Mallorca FRED OG RO I VILLMARKEN

I de villeste delene av Mallorca finnes de beste oasene. I det karrige fjell-landskapet er prangende slott og vanskelig tilgjengelige fengsler forvandlet til luksushoteller og spaanlegg. ...
Valldemossa hotel & restaurant har en nydelig utsikt over Palma og tilbyr en av øyas beste spabehandlinger. Det nyrenoverte hotellet tilbyr blant annet en genuin Ayur-veda massasje.

I S’Esgleieta svinger veien og blir smalere. Landskapet blir villere og mer ulendt jo lenger fra havet jeg kommer. Kystens myke formasjoner med palmetrær og fargerik, sydlandsk vegetasjon avløses av oliventrærnes grågrønne farger mot de karrige, fiolette bergveggene. På svingete veier vrir og vender vi oss stadig høyere og høyere oppover mot byen Valldemosa som er første stopp i jakten på Mallorcas rolige alternativer, langt unna det hektiske strandlivet og de slitne og slitsomme charterdestinasjonene. Det er lenge siden grisefestene tok slutt og tenåringens våte drømmer skingret i Magalufs betonggetto, som Orup synger om i sin slagertekst med samme navn. Trender kommer og trender går. Akkurat nå er ”Middelhavets smilende øyer” mer i skuddet enn noen gang. Kvalitetskravene

har økt med årene blant unge og eldre turister, både når det gjelder maten og overnatting. Inne i Palma står trendy restauranter tett i tett og små boutiquehoteller vokser fram i takt med at renoveringene av de gamle bydelene blir ferdige. Landsbygden, som lenge har vært bortglemt, er plutselig blitt til eksklusive hvilesteder for stressede storbyfolk i Europa. Det er med andre ord ute på landet ting skjer. Her ligger de gamle slottene som egentlig er større gårder eller berømte fengsler, ofte med historie tilbake til middelalderen. Nå er flere av dem blitt renovert med varsom hånd til små eksklusive hoteller som tilbyr det meste som kreves for en kroppslig og sjelelig makeover. ”På Mallorca er himmelen nådig, og naturen blomstrer under dens glødende kyss og ler når den kjærtegnes av milde vinder som sveiper inn fra havet”, skriver den franske forfatteren George Sand når den råkalde vinteren raser oppe i fjellene. Hvorfor hun på dette tidspunktet på slutten av 1830-tallet valgte denne gudsforlatte lille byen oppe i fjellene, er en gåte. Kanskje var det fullt på de få hotellene som fantes i Palma. Hensikten med reisen var et desperat forsøk på å holde liv i det vaklende forholdet med komponisten Frederic Chopin, hvilket ikke ble særlig vellykket.

”Til Valldemossa Hotel kommer gjester året rundt for å gifte seg, feire hvetebrødsdager eller fødselsdag. Nå og da kommer en eller annen kjendis, som det spanske kronprinsparet Felipe og hans Letizia.”

Men en bok ble det, Vinter på Mallorca, og for Chopins del ga besøket støtet til noen av hans mest elskede komposisjoner, blant andre Regndråpepreludiet. George var en tøffing som gikk sine egne veier. Kledd i bukser og røykende på sigarer skremte hun vettet av fjellbøndene. Som en av de første turistene i Europa uttrykte hun seg treffsikkert om en reisendes innerste drivkrefter i boken: ”Å reise er en flukt. Hvem av oss har vel ikke en sorg å bearbeide eller en bekymring å riste av seg?”. Selv gjorde jeg denne turen til Mallorca for første gang for over 20 år siden for å mildne sjelens smerter etter en ulykkelig kjærlighet. Det begynte ikke bra. På veien opp til Valldemossa punkterte leiebilen, og jeg begynte å tvile på om jeg virkelig skulle finne tilbake til meg selv. Etter en holmgang med rå kraft og skiftnøkkel fikk jeg til slutt i gang bilen igjen og kjørte videre. Ett eller annet sted på fjellveiene mellom Valldemossa og Deià tok jeg av i en sving ved et håndskrevet, lite veiskilt og fortsatte på en grusvei som snirklet seg innover fjellet til den kom til veis ende. Foran meg åpnet havet seg og jeg stirret ut på en åpen horisont med himmelen som et blått hvelv. På klippeavsatsen så jeg en uanselig liten restaurant som balanserte på skjelvende påler over stupet. Og det var her det store vendepunktet kom. Jeg begynte med en ekte spansk frokost med brød, olivenolje og oliven. På en pall i skyggen under et enkelt bambustak satt familievertshusets husfar og røykte sigar. Han gjorde ikke mye. Men han hadde en viktig oppgave, og det var å skjøtte stedets pickup platespiller. Med et følelsesladet forhold til den allerede den gangen berømte spanske gitaristen Paco de Lucia spilte han om og om igjen låten Frevo rasgado mens fisketernene, charrán común, dykket utfor stupkanten, landet på bølgetoppene og steg til værs igjen med hver sin lille sardin i munnen. Slik gikk timene mens jeg fulgte med vindens bølger og lyttet til de Lucias flamencomusikk. På den tiden var luksus-pakketurer ennå ikke oppfunnet, i hvert fall ikke i min verden, men det var akkurat det jeg opplevde hele denne dagen på en klippeavsats nordvest på Mallorca. Det var en stor dose avslaping, refleksjon, fornyelse og glede. Jeg ble servert grillete muslinger til lunsj, og om ettermiddagen bød husfaren på grappa. Ut av sitt etui av lær tok han fram en kubansk sigar og ga meg en, samtidig som han viste meg platesamling sin med spanske gitarister. I skumringen inntok jeg en klassisk skalldyrspaella, laget av familiens husmor. De lokale innbyggerne kaller den arroces, og den tilberedes på samme måte som en paella. Mens månen steg opp over fjellveggen ble jeg servert en ekte mallorkansk brulépudding til dessert og en caffé cortado som avslutning. Denne enkle lille utposten ved havet ble mitt Shangri-La for evig og alltid. Nå har jeg igjen reist til denne magiske øya. Ikke for å riste av meg kjærlighetssorg, men litt småskrot finnes det alltid som tynger sinnet og som har godt av noen dagers helsebot. Det

Hos Reads hotel & spa ute på det flate landskapet ved Santa Maria, kan du flytte inn hos en hengiven eier med kjærlighet for gammel spansk byggkultur.

er denne sjelens harmoni jeg søker når jeg nå returnerer til Mallorca. Jeg huker meg ned under kirsebærtrærne, der blomstene står i hvite skyer og lukten av timian slår mot meg ved hvert vindpust. Jeg setter meg på Valldemossa Hotels altan av stein. Like nedenfor mitt tildelte rom, med en egen liten innegård i spansk stil, ligger en hage med sitron- og appelsintrær. Alt er stille. Utilgjengelig for strømmen av besøkere som haster forbi gjemmer denne vakre, gamle residensen seg bak høye steinmurer. Fra vinduet mitt ser jeg et brudepar som blir fotografert mellom trærne og en mann på stige som plukker sitroner. Fra den andre siden av dalen høres sauenes bjelleklang, der de sakte balanserer på de smale terrassene på jakt etter beite. – Det er våre egne sauer, sier hotellets vert, Lucila Siguier. De inngår i menyen, men det nevner jeg ikke for gjestene. Det er mitt første stopp i jakten på Mallorcas slott og gårder. En liten og vakker sommerresidens med klassisk lysegule sandsteinsvegger som er blitt forsiktig renovert. En liten oase et steinkast fra byens sentrum, hvor busslaster med turister trenges sammen i de trange bydelene for å besøke Chopinmuseet. Selv kan jeg på avstand sitte og nyte den vakkert opplyste klosterkirken når kveldsmørket siger på, eller bare snu på stolen og la blikketfølge det dype dalføret som går helt ned til byen Palma ved kysten. – Hit kommer folk for å gifte seg, feire jubileer eller fylle år. Nå og da kommer også en kjendis innom, sier Lucila Siguier og fryder seg åpenbart når han nevner Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones. De spiser spiser ofte middag på terrassen, før de reiser hjem til sitt hus i nabobyen Deià. Det spanske kronprinsparet Felipe og hans Letizia likeså. Men mest er det vanlige folk, som vil unna seg litt ekstra, som kommer hit, skynder hun seg å legge til. Neste dag fortsetter reisen nordover mot Pollenca. Jeg gjør det ikke lett for meg selv når jeg velger bakveien langs de smale fjellveiene på øyas nordvestside. Det er først nå jeg forstår hvorfor Mallorca har overlevd den utrolige turiststrømmen som har eksistert i over et århundre, men likevel kjennes ekte. Takket være at store deler av øya er så utilgjengelig, har både mennesker, dyr og natur unngått å bli trampet sønder og sammen av de årlige åtte millionene av turister som hjemsøker ferieparadiset. Jeg passerer den gamle, klassiske kunstnerbyen Deià, deretter Banyalbufar og Port Soller før veien fortsetter opp i de høye passene nedenfor Puig Major på drøyt 1 400 meters høyde. Her

Langs «promenaden» i Valldemossa er cafeene alltid stappfulle. Det anbefales på det sterkeste å besøke byen utenfor turistsesongen.

møter jeg den ene gjengen med syklister etter den andre på vei opp eller ned

Mallorca er full av harmoniske oaser der mennesker kan koble av sammen, som i bakgården til Café Cappucino.

fjellet til eller fra Pollenca, en genuin, liten spansk by med trange kvartaler, som hele tiden søker skygge og hvor husene med sine smijerns balkonger i henger over gaten og beskytter folket mot den brennende solen. Det som kjennetegner de renoverte gårdene på Mallorca, som for øvrig har fått Relais & Chateaux-status, er at de blir drevet av lidenskapelige eiere som har satset både formuen og tiden sin på å ruste dem opp. Et annet kjennetegn er at disse stedene ligger ute på landsbygden et drøyt stykke fra kysten og lokker derfor bare gjester som forstår å sette pris på disse oasene som er så helbredende for både kropp og sjel. Son Brull & Spa er intet unntak. Hit kommer man for naturens og fredens skyld- og kanskje for den gode matens. I hotellets restaurant «365» regjerer superkokken Juan Marc Garcia, en ung fyr som for noen år siden lyktes med å få en stjerne i Guide Rose. Stilen går i økologisk lokalproduserte råvarer fra både hav og landsbygd. På bordet står til og med lokal vin, en Reserva Galatzó. – Man må være litt gal for å dra i gang et slikt prosjekt, sier Miguel Suau, som er født på øya. Han er fjerde generasjon i en hotellfamilie fra Pollenca, der foreldrene tjente sine penger på masseturismen nede ved havet. De kjøpte det gamle middelalderklosteret og restaurerte det for å bruke pengene på kvalitet. Vi møtes i baren hvor munkenes gamle kvern lå. Miguel og foreldrene hans begynte å renovere det gamle klosteret for 10 år siden i en både nøysom, stram og elegant stil hvor historie møter nåtid. Tilbakeholden luksus kan man nesten kalle det. Det meste går i grått, elfenben, brunt og svart. De halvmetertykke steinveggene holder på varmen om vinteren og gjør det svalt om sommeren. I Reads Hotel & Spa, ute på det flate landskapet rundt Santa Maria, ved foten av fjellet Tramuntana, holder en annen av disse lidenskapelige eierne med kjærlighet for gamle spanske fengsler, engelskmannen Vivian Reads til. Han og familien har tatt skrittet fullt ut.

Til Son Brull hotel & spa kommer man for naturens, fritidens og den gode matens skyld. Det gamle klosteret er renovert i en sparsom og elegant stil.

Etter at han for 20 år siden ble lei av advokatlivet i London, bestemte han og kona seg for å kjøpe det som på den tiden var en falleferdig bygning, men som var full av sjel og patina. Før den tid hadde han og familien tilbrakt hver sommer på øya. Også det nybygde spaanlegget på 650 kvadratmeter er oppbygd av gammelt rivningsmateriale i samme stil. – Jeg trodde det skulle ta ett par år å renovere. Det tok åtte år før den siste håndverkeren vinket adjø. Det kostet en formue, men det er det verdt, smiler Vivian og viser meg rundt blant klassiske antikviteter og sterke farger. – Jeg vil påvirke den som kommer hit. Det skal være et teater av drømmer og overraskelser, sier han og siterer Frank Sinatras I did it my way. Etter en lang massasje med varme steiner kjenner jeg hvordan kroppens muskler slapper av, og jeg oppdager at jeg ligger der med et smil på leppene. Jeg legger meg på de hvite lakenene på en seng ute i hagen med flagrende, tynne bomullsforheng og ser svaler pile gjennom den varme brisen og krype innunder de typisk spanske takplatene av tegl som ligger opp ned. Gjennom et åpent vindu i andre etasje hører jeg flamencotoner fra en gitar strømme ut. Jeg får déjà vu. Følelsen av harmoni og fred som innfinner seg minner meg om den gangen for 20 år siden på en klippeavsats ved havet, med en mann som spilte Paco de Lucia mens hans kone laget himmelsk mat og jeg selv nøt ternenes dykkoppvisning over et turkisblått middelhav.

FAKTA

Mallorca

Reisen dit
Den Beste sesongen er fra mars til og med oktober. Det finnes flere flyselskap som flyr direkte til Mallorca, andre som går via Madrid eller Barcelona, pluss en rekke charterflyvninger. Vel fremme er leiebil den beste måten å ta seg fram på.

Spise
Restaurant Koldo Royos
En restaurant av høy kvalitet på Paseo Maritimo i Palma med Guide Rouge-stjerne. Beliggenheten er perfekt ,med utsikt over havnen og Club Nauticas luksusbåter blandet med de klassiske, lokale båtene. Kjøkkenet bærer preg av å være et moderne middelhavskjøkken som har hentet inspirasjon fra andre land, og her gjør man ingen kompromisser med kvaliteten på råvarene. Koldo var bare 29 år da han ble valgt til årets kokk på Mallorca.
Adresse: Paseo Maritimo 3
Tlf: +34-971-73 24 35
Nettside: www.koldoroy.com

Overnatting
Valldemossa Hotel & Restaurant
Relais & Chateaux-medlemmet Valldemossa Hotel & Restaurant ligger vakkert og litt adskilt til ved fjellkanten nedenfor selve byen. Herlig og avspent miljø og en fantastisk utsikt over dalen fra hotellets terrasse.
Adresse: Centra Vieja de Valldemossa, Valldemossa
Tlf: +34-902-43 11 96
Nettside: valldemossahotel.com
Pris: enkeltrom cirka 1 500 kroner, dobbeltrom cirka 2 500 kroner inklusive frokost.

Reisen dit
Den Beste sesongen er fra mars til og med oktober. Det finnes flere flyselskap som flyr direkte til Mallorca, andre som går via Madrid eller Barcelona, pluss en rekke charterflyvninger. Vel fremme er leiebil den beste måten å ta seg fram på.

Spise
Restaurant Koldo Royos
En restaurant av høy kvalitet på Paseo Maritimo i Palma med Guide Rouge-stjerne. Beliggenheten er perfekt ,med utsikt over havnen og Club Nauticas luksusbåter blandet med de klassiske, lokale båtene. Kjøkkenet bærer preg av å være et moderne middelhavskjøkken som har hentet inspirasjon fra andre land, og her gjør man ingen kompromisser med kvaliteten på råvarene. Koldo var bare 29 år da han ble valgt til årets kokk på Mallorca.
Adresse: Paseo Maritimo 3
Tlf: +34-971-73 24 35
Nettside: www.koldoroy.com

Overnatting
Valldemossa Hotel & Restaurant
Relais & Chateaux-medlemmet Valldemossa Hotel & Restaurant ligger vakkert og litt adskilt til ved fjellkanten nedenfor selve byen. Herlig og avspent miljø og en fantastisk utsikt over dalen fra hotellets terrasse.
Adresse: Centra Vieja de Valldemossa, Valldemossa
Tlf: +34-902-43 11 96
Nettside: valldemossahotel.com
Pris: enkeltrom cirka 1 500 kroner, dobbeltrom cirka 2 500 kroner inklusive frokost.

Reisen dit
Den Beste sesongen er fra mars til og med oktober. Det finnes flere flyselskap som flyr direkte til Mallorca, andre som går via Madrid eller Barcelona, pluss en rekke charterflyvninger. Vel fremme er leiebil den beste måten å ta seg fram på.

Spise
Restaurant Koldo Royos
En restaurant av høy kvalitet på Paseo Maritimo i Palma med Guide Rouge-stjerne. Beliggenheten er perfekt ,med utsikt over havnen og Club Nauticas luksusbåter blandet med de klassiske, lokale båtene. Kjøkkenet bærer preg av å være et moderne middelhavskjøkken som har hentet inspirasjon fra andre land, og her gjør man ingen kompromisser med kvaliteten på råvarene. Koldo var bare 29 år da han ble valgt til årets kokk på Mallorca.
Adresse: Paseo Maritimo 3
Tlf: +34-971-73 24 35
Nettside: www.koldoroy.com

Overnatting
Valldemossa Hotel & Restaurant
Relais & Chateaux-medlemmet Valldemossa Hotel & Restaurant ligger vakkert og litt adskilt til ved fjellkanten nedenfor selve byen. Herlig og avspent miljø og en fantastisk utsikt over dalen fra hotellets terrasse.
Adresse: Centra Vieja de Valldemossa, Valldemossa
Tlf: +34-902-43 11 96
Nettside: valldemossahotel.com
Pris: enkeltrom cirka 1 500 kroner, dobbeltrom cirka 2 500 kroner inklusive frokost.

FAKTA

Mallorcas tre beste spaanlegg

Valparaiso Palace Spa
Ytterst på bergkanten i Bononova i Palma, med en vidunderlig utsikt over byen og hele havneområdet, ligger dette nyrenoverte åttitallshotellet. Det har også et moderne og eksklusivt spa som blant annet tilbyr genuin ayurvedabehandling utført av to massører samtidig. Ayurveda er en indisk filosofi som betyr kunnskapen om livet. Den har eksistert i mer enn tre tusen år og er også et medisinsk system som beskriver våre elementer i en forenklet form, som tre vitale energier eller ”doshor”: vata, pitta og kapha.
– Vår filosofi bygger på en holistisk helhetstenkning rundt både kropp og sjel, hvor vi kombinerer det nyeste innen vitenskapen med gammel antikk visdom, sier Rut Wittenberg, ansvarlig for hotellets spaavdeling, hvor det også finnes en rekke andre typer behandlinger i varierende prisklasser å velge mellom.

Grupotel Valparaiso Palace Hotel
Adresse: Vidal Sureda 23, Palma de Mallorca
Tlf: +34-971-40 03 00
Pris: dobbeltrom fra drøyt 2 000 kroner
Nettside: grupotelvalparaiso.com

Reads Vespasian
På Reads henter man inspirasjon fra Østens filosofi med holistiske behandlingsmetoder, som for eksempel chakrabalanseringer med varme steiner, detoxmassasje eller ying- og yangritualer.
– Hvert menneske har individuelle behov som påvirker våre behandlinger. Vi masserer hver kroppsdel med aromaterapi fra fingrene til tærne, der gjesten selv får velge hvilke oljer som skal benyttes, forteller massasjeansvarlige Iris Laküh som har mangeårig utdannelse og erfaring fra thaiyoga.
I dette store spaanlegget finnes en stor pool, et isbad og en dampbadstue med ulike duftessenser. Om sommeren finner massasjen sted utendørs.

Reads Hotel
Adresse: Santa Maria
Tlf: +34-971-14 02 61
Nettside: www.readshotel.com
Pris: Dobbeltrom for drøyt 2 000 kroner inklusive frokost, halvpensjon hvor gjestene får være med i kjøkkenet og lage mat sammen med Guide Rouge-kokken Marc Fosh for cirka 4 000 kroner per døgn.

Son Brull Spa
Son Brull Spa er ikke spesielt stort, men vakkert og stille og med fantastisk utsikt over dalen. Massøren har gitt behandlingene navn som Fragrance of Tranuntana – en skrubbing basert på fjellenes egne urter og lokale ingredienser fra Sa Pobla, med oljer fra appelsin, honning, lavendel og andre sitrusfrukter.

Hotel Son Brull
Adresse: Carretera Pollença-Palma, Pollença
Tlf: +34-971-53 53 53
Nettside: www.sonbrull.com
Pris: dobbeltrom inklusive frokost fra cirka 2 000 kroner, pakkepriser som inkluderer spabehandling, middag og golfarrangementer for to personer og tre overnattinger for cirka 10 000 kroner

 

RELATERTE ARTIKLER

Ny digital utgave av REIS ute nå!

Under pandemien utgis den digitale utgaven av REIS helt gratis! Drøm deg bort, og få med deg inspirasjon...

Top Mobile Casino Games

De beste casinospill på mobil

Hvorfor Ungarn?

I løpet av de siste årene har antall turister til Ungarn vokst fra hele verden, med Budapest som...

Avslappet og legendarisk-The Florida Keys & Key West

Florida Keys, USAs sørligste øyrekke, kjennetegnes ved et mildt, subtropisk klima, spektakulær naturlig skjønnhet og en unik, avslappet...

Nye råd om innenlandsreiser – dette dekker reiseforsikringen

Myndighetene råder nå folk til å unngå unødvendige reiser innenlands. Reiseforsikringen til Fremtind dekker avbestillinger av innenlandsreiser, foreløpig...

Endeløs gresk sommer

Athens og de Argosaroniske øyers skjulte skatter

Kategori
AnnonsørinnholdHellas