Nødpass: Dette er reglene

Trenger du nødpass er dette reglene du må forholde deg til
Nødpass er en siste løsning når du må ha et pass før reise.
Har passet gått ut på dato eller om du har mistet det finnes det en mulig utvei – om du er heldig. Nødpass kan utstedes i tilfeller der du ikke rekker å få et nytt ordinært pass.

Tekst og foto: Emil Andre R. Engø
Mail: emil@reis.no

Det er strenge regler for å få nødpass. Og du har ingen rett på å få det, men vanligvis er politiet behjelpelig dersom du er nødt. Nødpass – som det tydelig kommer frem i navnet – er for «nødsituasjoner».

Hva er et nødpass?

Passet er din unike ID – og det finnes kun en kopi av det. Moderne pass har mange sikkerhetsbarrierer som gjør de uhyre vanskelig å kopiere.

Et nødpass er i motsetning til et ordinært pass et håndskrevet dokument. Det er en åpenbar årsak til at politiet ønsker å skrive ut minst mulig nødpass. De har ikke de samme sikkerhetsfunksjonene som et ordinært pass. Nødpasset fungerer som et gyldig reisedokument, men ikke til alle land.

 

Vinn dette flotte reisesettet verdt 1800 kroner!!!

 

Billigere flybilletter: Spar penger – men husk at det er gambling

Får du et nødpass gjelder det normalt kun for den aktuelle reisen du trenger det for. Etter det vil det bli ugyldiggjort og du er nødt til å ordne et ordinært pass.

Med andre ord er nødpasset et gyldig – men midlertidig – reisedokument som kan utstedes dersom du ikke har mulighet til å få et vanlig pass før du skal reise.

Ikke alle land godtar nødpass

Har du bestilt tur til USA og er avhengig av et nødpass kan du allerede skrinlegge planene. De godtar nemlig ikke nødpass. Og de er ikke det eneste landet. Skal du til de Forente Arabiske Emirater kan du likeså godt avbestille hotell og utsette planene umiddelbart. Heller ikke her godtar de nødpass.

Svært mange land har strenge regler for å få innpass i landet. En vanlig regel er at passet må være gyldig i seks måneder frem i tid for at du skal få visum. Populære ferieland som Tyrkia har denne regelen. Det er med andre ord viktig å sjekke utløpsdatoen på passet ditt i god tid før du reiser.

Les også: Slik blir du svindlet på ferien

Denne regelen kan by på problemer. Politiet ønsker i utgangspunktet ikke å utstede nødpass med lang gyldighetstid. Du bør derfor høre med passmyndighetene eller politiet om det er mulig å få nødpass med lang gyldighetsdato dersom landet har 6-månedersregelen for pass.

Det er den reisendes ansvar å sjekke innreisereglene i det gjeldende landet. Et godt sted å starte er på Utenriksdepartementes landsider. Dersom du er i tvil kan du kontakte den aktuelle ambassaden i landet du skal reise til. De er vanligvis de som er mest oppdatert på innreiseregler dit du skal.

Strenge regler

Grunnet nødpassets svake sikkerhetsfunksjoner som lettere kan kopieres er nødpass forbeholdt spesielle situasjoner. Politiet kan faktisk nekte deg å få nødpass. Det er strenge regler for å få nødpass.

Dersom du har fått to nødpass de siste fem årene vil du i utgangspunktet bli nektet å få nytt nødpass. Det skal svært spesielle grunner til for å sno seg rundt denne regelen.

Det samme gjelder hvis du har en lang historie med å miste pass. Politiet opplyser på egne sider at å utstede nødpass ikke er en plikt, men en tjeneste de tilbyr. Har du hatt nødpass før og mistet dette eller ikke levert det inn etter endt reise tidligere vil du ikke få nytt nødpass utstedt.

Slik går du frem

Oppdager du at du er nødt å få et nødpass er det ingen grunn til å vente. Å troppe opp på flyplassen en time før du tenkte er en risikabel manøver. Dra til din lokale politistasjon eller på din nærmeste flyplass dersom politiet der utsteder nødpass så fort som mulig. Det er ikke mulig å bestille time hos politiet for nødpass, og du havner vanligvis bak i køen til fordel for viktigere oppgaver.

Les også: Lommetyver ser hvem de kan stjele fra

Du må ha med deg gyldig identifikasjon når du skal ordne nødpass. Mange steder krever de også at du må ha med deg egne passbilder – og da ofte to stykk. Disse skal være i formatet 3,5 X 4,5 centimeter. Et passbilde skal ha en hvit bakgrunn, hele fjeset skal tydes uten hodeplagg og skal ikke vise noen spesielle ansiktsuttrykk.

Et nødpass koster 450,- kroner dersom du er eldre enn 16 år. Dersom du er under koster et nødpass 270,- kroner. Husk at det er spesielle regler for å få utstedt pass for barn.

Mer informasjon om nødpass kan du få hos politiet.no

Visste du at REIS har et eget Facebookforum for den reisende? Bli medlem og delta i diskusjoner, still spørsmål og bli inspirert. Vi har for øyeblikket en konkurranse der du kan vinne digitale abonnementer på REIS. Det eneste du må gjøre er å bli medlem, invitere venner og bidra til at vi når 500 medlemmer! Klikk på bildet under for å komme til gruppen.

Norsk reiseforum

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden