New Orleans’ to ansikter

New Orleans har fått ny kraft. Motemagasinene skriker ”So hot right now”, Hollywood spiller inn filmer her og kunstscenen blomstrer. Så hvordan skal sørstatenes sjel med sin kreolkultur og...

DET NYE NEW ORLEANS

”Exclusive! Bruce Webers 60 page salute to New Orleans” står det på omslaget til aprilutgaven av W Magazine, ett av USAs største motemagasiner. Inni følger en reportasje hvor modellene er plassert i Soniat Houses townhouseinteriør fra 1830-talet, med trombonespillende små gutter, på skumringfargete, brosteinbelagte gater. Havnen, de slitne hotellskiltene, de gamle skrukkete kokkene, alt er med. USA elsker å slippe nostalgien løs på New Orleans mer enn noen gang – takk og pris for at Vieux Carré, det franske kvartalet, overlevde orkanen Katrina!

Men det finnes et annet New Orleans enn den byen som lever opp til klisjeene. Et nytt New Orl

Til venstre: musikeren JD Hill viser stolt et bilde der han møter nylig avgåtte president Bush. Hill er en av de musikerne som har fått seg leilighet i Misician Village.

eans hvor skyskraperne i CBD (central business district) gjøres om til luksusleiligheter. Et som filmindustrien har funnet seg til rette i og døpt om til ”Hollywood South”. Et hvor Brad Pitt og Angelina Jolie kjøper seg leilighet i midten av French Quarter.

– Demografisk sett har det aldri hendt noe lignende i USAs historie, sier dokumentarfilmprodusenten Ed Ellington, som jeg møter på nattklubben Tipitina’s hvor brassrockbandet Soul Rebels instrumentale Michael Jackson-covers får dansegulvet til å gynge.

Han mener byens befolkning, som en gang besto av 67 prosent svarte, kan komme til å få en hvit majoritet om ikke lenge. Dette fordi områdene hvor de fattigste svarte bodde ble verst rammet av oversvømmelsene etter orkanen Katarina. Derfor har de som bodde der lite eller ingenting å komme tilbake til og ikke råd til å flytte hjem. Inntektsgjennomsnittet har økt markant, eiendomsprisene har skutt i været samtidig som skattelettelser har gjort byen attraktiv for investorer. Det finnes et nytt marked for luksusleiligheter med nakne mursteinsvegger og basseng på taket.

Neste dag vandrer vi omkring i Central Business District og forbi NBC Building, en gammel bankskyskraper som nylig er blitt luksusrenovert. Små, kortvokste, litt komiske palmer er blitt plantet utenfor inngangen. Dette er det området hvor ombyggingen av gamle hus til luksusleiligheter er på det mest intensive, og hvor det blir spådd at gatene snart vil være fulle av loungebarer og eksklusive butikker.

Under til venstre: Sky-skraper i Financial Business Center (FBC)

Plutselig ser vi at gaten er avsperret – en filminnspilling er på gang. Jeg går fram til ei jente med headset på et gatehjørne og får vite at det handler om en actionfilm med arbeidstittelen Rounds. Akkurat nå skal en stuntmann hoppe ned fra ett av skyskrapernes tak.

Siden skattelettelser for filmproduksjonsselskaper ble innført i 2002, er et stort antall filminnspillinger lagt til New Orleans. Noen stjerner har gjort byen til sin, som for eksempel Brad Pitt som i tillegg til å engasjere seg i flere gjenoppbyggingsprosjekter har kjøpt seg hus i French Quarter.

Vi får vite adressen av vertinnen på vårt bed and breakfast, og sniker oss diskret forbi. Vinduene står åpne. Er de hjemme? Eller er det noen som passer huset? ”Ron Paul” står det på en banner som henger utenfor vinduet – han er en kontroversiell politiker. «Brangelina» fornekter seg ikke – politisk aktive helt ut i husveggen.

Lenger utenfor byen, i fattigere Bywater, har byens nye, alternative kunstscene begynt å sette seg. Galleriene langs Saint Claudes Avenue har samlet seg om fellesnavnet Saint Claude’s Art District og har også en felles hjemmeside. På Good Children Gallery treffer vi skulptøren og gallerieieren Malcolm McClay, som hevder at kunstscenen aldri har vært mer interessant i New Orleans enn akkurat nå.

– Kunstnerne var de første som flyttet tilbake, for de er vant til å bo under materielt dårlige forhold, forteller han. – Vår opplevelse har sveiset oss sammen, og kunstnerarbeidet føles mer energisk enn noen gang. Vi har en født-på-ny-kjærlighet til byen vår, en følelse av at vi aldri kan ta den for gitt. Det merkes i kunsten, det gjennomsyrer alt.

En ny by, med en ny prosentfordeling av innbyggerne, intensiv oppgradering, nyåpnede gallerier, nye inntektskilder, sexy kjendiser. Men hva skjer med kulturarven når en tredjedel av den opprinnelige befolkningen forsvinner? Kommer gamle New Orleans til å overleve i det nye New Orleans?

Nye New Orleans

Loft 523 Splitter nytt boutiqehotell plassert i et gammelt lager fra 1800-tallet. Åpne planløsninger, nakne mursteinsvegger og minimalistisk innredning.

Adresse: 523 Gravier Street ved Picayune Place.

Magazine Street En lang gate utenfor bykjernen med alle New Orleans mest trendy butikker. Gå ikke glipp av vintagemøbelbutikken Neophobia på hjørnet av 6th, butikken Style Lab med klær for menn på hjørnet av Antonine eller minispabutiken Bamboo Apothecary på hjørnet av Marengo.

Bacchanal Vinbutikk i up-and-coming Bywater som byr på en lett kaotisk matservering i en klam bakgård med underlige hagemøbler. Garantert turistfritt.

Adresse: 600 Poland Avenue på hjørnet av Chartres Street.

Under til høyre: Bensinstasjon som tydelig slår fast hva de ikke har

Cochon Nytt sted, gammeldags mat – Cochon spesialiserer seg på det cajunske kjøkken. Prøv grillet krokodille med chilihvitløksaioli.

Adresse: 930 Tchoupitoulas Street ved South Diamond Street.

Musicians Village Et helt nytt boligområde med fargerike trehus i Bywater, som ble bygget til musikere som mistet sine hus under Katrina. Innviet av presidenten og et symbol på det nye New Orleans. Adresse: 4000 North Roman Street ved Bartholomew Street.

W Hotel French Quarter Moderne lounge-hotell midt i French Quarter. Skjønn, luftig bakgård med pool, palmer og servering på deilige sofaer som er åpen selv for ikke-gjester. Adresse: 316 Chartres Street på hjørnet av Bienville Avenue.

Tipitina’s New Orleans’ beste sted for live musikk. Det ligger noen kilometer utenfor bykjernen, men er verdt turen. Fullt kjør på dansegolvet og mer nåtid enn nostalgi.

Adresse: 501 Napoleon Avenue ved Tchoupitolas Street.

Saint Claude Art District I slitne, men under overflaten sprudlende Bywater har et 20-talls gallerier slått seg sammen til en alternativ kunstscene. Begynn på Good Children Gallery (4037 Saint Claude Avenue på hjørnet av Mazant Street) for så å fortsette vestover mot byen.

Monrose Row Bed and Breakfast Stilrent New Orleans-sted med klassiske tresenger og vifter i taket, trådløst internett og utsøkt brunsj. Nær alt og fantastisk service.

Adresse: 1303 Governor Nicholls Street på hjørnet av Treme.

Iris Nyåpnet restaurant med fokus på moderne amerikansk mat i giftgrønn innredning.

Adresse: 8115 Jeannette Street mellom Carrollton Ave og Dublin Street.

DET GAMLE NEW ORLEANS

”Glem alt du kan om USA. Dette er noe helt annet”. En vegg av fuktig kveldsvarme slår mot oss når vi går ut gjennom flyplassens glassdører. Drosjesjåføren som lemper inn veskene våre i bagasjerommet har hengt et haitisk flagg rundt bakspeilet. Så kjører vi inn mot sentrum. Franske gatenavn. Amerikansk flagg. Palmer. Fasader som trenger et strøk maling. Etter hvert et lite rutenett av gater med nette små balkonger.

Jeg forstår vanskelighetene som min venn, jazzelskeren som har reist hit hver vår de siste 15 årene, hadde da han forsøkte å beskrive byen for meg før reisen. Dette er et annet USA.

En mørkere side av kontinentet, en råere og fattigere side hvor 1700-talls Frankrike og 1800-talls USA er blitt blandet sammen med en dose afrikansk og karibisk kultur til en eneste sydende gryte.

Og samtidig en sorgløs by hvor jazzen ble født, der bydeler fremdeles sprudler av liv, der drammeglassene heves døgnet rundt og hver lille brustein er som et minnesmerke over fransk forhistorie.

New Orleans’ historie er en eneste lang rekke paradokser. Katolisisme og voodoo. Senter for slavehandel og samtidig hjemplassen til USAs største fargete middelklasse. Sofistikerte manerer og brutal lovløshet – alt på en gang.

Byen ble grunnlagt i 1718 av franskmenn, og byen ble takket være sin geografiske beliggenhet snart en blomstrende havneby som lokket til seg mennesker fra nær og fjern: Franske og spanske nybyggere, frie, svarte flyktninger fra det blodige slaveopprøret på Haiti, samt afrikanske slaver hvor kun et fåtall ble befridd fra sine ”eiere”.

Ut av denne blandingen kom den louisianske kreolkulturen – kreoler kalles de som er født i New Orleans med fransk, spansk eller afrikansk opphav. Kvinner og menn opprinnelig fra Paris kom hit med sine avanserte storbyskikker som snart ble blandet i den kulturelle smeltedigelen. Det kryddersterke kreolske kjøkkenet ble skapt: paraderetten gumbo er New Orleans-innbyggernes versjon av den franske bouillabaissen. En rett hvor spanjolene bidro med løk, tomat og paprika og afrikanerne med gumbo. Andre hovedretter er saftige krepshalegryter og hvitløksbombet kylling.

Da Napoleon solgte Louisiana til USA i 1803, og amerikanske forretningsmenn strømmet til handelsmekkaet, møtte de en kultur de ikke forsto eller ville ta del av. Ingen andre steder i USA fantes det i begynn

Den billigste og beste måten å ta seg rundt i New Orleans er på sykkelsete.

elsen av 1800-tallet en så stor farget middelklasse som i New Orleans – free people of color – som eksisterte side om side med byens mange slaver.

De velstående og handelsorienterte amerikanerne grep snart makten i byen, og raskt ble den svarte middelklassen fratatt flere av sine rettigheter. Om man tidligere hadde et urettferdig skille mellom frie og slaver fikk man nå nye rasistiske lover som gjorde forskjell på hudfargene i New Orleans. Innbyrdes konflikter og avskaffelse av slaveriet hvisket ikke ut holdningene. Louis Armstrong kunne på begynnelsen av 1920-tallet spille for et hav av jublende tilskuere, men kunne ikke ankomme gjennom klubbens hovedinngang.

De siste 100 årene har vært tøffe for New Orleans. Det er ikke bare jazzfestivaler og Mardi Gras-karnevaler byen har vært kjent for, men også en stor fattig befolkning og høy kriminalitet –New Orleans har ligget på listetoppen over byene med flest drap i USA og har blitt døpt ”murder capital” av FBI.

Mange opplevde orkanen Katrina som et slag under beltestedet på en by som allerede var på knærne – men nå virker det som om de fleste velger å se katastrofen som en ny start for byen.

– Katrina avslørte mange problemer som byen har hatt veldig lenge, sier gallerieier Andrea Garland på Gallery L’Art Noir. Nå som vi har verdens øyne rettet mot oss blir vi tvunget til å gjøre noe, og det kan bare føre godt med seg.

Unngå for enhver pris:

Alle typer festivaler. Disse har utartet til et øldrikkende Disneyland for voksne, bastante amerikanere med digre vommer og sykkelbukser, som vagger fram og tilbake på gatene og drikker seg hinsides midt på dagen.

Gamle New Orleans

The Spotted Cat Her kan man ha flaks og høre live Woody Allen-jazz helt gratis, og folk er ikke sene med å begynne å vrikke rundt på golvet. Hele Frenchman Street-området er et bra pubstrøk.

Adresse: 623 Frenchman Street ved Chartres Street.

Casamentos En østersbar som er blitt et New Orleans-ikon. Stedet åpnet i 1919. Gå ikke glipp av deres oyster loaf.

Adresse: 4330 Magazine Street på hjørnet av Napoleon Street

Soniat House Bygd inn i et townhouse fra 1830-tallet ligger denne lille hotelljuvelen på 33 rom fylt med antikke møbler. Dette er en favoritt blant kjennerne. Adresse: 1133 Chartres Street ved Ursulines Avenue.

Liuzza’s by the track Gumbo, po’boy (et spesielt smørbrød), bloody Mary og rekeremulade. Et ekte New Orleans-sted fra 40-tallet som fremdeles leverer varene. Adresse: 1518 North Lopez på hjørnet av Grand Route Saint John Street.

Hotel Monteleone Legendarisk hotell kjent for sine forfattergjester – som Truman Capote og Ernest Hemingway – pluss for sin snurrende takbar, Carousel Bar.

Adresse: 214 Royal Street på hjørnet av Iberville Street. .

Columns Hotel Et lite stykke utenfor bykjernen i den prominente old money-bydelen Garden District ligger denne bastionen av gammeldags luksus. Vil du ha din amerikanske sørstatsopplevelse i en stor hvit villa med bred veranda, amerikanske flagg og pent kledde hotellgjester er det her du skal bo. Til og med en av byens beste barer.

Adresse: 3811 Saint Charles Avenue ved Peniston Street.

Napoleon Kafé og bar dit man går for byens beste Pimm’s-cocktails, varme muffulettas og ratatouillesmørbrød. Familieeid siden 1914.

Adresse: 500 Chartres Street, på hjørnet av Saint Louis Street.

Yvonne La Fleur For den som liker den sørstatelige, nostalgiske lettsindigheten – her finnes undertøy brodert for hånd, stråhatter, lisser og søte korsetter.

Adresse: 8131 Hampson Street på hjørnet av South Carrollton Avenue.

Hansen’s Sno-Bliz ”Air condition your tummy with a Hansen’s Sno-Bliz Sundae” står det på krittavlen i denne iskremboden som har stått på samme sted siden 1934. Forlat ikke New Orleans uten å smake denne delikatessen.

Adresse: 4801 Tchoupitoulas Street, på hjørnet av Bordeaux Street.

Quarter past time Klokkefantastene må innom denne vintagegullgruven. Alt fra gammeldags kitsch til antikke kostbarheter.

Adresse: 606 Chartres Street ved Toulouse Street.

Louisiana Music Factory Lp-er, cd-er, dvd-er, rebirth brass bands, dixieland og liveopptredener. Skal du kjøpe med deg noe av New Orleans rike musikkscene gjør du det her.

Adresse: 210 Decatur Street ved Iberville Street

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden