Mage for Madrid

Spanias hovedstad har gått under radaren for alt for mange nordmenn – meg selv inkludert. Men etter en tapasrunde i med Ismael er løpet kjørt: Jeg har fått mage...

Det er sent i november, og jeg har kledd meg etter kalenderen. Men gradestokken lever sitt eget liv og leverer 25 varme i solen. Det er unormalt hett, selv på disse breddegrader. Alt for varmt for norske tweedjakker, så jeg slenger den over skulderen, bretter opp skjorteermene og lar meg flyte inn i Madrids tilnærmede vårstemning.

Det er ikke vanskelig. Gatene yrer av liv, uten at jeg klarer å sette fingeren på en eneste turist. De er sikkert her, mellom byens egne innbyggere. Men stemningen i Madrid er fremfor alt lokal – her er det svært langt mellom turistsjappene og japanske klynger med selfiestenger.

Heldigvis er det ikke like langt mellom tapasbarene i bydelen Retiro.

En kongelig sak

– Vet du hva tapas er for noe, og hvordan det oppsto? spør Ismael Suarez (30).

Ismael er vinbonde fra en gård utenfor Madrid, men jobber ekstra som tapas-guide for sånne som meg –»Fordi jeg elsker det!» som han sier, og forlanger å bli trodd.

Jeg mumler noe om at jeg tror tapas betyr «lokk» eller noe sånt, og at dette var noe bøndene oppfant for å holde fluene vekk fra vinglassene sine ute i åkeren.

– Langt på vei riktig, bekrefter Ismael.

– Men det var nok ikke bøndene som oppfant begrepet. «Tapa» betyr «dekke» eller «lokk», det er sant. Men det var faktisk Kong Alfonso 13. som skapte retten. Han nøt ved ett tilfelle sin vin utendørs, langs landeveien – som dengang selvsagt ikke var asfaltert. Vinden virvlet opp støv fra veien, som la seg oppi glasset hans. For å holde vinen fri for støv var det noen som fant på å legge en skinkeskive over glasset som lokk. Kongen spiste skinken, og syntes den smakte utmerket i kombinasjon med vinen. Og fordi det nettopp var kongen som gjorde dette, spredte fenomenet seg raskt.

Et nyere fenomen enn jeg først antok, altså – faktisk er det ikke mer enn rundt hundre år siden tapas oppsto, om vi skal tro vår lokale ekspert Ismael. Og vi finner ingen grunn til å tvile: Ismael kjenner bydelen Retiro som sin egen vinbondebukselomme, og mottas som en hjemkommen sønn av samtlige tapasbar-eiere underveis.

LYS & VARME: Fra tapasbar til tapasbar i Madrid – i skjorteermene, sent i november.

LYS & VARME: Fra tapasbar til tapasbar i Madrid – i skjorteermene, sent i november.

 

Fra bar til bar

For vi besøker selvsagt flere. Ismael forklarer:

– Her i Retiro går du ikke inn på en restaurant og bestiller tapas. Nei, du bestiller et glass vin eller øl – og får servert en liten rett til drinken. Det er slik det fungerer – du kan velge å stikke innom en tapasbar etter jobben for et glass og en liten tapasrett, eller du kan gå fra bar til bar og spise deg mett sammen med et nytt glass øl eller vin.

Vi ofrer oss for forskningen, og velger bar-til-bar-varianten. Ismael leder an, og vet nøyaktig hvilke barer som har de beste spesialitetene. Vi spiser nydelig pickled shark (!), morcilla (lokal vaiant av røkt blodpølse), calamares, hvitløkskrydret ribbe med crispy griseører og annet snadder – kaldt og varmt om hverandre, alt ledsaget av lokale viner håndplukket av Ismael. I strøket ved navn Ibiza er det snaut 20 meter mellom tapasbarene, hvilket blir gradvis mer velkomment med lett sviktende knær etter det femte stedet.

Fløyelsmørket har senket seg over Madrid, og Retiro faller langsomt til ro. Vi forlater kveldens siste tapasbar mette og glade.

Med mage for Madrid.

4 ting å gjøre i Madrid

Flamenco

  1. Flamenco

Kan være tidenes turistfelle andre steder i Spania, men tar du turen innom Carboneras i Madrid blir du garantert ikke skuffet. Vi opplevde et forrykende show med tre dansere, en sanger og en virtuos gitartist, og glemte helt å røre paellaen på tallerkenen. Dette er den spanske folkesjelen, og du kjenner ikke den før du har opplevd genuin flamenco.

www.tablaolascarboneras.com

Foto: Flamenco

Bernabeu

  1. Santiago Bernabéu

De store heltene i Madrid heter Christiano Ronaldo, Sergio Ramos, Gareth Bale og Martin Ødegaard (den siste nok foreløpig best kjent for oss nordmenn). Det er Real Madrid, det er fotball og det er Santiago Bernabéu – Real Madris legendariske hjemmebane. Har du ikke billetter til kamp, er en meget innholdsrik rundtur på stadion en god erstatning.

www.realmadrid.com/estadio-santiago-bernabeu

Foto: Bernabeu

Prado

  1. Prado

Et av verdens mest kjente kunstmuséer ligger i Madrid, og du kan ikke besøke byen uten samtidig å legge turen innom Prado. Her finner du mesterverk fra Leonardo da Vinci, Rafael, Rembrandt – og selvsagt Spanias egne mestre Goya og el Greco, i tillegg til en rekke andre verdensberømte kunstnere og kunstverk. Sett gjerne av hele dagen!

www.museodelprado.es

Foto: Prado

 

  1. Tapas

Madrid er full av førsteklasses restauranter, og vi testet flere av disse – med stort hell. Likevel er det ingenting som slår en skikkelig tapasrunde i bydelen Retiro. Her finner du 15 av Madrids 25 beste tapasbarer innenfor et område på 200 meter. Gjør som byens egne innbyggere: Ta et glass vin, få en liten rett, og sprett videre til neste tapasbar for neste glass – og neste tapasrett.

Foto: Tapas

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden