MOSKVA

Den som sier at New York er byen som aldri går og legger seg har ikke vært i Moskva. Klokken er fire om morgenen på Pacha – en nattklubb...

Jeg har besøkt Pacha flere steder rundt om i verden. Et av stedene er den legendariske partyøya Ibiza, og jeg var der den siste uken i september som visstnok skal være den mest hektiske tiden. Likevel er det mer trykk i Moskva den første helgen i mai, som er det moskovitten selv definerer som årets mest folketomme utelivstid.

Å gå på nattklubb her er litt som å gå på sirkus. Det står gogo-dansere overalt og jenter som er minst 1.80 høye og veier toppen 50 kilo. Noen har 1700-tallsparykker i Marie Antoinette-stil, noen er utkledd som britiske bobbyer, andre har ulvemaske men, felles for dem alle er at de har minimalt med klær på. Publikum er euforiske, og stemningen er som om jorden går under i morgen. For moskovittene er dagen i dag det som teller.

Likevel har ikke Pascha mye å stille opp med i konkurransen om mest utflippede nattklubber. Fortsatt går det gjetord i byen om legendariske Diaghilev (som brant i februar 2008), hvor man for eksempel kunne bli møtt av tigre og kameler inne i lokalet.

Pengene har forandret alt i den russiske hovedstaden de siste 15 årene. Fram til 2008 gikk antallet dollarmilliardærer til himmels, og det poppet opp restauranter og nattklubber raskere enn paddehatter. Salg av ekstravagante produkter, som ekstremt dyre smykker og helikoptre, økte vanvittig, det samme gjorde tilbudet og etterspørselen av livvakter og skuddsikre limousiner. Hele luksusindustrien – i alfabetisk rekkefølge fra Armani til Zegna – åpnet flaggskipsbutikker. Et fåtalls framgangsrike forretningsmenn (og noen korrupte byråkrater) hadde plutselig århundrets konsumfest i en by som hadde vært under kommunismens svøpe i nesten 100 år.

Så kom krisen, og antallet dollarmilliardærer i Moskva gikk fra 74 til 27 på seks måneder. Tigrene forsvant fra nattklubbene og Bentleysalget bråstoppet. Men tilbudet står der – og vokser fremdeles, dog i en noe mer human takt. For middelklassen har vokst seg større, og antallet dollarmillionærer som skal ut og ha det moro i Moskva er fremdeles på cirka 100 000.

Å besøke den russiske hovedstaden er en schizofren opplevelse. Det er litt som å bli kastet mellom skitten betong og glitrende gull. Men det kapitalistiske spetakkelet som pågår der, sammen med landets utrolige dramatiske historie og noe uvisse fremtid, gjør Moskva til en av verdens mest følelsesladete plasser å oppleve akkurat nå. Døgnet rundt.

RESTAURANTER OG BARER

Nobu

Moskva fikk sin første og etterlengtede Noburestaurant i vår, og det har siden vært så godt som umulig å få bord der. Ferrariene står på rekke og rad utenfor, og publikum er det samme som på Noburestauranter i resten av verden – moteriktige, velbeslåtte og uten ekstra fett på kroppen. Her drar sedlene lett av gårde, men til forskjell fra mange andre steder har Nobu faktisk relativt billige priser på vin.

Adresse: Dmitrovka 20

Tlf.: +7-495-645 31 91

Nettside: www.noburestaurants.ru

Café Pushk

in

Moderne klassiker og et av

stedene i Moskva man må innom – ikke minst for den som vil spise russisk mat. Restauranten er spredt på tre etasjer i en 1800-talls herregård (midt i byen), har plass til 350 gjester og åpent døgnet rundt. Be om å få sitte i The Pharmacy Hall eller The Li

brary hall, spis russiske paier til forrett og sats på fisk til varmrett – gjerne havabbor eller ørret. Skyll det ned med landets egen Russki Standard Platinum Vodka.

Adresse: Tverskoy Bulvar 26A

Tlf.: +7-495-739 00 33

Nettside: www.cafe-pushkin.ru

Kalina Bar

Skybarer er et naturlig innslag i alle verdensmetropoler, og Moskva er intet unntak. Besøk Kalina Bar øverst i shoppingsenteret Lotte Plaza, nyt den fantastiske utsikten og bli servert ditt livs beste Biff Stroganoff. Kalina Bar inneholder restaurant, bar og litt nattklubb i ett og samme lokale. Publikumet er velsignet variert. Åpent til siste gjesten går – alle ukedagene.

Adresse: Novinskiy Bulvar 8, bygning 21 i Lotte Plaza

Tlf.: +7-495-229 55 19

Nettside: www.kalinabar.ru

Elektrosvet/Luch

Mer New York i Moskva enn dette blir det ikke. I en by hvor det råder en viss tørke på rendyrkede barer (man går som oftest fra restaurant til nattklubb) er det en euforisk følelse å stikke innom Luch. Stedet ligger i et lagerlignende lokale, utformet som et åpent toetasjes loft og innredet med koselige, svarte chesterfieldmøbler og med moderne russisk kunst på teglsteinsveggene. Baren er 20 meter lang, drinklisten formidabel og sushimenyen rimelig. Publikum danser som de skal fra høyttalerne med skjønn Ben Watt-house.

Adresse: Bolshaya Pirogovskaya 27

Tlf.: +7-495-287 00 22

Scandinavia

Moskva midtby er som en massiv betongkoloss. Uteserveringene er få og parkene nesten ikke til stede. Like bak den store bulevarden Tverskaya ligger dog et vannhull, Scandinavia, som med sin rolige og trivelige uteservering egner seg perfekt til lunsj. Men velg noe sikkert, som en hamburger, for det er beliggenheten og ikke m

aten som lokker her.

Adresse: Maly Palashevsky Pereulok 7

Tlf.: +7-495-937 56 30

 

Nettside: www.scandinavia.ru

Hoteller

Mamaison Pokrovka Suite Hotel

Meget billig suitehotell – og medlem av Small luxury hotels of the world – der de minste rommene er på bortimot 40 kvadratmeter. De når kanskje ikke helt opp til ambisjonene om å være et designhotell, og det

er vel stedet som balanserer helt på tackygrensen. Rommene er likevel generelt pene, servicen uklanderlig og beliggenheten perfekt: cirka 20 minutter til fots fra Den Røde Plass. Poolen og spaet i kjelleren er nytt av året.

Adresse: Pokrovka 40

Tlf.: +7-495-229 57 57

Nettside: www.pokrovka-moscow.com

Pris: dobbeltrom fra ca. 1 600 kroner

The Golden Apple

Moskvas første ordentlige boutiquehotell åpnet i 2004 og har 92 rom. The Golden Apple er blitt nevnt i hver eneste Moskvaguide fra New York Times til Lonely Planet, og det er lett å forstå: Den verdensvante storbyreisende som liker luksus og design, men som søker seg bort fra businesshoteller, føler seg veldig hjemme her.

Adresse: Malaya Dmitrovka 11

Tlf.: +7-495-980 70 00

Nettside: www.goldenapple.ru

Pris: dobbeltrom fra ca. 1 600 kroner

Savoy Moscow

Hotellet ligger et steinkast fra Den Røde Plass og åpnet første gang i 1913. Det synes på den prangende fasaden. Interiøret fikk seg et løft for fire år siden og har nå den litt svulstige og overdådige versaillelooken som alltid blir en anelse bisarr så fort den dukker opp alle andre steder enn i Paris. Men det er en del av sjarmen med Moskva.

Adresse: Rozhdestvenka 1

Tlf: +7-495-620 85 00

Nettside: www.savoy.ru

Pris: dobbeltrom fra ca. 2 000 Nkr.

Bon

Da Philippe Starck skapte sin verdensberømte kalasjnikovlampe, lurte jeg på hvor man faktisk kunne få oppleve den som en del av en innredning. Svaret er i Moskva. Der har Starck gått helt av hengslene og skapt en av sine mest maksimalistiske – på grensen til vulgære – innredninger noensinne. Med en snittpris på 300 kroner for varmretter er dog menyen, som på mange andre steder, svært overpriset.

Adresse: Yakimanskaya Naberejnaya 4

Tlf.: +7-495-737 80 09

Nettside: www.bonmoscow.ru

NATTKLUBBER

Soho Rooms

”Soho Rooms – it’s good for your image” er klubbens motto – morsomt nok helt uten selvironi. Det er den hotteste såkalte superklubben, og innredningen er eksepsjonelt påkostet (selv for Moskva) med gigantiske Swarovski krystallkroner, antikke, åpne peiser og en fantastisk poolterrasse på taket. Selvsagt er det gogo-dansere her, dj-er fra hele verden og fest til syv, åtte om morgenen. Men Soho er et mer ”voksent” konsept enn de fleste andre nattklubber, med både en vakker matsal og en stor barseksjon – i tilfelle du vil prate.

]Adresse: Savvinskaya Naberezhnaya 12

Tlf.: +7-495-988 74 74

Nettside: www.sohorooms.com

Forbes Club

I en by full av superklubber er nyåpnede Forbes et forsøk på skape en ny, kjempestor klubb. Teamet er det samme som det som står bak legendariske Diaghilev, og klubben beskrives best som en enorm underjordisk labyrint. Forbes er proppfull av store tall: 28 vip-bord, 11 barer, fire forskjellige nivåer med vip-områder og 10 kvadratmeter store bad med krystallkroner, plasma-TV og sofaer. Dette blir påstått å være det dyreste nattklubbprosjektet noensinne i Moskva. Tips: Den litt hemmelige inngangen i et smalt smug fra Lubyanskiy Proezd kan være litt vanskelig å finne.

Adresse: Lubyanskiy Proezd 15

Tlf: +7-495-234 33 22

Pacha

Et av verdens mest kjente franchisekonsepter innen nattklubbverdenen, med over 4

0 år bak seg, kan nå skryte av å ha cirka 20 klubber rundt om i verden, fra New

York til São Paulo, Marrakech og Moskva. Pacha Moskva rommer 900 gjester på to plan, med den karakteristiske, grottelignende dansesalen som man kjenner igjen fra Ibiza. Pacha har housekulturen og tradisjonen på sin side, men akkurat som på de fleste stedene i Moskva kan det bli litt vel mye.

Adresse: Nikolskaya Ulitsa 10

Tlf.: +7-495-798 57 77

Nettside: www.pachamoscow.ru

SHOPPING

Winzavod

Winzavod er et gammelt destilleri som er omgjort til 20 000 kvadratmeter med modern

e kunst, foto og klær i ulike små gallerier og butikker. Prosjektet drives av milliardæren Roman Trotsenko og hans kone Sophia. De er ivrige kunstsamlere og ser helst på området som et lite Soho i Moskva. Og som seg hør og bør når det er hipt i store byer – her er omgivelsene slitte og uteliggerne mange. Den mest fremstående butikken for klær er Cara & Co med avantgardemoter fra hele verden.

Adresse: 4-ya Syromyatnicheskiy Pereulok 1

Tlf.: +7-495-917 46 46

Nettside: www.winzavod.com

Respublica

Butikk med bøker, musikk, duppedingser, snacks og drikke. Veldig populært og litt som et døgnet rundt-åpent Barnes & Noble møter Urban Outfitters.

Adresse: Tverskaya 1-Yamskaya 10

Tlf.: +7-495-781 37 83

Nettside: www.respublica.ru

Gum

Over 200 butikker over tre etasjer utgjør Russlands største shoppinggalleri. Det ligger i et bombastisk 1800-talls hus som strekker seg et helt kvartal ved Den Røde Plass. Når man begynner å bli plaget av økonomisk åndenød blant Dior-, Hermès- og Rykielskilter, stikker man ned på bunnplanet, setter seg på Café Boscos uteservering midt på Den Røde Plass, tar en kaffe i solen og riktig nyter å være turist en stund.

Adresse: Den Røde Plass 3

Tlf.: +7-495-788 43 43

Nettside: www.gum.ru

UK Style

En av Moskvas hippeste butikker og lokal favoritt blant byens moteløver. Med merker som Luella, Alexander McQueen og House of Holland.

Adresse: Nikitsky Bulvar 17

Tlf.: +7-495-690 21 39

Nettside: www.ukstyle.ru

Izmaylovski

Klassisk loppemarked noen holdeplasser utenfor byen. Her kan man handle alt fra fjernkontroller og Boratklær til babusjkadokker og Lada lekebiler. Regn ikke med å gjøre altfor mange røverkjøp, men en ekte russisk pelslue for 500 kroner kan kanskje være forlokkende?

Adresse: Izmaylovski 71 (ta T-banen til Partizanskaya og følg strømmen)

SEVERDIGHETER

Vår Frelsers Katedral

Vår Frelsers Katedral

Ble bygd av tsarer i årene 1839–1883 som et seiersmonument for at Russland slo Napoleon. Ble sprengt av Josef Stalin på 1930-tallet fordi han ville erstatte kirken med verdens høyeste bygning – et kjempemonument over sin forgjenger, Vladimir Lenin. Men den andre verdenskrigen kom i veien og Nikita Krutsjov kom til makten. Han valgte i stedet å bygge verdens største svømmebasseng. I 1990 besluttet Boris Jeltsin å bygge en nøyaktig kopi av Vår Frelsers Katedral. Sluttsum: Tre milliarder kroner. Kirken er virkelig flott og definitivt verdt et besøk – selv for den som ellers er helt uinteressert i kirker.

Adresse: Volkhonka Ulitsa

Nettside: www.xxc.ru

Den Røde Plass og Kreml

Selvfølgelig må Den Røde Plass og omgivelsene rundt oppleves. Besøk Vasilijkatedralen (Moskvas svar på Eiffeltårnet). Etter det kan du vurdere om det å stå i køen for å se en balsamert Lenin i mausoleet er verdt tiden, men spaser gjerne rundt Kremls murer. Hurtigversjonen av denne runden gjør man unna på en time eller to. Skal man begi seg ut på turer med guide eller se Lenin, er det best å sette av dagen.

Pusjkinmuseet

Moskvas fremste kunstmuseum. Her finnes en imponerende samling franske impresjonister som Claude Monet, Paul Cézanne, Pablo Picasso, Henri Matisse, Auguste Renoir, med flere. Men også en hel del fra antikkens Hellas og Egypt.

Adresse: 12 Volkhonka

Tlf.: +7-495-203 79 98

Nettside: www.museum.ru/gmii

Kosmonautmuseet

Blant Sovjetunionens stolteste paradegrener er utvilsomt astronautdresser og pompøse monumenter. Og ingen steder forenes dette like imponerende som på Kosmonautmuseet. Selve museet ligger i sokkelen til den nesten 100 meter høye Verdensromobelisken, et uhyggelig pompøst monument i aluminium. Inne på museet kan man forundres over hvordan kosmonautene kunne ta seg ut i verdensrommet i farkoster som ser ut som om de er laget av papirer-maché og piperensere. I tillegg en butikk man ikke må gå glipp av med massevis av Jurij Gagarin-memorabilia.

Adresse: Prospekt Mira 111

Tlf.: +7-495-283 79 14

Nettside: www.moscow.info/museums/cosmonautics-memorial-museum. aspx

VIKTIG Å VITE

Drosje

Drosjesystemet i Moskva er litt spesielt, fordi antallet offisielle drosjer er ekstremt lavt, og de er svindyre. Men still deg ved fortauskanten og rekk opp en hånd; innen 20 sekunder kommer en bil (hvilken som helst), stopper og tilbyr deg lift. Men ingen prater engelsk, så man bør ha adresse og kart med seg og vise hvor man skal. Rekk to fingre i været og si ”dvesti” (200 rubel = ca. 40 kroner). Om sjåføren ikke går med på det, så prøv med ”tresti” (300 rubel = ca. 60 kroner). Skal man fra en sentral adresse til en annen bør man aldri trenge å betale mer enn 300 rubler. Dette er et veletablert drosjesystem i Moskva som alle benytter seg av, men selvsagt anbefaler vi sunn fornuft når man velger bil og sjåfør. Ett tips: Ta aldri en bil som det sitter to personer i.

T-banen

På dagtid bør man benytte T-banen for å komme seg rundt. Moskva er for stor til å gå rundt i, og drosje er helt utelukket med tanke på trafikken. Men T-banen fungerer kanonbra og er dessuten like vakker som ryktet sier: Marmor, krystallkroner og statuer pryder ikke alle, men en del stasjoner.

La barna være hjemme

En tur til New York må være bortkastet på barn generelt og småbarn spesielt. Men den amerikanske metropolen er barnevennlig sammenlignet med Moskva. Som sagt, nesten ingen parker eller lekeplasser, få eller ingen bilbelter i piratdrosjene, ingen steder er det tatt hensyn til barnevogner.

Kikk alltid på prisen før du bestiller

Moskva sentrum er en av verdens dyreste steder. En Heineken i butikken koster fort en liten 50-lapp og en pakke Kellogg’s All Bran kan koste oppimot 200 kroner. Følgelig kan mat og drikke koste hva som helst på litt finere restauranter og barer om man ikke passer seg. Vin er et statussymbol og ofte vanvittig overpriset. For eksempel kan ett glass husets Chianti som i Norge ville koste 80–90 kroner bli dobbelt så dyrt i Moskva. På drinker er prisbildet generelt bedre, men regelen gjelder fremdeles: Ikke bestill noe før du har studert prisene både på menyen og drinklisten.

”Face control” på nattklubbene

Mange av de mer kjente nattklubbene i Moskva kan være selektive med hvem som kommer inn. Grunnregelen er: Ha ”finsko” på og skjorte/dressjakke som mann og still festkledd som kvinne. Om man ikke oppfyller kriteriene, så får man som regel høre det, men ta det ikke personlig. Det russiske motstykket til ”dessverre, det er bare stamgjester i kveld” lyder: ”No, you’re too ugly. Go home!” Men det er en bonus: Entré og garderobe er nesten alltid gratis på nattklubbene i Moskva – uansett hvilken verdensberømt dj som er på besøk.

Visum

Man må ha visum for å besøke Russland. Det koster cirka 400 kroner per person, og man må være ute i god tid når man skal skaffe seg det, for det er ganske mange skjemaer som skal være i orden. Regn med fem arbeidsdager for et turistvisum og 11 kalenderdager for et forretningsvisum. Man kan enten søke om visum selv på den russiske ambassaden, eller bruke en agent. Sistnevnte koster ett par hundre kroner ekstra, men kan være verdt det i en travel hverdag. Mer informasjon på www.ryssland.se/visum_s.htm.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden