Mellom fire fjell

Mellom de fantastiske fjellområdene Trollheimen og Dovrefjell ligger skibygden Oppdal. Og den vakre fjellbygden har mye å by på også når skidagen er over....
Oppdal er tøft, verken mer eller mindre.

Oppdal ligger glimrende til midt i landet: 12 mil fra Trondheim og 42 mil fra Oslo, under to timer med bil eller tog fra Trondheim, under fem timer fra Oslo. Oppdal – som også er kjent for å være Norges største alpine skiområde – er skifjellbygd nummer en i Midt-Norge.
Oppdal skisenter består av hele fire fjell, 28 løyper og 16 heiser fordelt på et 55 kilometer sammenhengende alpinområde. Likevel er fjellbygden kanskje mest populær blant skifantaster for sine enorme offpistemuligheter utenfor det preparerte løypenettet. Det er så mange urørte skrenter og skråninger at man rekker ikke over alle på en sesong.
På Oppdal er det ingen overdrivelse å påstå at det er bakker for absolutt alle og enhver. Alle finner løyper som passer til egne ferdigheter, det være seg i Vangslia, Ådalen eller Stølen – men forviller man seg til Skjørstadhovden står man overfor utfordringer for den noe mer øvede.

Terrengpark

Terrengparken i Vangslia er en av de store, og den nye miniparken ved siden av terrengparken passer godt for uerfarne jibbere og de som synes terrengparken er litt skummel.
For den som ønsker å gå på ski finnes det 90 kilometer med skiløyper både nede i bygden og oppe på fjellet. Løypenettet går fra stedene Fagerhaug i nord til Gjevilvassdalen i vest.
Genialt er det også at man med ett og samme heiskort har inngangsbillett til Norges største skiområde – alle fire fjell med nær sagt 1000 muligheter. Med et Skidata Keycard eller en Swatch Snowpass –
klokke kan man enkelt få tilgang til bakkene. Et godt tips er å lade sitt Keycard eller Snowpass på internett på forhånd og på den måten unngå billettkø.


Barneparken er et ypperlig sted å lære å stå på ski for krabaten.

Afterski
Skidagen er ikke over når mørket siger på. Det finnes nedfarter med flomslys hvor man kan boltre seg til sent på kveld. Men mange av oss trekkes naturlig nok mot en skikkelig happy hour eller to på en eller annen afterski når klokken runder fire eller halv fem og den naturlige «arbeidsdagen» i skibakken er over.
Og da vasser man i så mange muligheter at man ikke rekker over alle med bare en oval weekend i Midt-Norges skimetropol. Her følger noen av de hotteste:
Loftet afterski i Vangslia regnes som det beste stedet for afterski for alle som er over 20 år. Her er det ofte levende musikk. Mange omreisende trubadurer er innom i løpet av vinteren.
Låven afterski på Sletvold, The Bar at the Barn regnes i knallhard konkurranse med mange andre som afterskistedet med den aller flotteste beliggenheten. Og det sier ikke lite. Låven er stedet for den som gjerne vil kose seg i rolige omgivelser med god drikke og god musikk etter en lang dag på ski.
Norway Rock Cafe ved Hovdens dalstasjon er et spenstig navn på en afterskipub i en snødekt fjellheim. Men det kan bli hett og svett, skum på halvliteren og musikk som lever opp til navnet.


Oppdal er en action lekegrind. Driva, for eksempel, roper etter action.

Den som vil være tøffelhelt bør legge sin afterskiopplevelse til Carving Cafe på Stølen. For her blir det ingen dansing på bordene i slalåmsko eller snowboardstøvler. Man får nemlig utdelt tøfler ved inngangsdøren, og det er levende lys på bordene.

Andre vinteraktiviteter
Vinterbygden Oppdal byr på mange andre mer eller mindre helsprø aktiviteter i tillegg til ski. Som curling, fakkeltur på truger, kjelkekjøring, snørafting, vengavollspranget, som er en luftseilas over elva Driva, og isklatring.
En dag henger jeg i et klatretau i en foss som om sommeren velter ut i Driva, men som om vinteren er en ruglete og tidvis vertikal klatrevegg. Det har nemlig vært isklatrermiljø i dalføret siden tidlig på 1970-tallet.
Lokale klatrere hentet etter hvert inspirasjon fra Hemsedal, og de siste drøyt 30 årene har isklatreaktiviteten vært stor i Drivdalen, med alt fra begynnerkurs til avansert trening. Den som fristes av å henge i en istapp 30 meter over Driva kan henvende seg til Opplev Oppdal A/S
Oppdal er også en småby på fjellet med et stort og variert handelstilbud, flere kjøpesentre og en rekke spisesteder, alt fra Peppes Pizza til Bortistu Gjestegard.
I sentrum er det også muligheter til å slå i hjel en kveld med bowling, gå på kino eller velge bort skiene eller klatreutstyret og tilbringe en våt dag i svømmehallen i stedet.

fakta

OPPDAL

Antall heiser: To stolheiser, 9 T-krokheiser, fem tallerkenheiser, en wondercarpet (knøtteheis).
Antall løyper: Åtte blå, fem grønne, ni røde, fem sorte.
Høyeste skipunkt: Toppen av Vangslia 1350 m.
Antall fallmeter: 790 meter. Oppdal sentrum ligger på 550 moh.
Terrengpark/snowboardpark: Oppdal har to snowboardparker. Terrengparken i Vangslia er designet av Stig Atle Flenmoren i samarbeid med Daniel Franck.
Barnevennlighet: I Stølen og Vangslia finnes det barnebakker med tilhørende heis. Begge bakkene er skjermet med sperrebånd. Barnebakken i Vangslia har en «teppeheis»
Overnatting: På jernbanestasjonen (like ved E6) ligger Quality Hotel Oppdal, midt i alpinbakken ligger Vangslia Fjelltun. Andre muligheter teller Oppdal Gjestetun, Oppdal Alpintun, Hotel Nor, Vekve Hyttetun, Kongsvold Fjellstue & Sletvold Hotel & Apartments.
Mer info: For mer informasjon om Oppdals mange muligheter sjekk
www.opplev-oppdal.no og www.oppdal-booking.no

«Oppdal byr på mange andre mer eller mindre helsprø aktiviteter i tillegg til ski.»

«Oppdal er også en småby på fjellet med et stort og variert handelstilbud»

 

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas