarte gamle bygningene i sentrum. De ble i stort grad oppført da gruvevirksomheten var på topp. Også slagghaugene mellom bygningene er vernet, og bidrar til den særegne følelsen av historiens sus få andre steder kan overgå.

www.roros.no

 

Fjærland

Jostedalsbreen.

Jostedalsbreen.

Ute i verden omtales Norge som landet med fjorder og fjell. Det er ikke mange som definerer dette bedre enn den lange, smale sidearmen til Sognefjorden – Fjærlandsfjorden. Herfra kan du skimte Jostedalsbreen i det fjerne, som bidro til at Norsk Bremuseum ble anlagt her. Fra bygda Fjærland har du i tillegg lett tilgang til Jostedalen nasjonalpark, som er et strålende utgangspunkt for brevandringer. Om sommeren omdannes i tillegg Fjærland til «bokbyen», og da valfarter folk fra hele landet dit.

Midt i bygda ligger det vakre trehotellet Hotel Mundal, bygget i drage- og sveitserstil, og som ble etablert nettopp som følge av den store utenlandske interessen for breen og fjorden.

Et av Norges absolutt vakreste steder.

www.fjaerland.org

 

Hammerfest

Under Salen-fjellet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Under Salen-fjellet. (Foto: Bjørn Moholdt)

En av Nord-Norges eldste byer var den første byen i Nord-Europa som fikk gatelys – i 1891. Verdens nordligste by var lenge et viktig handelsknutepunkt i Vest-Finnmark, og etter krigens raseringer ble Norges største fiskeforedlingsbedrift lagt hit. I dag er det gassen som driver samfunnet på rundt 10 000 mennesker fremover, men det er ikke den man kommer for å se. Dra ut til øyene, for eksempel Sørøya. Norges fjerde største øy er som et Nord-Norge i miniatyr, med små og litt større, levende lokalsamfunn, fine strender, små fjorder og lange fjellplatåer. Hammerfest og omegn er et strålende eksempel på at utkanten er liv laga.

www.hammerfest-turist.no

Mjøsa

Ingeborg Sørheim og datteren Johanne skaper en lun stemning på Sveinhaug gård . (Foto: Bjørn Moholdt)

Ingeborg Sørheim og datteren Johanne skaper en lun stemning på Sveinhaug gård . (Foto: Bjørn Moholdt)

Norges største innsjø er besunget av mange. «Så seiler vi på Mjøsa» av Alf Prøysen er en av våre mest kjære låter. Likevel er ikke Mjøsa på radaren når vi snakker om ferie og fritid. Joda, campingturistene har for lengst oppdaget den, men det er så mye mer her for andre som søker det unike. Mjøsgårdene, for eksempel, som er en sammenslutning av 17 ulike, tradisjonsrike gårder rundt innsjøen. Her kommer du tett på historien og dagliglivet i regionen, som er langt mer interessant enn man skulle tro. Og du går sjelden sulten fra noen av de unike stedene. Her dekkes det til matfest hele året.

Gårdene er med andre ord et ypperlig utgangspunkt for å bli nærmere kjent med et praktfullt, men underkjent område av vårt vakre land.

www.mjosgardene.no

 

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden