Nesten perfekt iPhone

Den nye iPhonen er ute, og anmelderne er over seg av lovord. Dette er definitivt telefonen man bør ta med seg på reise – foruten vanlig kamera, video- kamera...

Helt siden Apple introduserte iPhone, har konkurrentene forsøkt å ta igjen forspranget iPhone skapte. Den første utgaven ble aldri solgt her hjemme, men iPhone 3G, som ble lansert for ett år siden, har solgt i bøtter og spann både her og i andre land. Så populær har den blitt at konkurrentene har lansert sine egne utgaver av mobiler med stor berøringsskjerm. Mange av dem, som Samsung, HTC og LGs tilsvarende mobiler med pekeskjerm, har på enkelte områder vært bedre enn iPhone 3G.
Inn til nå. Med iPhone 3GS – S står for Speed – har Apple forbedret mobilen på vesentlige punkter og luket vekk neste alle svakhetene. Resultatet er en iPhone som på ny legger seg i tetsjiktet blant så kalte smartmobiler, hvor det å ringe bare er en liten del av hva mobilen kan gjøre.
Men er en iPhone 3GS noe for deg? Les testen og finn ut.

Hva er nytt?
Utseendet og kvalitetsfølelsen er den samme som på forgjengeren, og man betjener den med markedets mest betjeningsvennlige pekeskjerm. Akkurat som før. Men under glasskjermen sitter helt ny elektronikk som en raskere prosessor, dobbelt så stor lagringskapasitet på minnekortet og et forbedret kamera med autofokus og videoopptak.
iPhone 3GS har i tillegg fått stemmestyring, slik at man kan ringe opp eller starte avspillingen av musikk ved å holde inn ”hjemknappen” på fronten og si talekommandoen ”ring hjem”, ”spill musikk med Michael Jackson”. Praktisk når man for eksempel sitter i bilen og har handsfree tilkoblet, men dessverre fungerer ikke stemmestyringen med Bluetooth-headset.
Stemmestyringen er ikke det eneste som kan være nyttig. Nå kan man bruke iPhone som diktafon med Apple integrerte Voice Memos, og lagre opptakene. Nike + iPod er nå integrert i iPhone 3GS, slik at man bare trenger en iPod sensor i tillegg for å holde styr på treningsopplegget.
Nytt er også det digitale kompasset, som faktisk fungerer som et vanlig kompass, men man trenger ikke å holde mobilen vannrett for å få nøyaktig visning. Kompassfunksjonen fungerer også med Google Maps kartvisning, da roterer kartet i kompassretning når man beveger mobilen, og den blå nålen viser retningen man står i når mobilen holdes foran en, slik at man vet hvilken vei man beveger seg.

Nå er det mulig bruke nesten alle funksjonene unntatt ringemenyen når mobilen holdes i bredformat.

Merkbare forbedringer
Fra utsiden er det ikke lett å se hva som er forbedret på iPhone 3GS. Skjermen er den samme 3,5-tommers LCD-skjermen med 480 x 320 punkters oppløsning, i seg selv ikke særlig imponerende, men skjermen fungerer likevel bra også når man ser video på den. Men en nyhet er at overflaten på denne telefonen er belagt med noe som skal gjøre skjermen oljeavvisende, slik at fingermerker ikke setter seg på skjermen, og samtidig skal være lettere å tørke vekk. I praksis fungerer belegget godt, merker som er veldig synlige på en iPhone 3G, er enten så vidt eller ikke synlig i det hele tatt på 3GS.
Mobilen er også blitt langt kvikkere i steget. Den nye prosessoren er betydelig kjappere enn på forgjengeren iPhone 3G og starter og skifter mellom programmer lynkjapt – omtrent på halvparten av tiden en iPhone 3G bruker. iPhone-versjoner av nettsider i nettleseren Safari som vg.no og andre tunge sider er ferdiglastet på to-tre sekunder.
Batteritiden er i følge Apple forbedret på de fleste punkter, unntatt på 3G-bruk hvor den fremdeles er oppgitt til 5 timer. Mobilens innebygde batteri har vært en av de største ulempene, ikke fordi det er innebygget, men de av oss som har hatt iPhone 3G i lengre tid har ofte måttet lade mobilen på ettermiddagen etter mange telefonsamtaler, mye trådløs bruk og nedlasting av e-poster.

Forbedret kamera
Kameraet på iPhone 3G hadde 2 megapiksler. På den nye iPhone 3GS er det 3 megapiksler, men de virkelige forbedringene er autofokus med makro, mindre bildestøy og jevnere og finere fargegjengivelse. Vel å merke i godt lys. Bildestøy fører til grumsete bilder innendørs i lite lys, og bildefilene fra kameraet mister også noe av fargemetningen når lysforholdene er dårligere. Men bildekvaliteten er faktisk ikke dårligere enn vi har sett fra mobiler med 5 megapiksler, kanskje tvert i mot, og de vellykkede bildene kan bli så bra at de egner seg godt til fargeutskrifter i A4-format. Noe vi ikke anbefaler med bildene fra iPhone 3G.
Fokuspunktene kan man faktisk velge selv, bare pek på objektet du vil ha skarpt på skjermflaten, så fokuserer kameraet der.

Digitalt kompass er blant nyhetene på 3GS.

Videoopptak
En nyhet, og ikke en forbedring, er videoopptak med monolyd. Riktignok bare i VGA-oppløsning, som tilsvarer 0,9 megapiksler fra 640 x 480 bildepunkter. Men mobilen vil ta opp video med 30 bilder per sekund, og i MPEG4-format som under gode lysforhold gir fullt brukbare videosnutter til nettpublisering og ren og skjær underholdning for familie og venner. Kameraet og videofunksjonen har ingen bildestabilisering, så man må holde mobilen stødig, men da blir resultatet riktig bra. Videoklippene kan redigeres ved at man reduserer klippets lengde; mer avansert redigering – også av bilder – krever programvare nedlastet fra App Store. Som for tiden teller over 65.000 programmer for iPhone.

Den beste iPoden
Selv med de medfølgende øreproppene spiller mobilen greit nok til at de fleste vil være fornøyde. Bedre ørepropper avslører derimot at 3GS lyder litt mer raffinert og detaljert enn forgjengeren, hvor små detaljer og nyanser kommer bedre fram i lydbildet. Betjeningen er forbilledlig, og 3GS støtter også fjernkontrollen med volumregulering på dyrere Apples In-Ear ørepropper, som er ekstrautstyr.
I menyen finnes det flere equaliserinnstillinger man kan velge blant, men fremdeles ingen manuell innstillingsmulighet av lyd. Som på alle nyere iPoder kan man lage spillelister, lytte på lydbøker, lese elektroniske bøker på skjermen og bytte låt eller hoppe til kapitler ved å riste på mobilen. Denne funksjonen kan også deaktiveres.

Rom for ytterligere forbedringer
Alt med iPhone 3GS er ikke like perfeksjonert. Bildekvaliteten kan naturligvis forbedres, det samme kan vi si om videokvaliteten, men begge funksjonene er hva mange vil kalle mer enn gode nok. Så lenge man ikke tenker på å bruke mobilen som erstatning for et digitalkamera, men snarer til snapshots og videosnutter, vil nok de fleste finne kvaliteten tilfredsstillende. Men det finnes altså bedre mobilkameraer enn dette.
Stemmestyringen krever en del tilvenning. For ikke bare skal man snakke tydelig og ikke for fort, men mobilens mikrofon kan forstyrres av støy, og da fungerer ikke alltid talekommandoene.
Batteritiden er riktignok forbedret, men også den kan med fordel forbedres ytterligere i neste generasjon. Har man en iPhone, så brukes den også mye på internett; man laster ned filer, e-post og surfer mye mer enn andre mobilbrukere – i følge statistikker – og da tømmes batteriet fort. Man må derfor regne med å lade 3GS daglig.

Konklusjon
iPhone 3GS er en fantastisk gjennomført mobiltelefon. De aller fleste ankepunktene fra forgjengeren er borte. Vurderer man 3GS som en ren mobil uten å skjele til de mange ekstra funksjonene, er mobilfunksjonen, SMS- og MMS-funksjonaliteten god, men ikke nødvendigvis bedre enn på andre mobiler. Bare annerledes. Den støtter heller ikke multitasking hvor programmer kan kjøre i bakgrunnen, og kan saktens få et enda bedre kamera, bedre batteritid, høyere skjermoppløsning og kanskje en OLED-skjerm som har enda bedre fargegjengivelse. Egenskaper som likevel står til en femmer etter vår vurdering.
Men iPhone 3GS er mye mer enn bare en kameramobil med musikkavspilling. Den er en Mac i mikroformat som man også kan ringe med, og den omfattende og elegant løste funksjonaliteten, med markedets mest betjeningsvennlige pekeskjerm, gjør 3GS overlegen for de som vil ha en smartmobil med alt inkludert. Slik står den til en klar sekser.

Abonnement og priser

Prisene på iPhone 3GS hos Telenor, Chess og Netcom er omtrent de samme som på forgjengeren som hadde 8 eller 16 GB lagringskapasitet mot iPhone 3GS 16 eller 32 GB. Og den samme for hvit eller sort iPhone 3GS. For oppdaterte priser på abonnementspakkene til iPhone 3GS må man sjekke Telenor, Chess eller NetComs egne iPhone-sider. Der finner man også vilkår og spesifiserte priser på de ulike abonnementspakkene.

 

iPhone 3GS
16 el. 32 GB minne
7,2 Mbps Turbo 3G
Assistert GPS m. kompass
802.11b/g Wi-Fi
3 Mp kamera m.autofokus
Videopptak m. lyd
3,5 tommers pekeskjerm
135 gram

Hva får du

Foruten 16 eller 32 GB lagringskapasitet på det integrerte minnekortet, har iPhone 3GS et 3 megapiksel kamera med autofokus og videoopptak i VGA-oppløsning. Pekeskjermen med 163 ppi og 480 x 320 punkters oppløsning, har et belegg som ikke viser fi ngermerker så tydelig.
iPhone 3GS har støtte for HSDPA, eller turbo-3G som det også kalles. Noe som gir opptil 7,2 Mbps nedlastingshastighet når mobilen er tilkoblet internett med trådløs nettforbindelse – Wi-Fi. Den kan – i noen markeder og hos noen operatører – brukes som trådløst modem på for eksempel en laptop slik at man kan laste ned e-post og annet innhold, eller sende det til en mottaker via iPhone.
Apple leverer iPhone 3GS i en slanket eske for å spare volum og miljøet, som de sier, som inneholder Apples ørepropper med fjernkontroll på ledningen, lader, dokking-til-USB-kabel, SIM-kortjekk og selvsagt iPhone 3GS.

L&Bs vurdering 1-6L&Bs vurdering 1-6
Lydkvalitet HHHHH✩Bildekvalitet HHHHH✩Funksjonalitet HHHHHHBrukervennlighet HHHHHHKvalitetsinntrykk HHHHHHSamlet Vurdering HHHHHH
+Klasseledende betjeningsvennlighet.Oppgraderbart og skalerbart operativsystem.Meget god lydkvalitet.Forbedret kamera, videofunksjon.Raske responser.
–Batteritiden kan forbedres ytterligere.Kameraet mangler blitz. Øreproppene trenger en overhaling.Glatt plastoverflate.
Importør: Apple Norgewww.apple.com/no/iphone

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden