Lommetyver ser hvem de kan stjele fra

Rådene som kan spare deg for mye ubehag
Vær oppmerksom - så slipper du ubehag.
Pass på, for lommetyver ser hvem som er lette å stjele fra.
Lommetyver er et kjent problem for reisende. Turister er spesielt utsatt fordi vi gjerne bærer med oss større verdier i form av kontanter, kameraer og mobiltelefoner. I tillegg stimler vi ofte sammen i store mengder så tyver lett kan plukke ut sine bytter. Men bruker du hodet er det mange små ting du kan gjøre for å slippe ubehagelige opplevelser.

 

Tekst: Emil Andre R. Engø
Foto: Terje Engø og Emil Andre R. Engø
Mail: emil@reis.no

 

Selv om reiseforsikringen hjelper om du utsettes for lommetyver, er det alltid kjedelig å bli frastjålet eiendeler. Mister du kameraet er alle feriens bilder vekke. Mister du mobiltelefonen forsvinner kanskje både bilder og viktige telefonnummer. I tillegg må du bruke tid på å politianmelde, kontakte forsikringsselskap, og kanskje stenge kredittkorter og skaffe deg penger på annet vis.

Lommetyver opererer profesjonelt og organisert

Mange steder opererer bander med lommetyver svært profesjonelt. De er organisert i grupper og vet akkurat hva de gjør. Alt handler om å fange oppmerksomheten din – i noen få sekunder… og før du vet ordet av det har noen snappet lommeboken ut av lommen din. Når du oppdager det er lommetyvene forsvunnet i folkemengden.

 

Badestrender er yndet sted for lommetyver.

Store sammenstimlinger av mennesker gjør det lett for lommetyver.

En av de mest brukte metodene er at noen kommer opp til deg og prøver å få din oppmerksomhet. Det kan være gjennom å forsøke å selge deg noe, tigge eller bare spørre deg om retningen til et sted. Håpet er at du skal fokusere på personen som tar kontakt med deg. Da er det lett for andre å snappe noe ut av lommen eller vesken din. Skjer det på en kafe forsvinner kanskje veske eller sekk som du har på gulvet eller på en stol.

 

Gateartister kan være underholdende. Men følg med på verdisakene dine, for dette er yndede steder for lommetyver.

Ofte blir også barn brukt til å avlede din oppmerksomhet rundt dine eiendeler. En lommetyv er ikke nødvendigvis den første du tenker på – for han  kan være en pent kledd person eller et lite barn. Triksene er mange.

 

Det tok bare sekunder

Undertegnede ble selv utsatt for tyveri i Berlin. Jeg var uoppmerksom i noen få sekunder. Mobilen hadde jeg lagt fra meg på bordet rett foran meg for å ta i mot maten jeg ventet på, inne på et gatekjøkken. I det en venn av meg sa noe til meg snudde jeg meg vekk i noen få sekunder. Når jeg snudde meg tilbake var mobilen forduftet.

 

Gatekjøkkenet var så trangt og fylt med så mange mennesker at jeg ikke hadde mulighet til å anta hvem tyven kunne være. Heldigvis var reiseforsikringen på plass, og etter anmeldelse ble tapet ordnet med forsikringsselskap.

20 råd for å unngå tyveri

 1. Vær spesielt oppmerksom hvis det er mye mennesker rundt deg.
 2. Selv om et sceneshow krever oppmerksomhet, så  følg med.
 3. Oppbevar aldri viktige ting i ytre lommer på en sekk.
 4. Bruker den veske må denne kunne lukkes og det bør helst være ytterligere en lukkbar lomme innvendig for oppbevaring av penger og pass.
 5. Ha ikke på deg mer kontanter enn du trenger.
 6. Skjer det noe som får din oppmerksomhet, så husk at det kan være arrangert for å stjele din oppmerksomhet.
 7. Bær ikke på pass med mindre det er påkrevd. Ha heller med en kopi.
 8. Bruk safen på hotellrommet. Er det ikke safe er det kanskje safe i resepsjonen.
 9. Lommebok i baklommen er en ren oppfordring til lommetyver.
 10. Legg igjen et bankkort i safen, og bruk ett annet når du er på byen. Må ett kort stenges har du ett i reserve.
 11. Få deg gjerne en pung som bæres på innsiden av klærne. Husk at mange hoftebelter lett kuttes av når fingernemme tyver opptrer et sted med trengsel.
 12. Ta ikke med deg verdisaker på stranden. Har du med kamera, må alltid en passe på eiendelene, mens andre bader.
 13. Trøtt!? Dupper du av på stranden eller en kafe er du et lett offer for tyver. Bruk veske eller sekk som hodepute om du er på stranden!
 14. I tette folkemengder er det et velkjent triks å kutte opp sekker med skarp kniv. Tyvene samarbeider slik at andre ikke ser va som foregår. Bær sekken på brystet, så er du mye sikrere.
 15. Spør noen om de skal ta bilde av deg med ditt kamera eller din telefon, så vær på vakt. Ønsker du hjelp til et bilde, spør heller noen selv.
 16. Blir du omringet av en gjeng som forsøker å stjele, – så rop gjerne om hjelp, men for all del ikke forsøk å løse det hele med fysisk motstand.
 17. Skal du kjøpe noe av gateselgere som oppsøker deg, – så ta ikke frem lommebok. Ha alltid småpenger i en lomme eller lignende til småkjøp.
 18. Kanskje ikke lommetyver – men mye det samme. Unngå å veksle penger på gaten. Veldig god kurs er ofte på utgåtte sedler, falske sedler eller sedler brettet slik at du tror du får riktig, men får mindre.
 19. I enkelte land kan politiet være like mye tyver som andre. Lever ikke ut noen form for eiendel til gjennomsyn til en politioffiser ute på gaten.
 20. Stort sett er 99,9 prosent av menneskene du møter hederlige og ærlige. Du selv gjør ferien trygg og god med enkle forholdsregler.

 

Har du blitt utsatt for tyveri? Klikk på linken under:

Utsatt for tyveri: – Dette gjør du

 

Visste du at REIS har et nyopprettet Facebookforum? Bli med og del dine opplevelser og bli inspirert av andre reisende! Klikk på bildet for å komme til gruppen.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden