Monsterzoom for alle

For alle som vil la superzoomlinsen, kameravesken og det store kamerahuset bli stående hjemme, presenterer vi her en test på den nye generasjonen kompaktkameraer som skryter av ufattelige 20...

Vi samlet sammen alle kameraer på markedet med 20 x zoom eller mer, med unntak av Sony som dessverre ikke rakk frem i tide til testen. Ved første øyekast er kameraene forbløffende like, og det gjelder ikke bare på utsiden. På papiret ser spesifikasjonene forvirrende like ut. De har like stor bildesensor, lignende optikk og koster til og med nesten like mye. Det burde vel innebære at de er omtrent like gode? Absolutt ikke – testen viser at konkurransen ble knivskarp, og du vil se hvor forbløffende stor forskjell det faktisk var mellom kameraene.

Vi tester:

Canon Powershot SX10IS

Best i ekstremtilfeller

Med utmerkede resultater og praktiske finesser er Canon nærmest et perfekt kamera, men det snubler på smådetaljer.

Canon har laget et meget bra kamera som føles proft og er enkelt å bruke. Kontrollene er gode, og den praktiske vridb

are skjermen gjør det meget fleksibelt å fotografere med. Bildekvaliteten er dessuten jevnt over meget bra, men overraskende nok er det i ekstremtilfellene den er aller best. Både i makro og i full tele tar den utmerkede bilder. Hadde det ikke vært for at den mangler RAW-format og HD-video, hadde det blitt full pott.

For å begynne med de svakere sidene, må man regne med en del forvrengninger både i vidvinkel og ved moderat zoom. Derfor ble vi nesten overrasket over det gode resultatet i full tele. Kameraet briljerer også ved makrofoto, noe som innebærer at det faktisk er aller best i ekstremtilfeller. Men også i alle andre delmomenter fikk SX10 gjennomgående gode vurderinger på bildekvaliteten.

L&Bs vurdering 1-6L&Bs vurdering 1-6
Totalvurdering  HHHHH✩
+BlitsskoVridbar skjermBra bildekvalitet
–Lavoppløst videoIkke RAW
Pris: 4300 kronerImportør: Canonwww.canon.no
http://www.lydogbilde.no/monster-zoom.4620759-117331.html#artid4620761

Casio Exilim EX-FH20

Raskere enn Lucky Luke

FH20 knipser hele 40 bilder i sekundet, og kan filme fantastiske 1000 bilder i sekundet. Men det er da også det eneste som imponerer.

Uansett hvor morsomt det er å filme i slowmotion, er dessverre ikke kvaliteten på topp. Det samme gjelder for stillbilder. Hvitbalansen var riktignok blant de bedre, men på den andre siden tenderer det mot å gi lilla fargestikk i bildene. Ofte blir resultatet en smule uskarpt, og bildebehandlingen kan bli vel aggressiv, noe som går utover detaljene. Kameraet trives heller ikke med svak belysning og gir tydelig fargestøy på høye ISO-tall.

Dette er et kamera for en ganske smal målgruppe. Høres det kult ut å eksperimentere med slowmotion-video, er dette ganske enkelt det eneste valget. Det kan dessuten passe til sportsfotografering takket være den imponerende raske seriebildetagningen. Men disse gimmickene er også dets eneste styrke. For mer normale fotosituasjoner, er det vanskelig å anbefale FH20.

L&Bs vurdering 1-6
Totalvurdering HHHH✩✩
+Raske seriebilderHøyhastighetsvideoRAW-format
–Middelmådig bildekvalitetKronglete håndteringTreg oppstart
Pris: 3500 kronerImportør: Casiowww.casio.no
http://www.lydogbilde.no/monster-zoom.4620759-117331.html#artid4620765

Kodak Easyshare Z980

En publikumsfrier av et budsjettkamera

Med massevis av kreative bildemoduser og en oppsiktsvekkende portrettmodus til budsjettpris, er Kodaks kamera et sikkert stikk i butikken.

Selv om vi kan tilgi Z980 for andre mangler, er akilleshælen likevel bildekvaliteten. Det er faktisk bare i makromodus at bildene ble bra. For et kamera som er lagd for det motsatte, er dette verdt å merke seg. Vi noterte også betydelige forvrengninger i de fleste brennvidder, og detaljene smelter ut. Dette duger ikke i det hele tatt, ikke engang for et relativt billig kamera.

Mange blir sikkert lokket av Kodaks Easyshare-konsept, og alle de kreative fotomodusene der man ikke må kunne noe for å ta artistiske bilder. Man ser ut til å få mye for pengene, og på papiret ser det meste bra ut. Men det er bortkastet når kvaliteten på bildene blir såpass dårlig. Det er dessuten kronglete å bruke knapper og menyer. Ikke engang portrettmodus – som virker som en smart idé – fungerer i praksis. Til tross for den relativt lave prisen, kan vi ikke anse Z980 som et gunstig kjøp.

 

L&Bs vurdering 1-6

Totalvurdering HHH✩✩✩
+BlitsskoRAW-formatMange kreative bildemoduser
–Dårlig bildekvalitetVanskelig håndteringFøles plastaktig
Pris: 3600 kronerImportør: Kodakwww.kodak.no
http://www.lydogbilde.no/monster-zoom.4620759-117331.html#artid4620760

Olympus SP-590UZ

Superzoom med mersmak

Til tross for en litt vanskelig håndtering, liker vil Olympus superzoom for den utmerkede bildekvaliteten og den smarte HDMI-utgangen.

Kameraet klarte seg aldeles utmerket selv sammenlignet med testvinneren, og lykkes til og med å slå den i et delmoment. I det minste i godt lys er den meget skarp selv i full tele. Kameraet greier også makrobilder med godt resultat.

Olympus’ kamera mangler litt i håndteringen med sine unødvendig innviklede menyer og vanskelig tilgjengelige knapper. Vi liker heller ikke det rare minnekortformatet. Det er imidlertid et bekvemt kamera å fotografere med, og det greier raske bildeserier. Men fremfor alt er bildekvaliteten meget bra med tanke på prislappen. Er man ute etter superzoom med et begrenset budsjett, anser vi 590UZ som det beste valget.

L&Bs vurdering 1-6L&Bs vurdering 1-6

Totalvurdering HHHHH✩

+Bra bildekvalitetHDMI-utgang

–Ikke RAW-formatLavoppløst videoxD-minnekort
Pris: 3500 kroner

Importør: Olympus

www.olympus.no
http://www.lydogbilde.no/monster-

zoom.4620759-117331.html#artid4620762

Nikon Coolpix P90

Solid og rask

Nikon har i det store og hele lykkes bra med superzoom-modellen sin, selv om den har sine åpenbare begrensninger.

Jevnt over klarte Nikon seg meget bra i kvalitetstestene våre. Det hadde ikke verre forvrengninger enn man må regne med i slike kameraer. Uansett brennvidde ble vi meget fornøyde med resultatet. Bildestabiliseringen gjør en god jobb, og vi fikk skarpe bilder selv på maksimal tele.

Der det spiller størst rolle, det vil si på bildekvalitet, har vi ikke mye å klage på hos P90. Det lå konstant blant de beste i hvert delmoment. Derimot finnes det mangler i håndtering og funksjoner som gjør at den mister topplasseringen. Der de satser for fullt med imponerende finesser, finnes det nesten alltid en alvorlig begrensning som legger en demper på gleden. Men sett under ett er det et utmerket allroundkamera som dessuten har en spektakulær zoom.

L&Bs vurdering 1-6
Totalvurdering HHHHH✩
+VelkonstruertDreibar skjermRask
–Ikke RAW-formatLavoppløst videoMangler i håndteringen
Pris: 4000 kroner

Importør: Nikon

www.nikon.no
http://www.lydogbilde.no/monster-

zoom.4620759-117331.html#artid4620763

Pentax X70

Brukervennlig HD-filming

Med en mengde funksjoner som automatiserer fotograferingen er Pentax gunstig for pek-og-knips-fotografer. Men resultatet er skuffende.

Videokvaliteten er ok, men vi var derimot ikke spesielt fornøyde med kvaliteten for stillbilder. Med unntak av et godt resultat i full tele, kom den til kort i samtlige testsituasjoner. I makromodus hadde kameraet vanskelig for å fokusere på motivet, og det skjedde også innimellom i zoomtestene. Detaljene smelter ut, og det gjør det vanskelig å bruke bildene i full oppløsning.

Pentax har satset på å lage et kamera som er enkelt i bruk for de som ikke vil eller kan gjøre manuelle innstillinger – og det har de lykkes bra med. Men det er ikke spesielt raskt. Likevel er det store problemet at bildekvaliteten er middelmådig. Det er egentlig bare i full tele at man får godt resultat, og det duger ikke for et kamera som skal kunne brukes i alle situasjoner.

L&Bs vurdering 1-6L&Bs vurdering 1-6
Totalvurdering HHH✩✩✩
+Enkelt i brukMange hurtiginnstillingerHD-video

–Dårlig bildekvalitetLite grepTreg
Pris: 4500 kroner

Importør: Aronsen

www.aronsen.no

http://www.lydogbilde.no/monster-zoom.4620759-117331.html#artid4620764

Pentax og Kodaks modeller greide ikke å overbevise i denne testen. Noe bedre gikk det for den hurtigknipsende Casio, hvis neste modell kan bli meget interessant. Nikon bommet i detaljene og gikk dermed glipp av topplasseringen. Nesten like bra var Olympus, som takket være en god pris ble beste kjøp. Vi ble faktisk meget imponert over bildekvaliteten fra Canons raske og store kamera, og den fikk dermed best i test.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden