La deg lokke til Laos

Vang Vieng..... et uforglemmelig sted
Både soloppgang og solnedgang lager et spennende og vakkert fargespill blant kalksteinsfjellene.

Laos er stedet om du har lyst til å svømme i kjølige elver som kommer ut fra grotter, fly med varmluftballong, besøke templer eller bo i din egen bungalow like ved en elv. Også om du vil utforske markeder, og gjerne nyte luksus til en svært fornuftig pris. Det er også stedet du nesten garantert ikke treffer naboen hjemmefra. Ut året er visum til Laos gratis for norske borgere.

 

Tekst og foto Terje Engø

terje@atlanticforlag.no

 

Regjeringen i det sørøstasiatiske landet Laos har i 2018 fokusert på å øke antallet turister fra de nordiske land. Derfor slipper du å betale 30 amerikanske dollar for visum hvis du er fra Norge, Sverige, Danmark eller Finland. Men bare frem til 31. desember! Det er bare en av mange årsaker til at du bør besøke Laos, det spennende landet som ligger klemt mellom Thailand, Myanmar, Kambodsja, Vietnam og Kina.

Mens antall turister som besøkte det vakre, litt bortgjemte landet Laos, i 2016 sank med 10 prosent, økte antall turister fra de nordiske land fra 16.468 i 2015 til over 17.000 i 2016. Hadde myndighetene ventet et år til, ville de kanskje ikke være like positive til nordiske turister. For i fjor sank antallet kraftig. Da kom besøkte 2344 norske borgere landet, mot 4018 i 2016.

 

Du treffer ikke naboen i Laos

Du treffer neppe naboen i Laos. Derimot må du regne med å treffe både munker og noviser over alt hvor du ferdes.

Nyt en drink ved Mekongflodens bredder. Reis anbefaler sterkt et glass med pasjonsfruktjuice.

En del av nordmennene som besøker landet er nordmenn bosatt i Thailand. De drar dit på det som kalles visarun. Det vil si de krysser over grensen til Laos, og så tilbake til Thailand, ofte med bare minutters opphold i Laos. Hensikten er å fornye visumet til Thailand. Andre er et døgn eller to i Vientiane for å søke visum ved den thailandske ambassaden. Med andre ord er faren for å treffe naboen svært begrenset om du reiser i Laos.

 

Spennende markeder

De fleste besøkende kommer til Laos via hovedstaden Vientiane. En vakker by ved Mekongflodens bredder, knyttet til Thailand med en stor bro med navnet «Vennskapsbro I». Den ligger et par mil fra hovedstaden og knytter denne sammen med den thailandske byen Nong Khai. Det er to andre broer som forbinder Laos og Thailand over Mekongfloden. Disse heter Vennskapsbro II og III.

 

Langs promenaden nede ved Mekongfloden er det tett med restauranter.

Vientiane er i seg selv verdt et besøk. Her finner du flotte restauranter i alle prisklasser, markeder hvor du kan handle alt fra håndverk og klær til kinesisk juggel. Prut, – for her gjelder regelen om at de som har penger må betale mer enn de som har lite penger. Utenlandske turister har i laotisk sammenheng mye penger. Selv om pruting er en del av handelen, er det ikke slik at du får varene til en brøkdel av den første prisen du blir fortalt. Men 20 – 50 prosent kan du regne med at prisene kan prutes ned.

En kveld ved Mekongflodens bredder

Selv vil vi anbefale en kveld ved en av de mange restaurantene som ligger ved promenaden nede ved Mekongfloden. Her får du tradisjonell laotisk mat, som gjerne kan beskrives som thailandsk uten like mye chili.

Ønsker du bare å nyte solnedgangen og utsikten over Mekongfloden gjør du det over en kald øl, en longdrink, eller undertegnede sin favoritt, – ett glass med pasjonsfruktjuice. Forfriskende, og fullt av smak og nyttige C-vitaminer.

 

Vakre Vang Vieng

Hva mer å se både by og landskap fra en varmluftballong?

Vil du utforske mer av landet vil Reis anbefale Vang Vieng. Fra Vientiane er det 15 – 16 mil, og det tar 4 – 5 timer å kjøre. Du kan velge mellom svært rimelige busser, og sitte trangt, bruke et par-tre timer ekstra, eller kjøre med VIP-buss eller minibuss. En VIP-buss er en moderne buss med gode seter og aircondition. Og billetten koster bare en norsk femtilapp.

Velger du en minibuss, så tar turen en halv til en hel time mindre enn VIP-bussen, og koster en tier ekstra. Men du får kanskje også en klump i magen når sjåføren som er betalt per tur, har gassen i bånn slik at han kan klare tre istedenfor to turer i løpet av en 12 – 14 timers dag.

Før du kommer til Vang Vieng går kjøreturen over høye åsrygger, passerer grønne risåkere, forbi Laos sin største kunstige innsjø, og utallige små boder hvor selgerne vifter med armene i håp om at dere skal stoppe og handle noe.

 

Les også: Mekongfloden – alle elvers mor

 

Elveslette omgitt av fjell

I Vang Vieng åpner landskapet seg litt, og du er ved en stor elveslette omgitt av høye bratte kalksteinfjell. Midt i sletten renner det en stor elv hvor du kan leie din egen longtailbåt for sightseeing. En longtailbåt er en lang smal båt med en propell som sitter på en lang aksling bak båten.

Du kan selvfølgelig også velge å nyte livet i en av mange restauranter og kafeer med utsikt mot elven og fjellene. Vang Vieng er et gammel hippiested hvor det fortsatt er mange som ikke har oppdaget at tidene har endret seg. Selv backpackerne må etter hvert godta at også andre oppdager dette herlige stedet. Heldigvis blir de ikke skviset bort av rike turister. For i Vang Vieng er det et tilbud til alle.

 

Noen blir værende

Men Vang Vieng er i endring. Veiene blir bedre. Laos sin nabo Kina blir rikere. Stadig flere finner veien til Vang Vieng. Så kanskje skal du skynde deg, mens du enda kan nyte godt av visumfrihet til å oppleve et sted hvor mange reisende har blitt værende, i måneder og i år. Dypt forelsket i atmosfæren, lyset, fargene og menneskene.

Nyt tiden i en bungalow ved elven i den den pictoresque byen Vang Vieng.

Nyt livet i en bungalow ved elven

Stå opp tidlig. Besøk gatemarkedet i «The Old Market street. Husk å fotografere solen enten den kommer opp eller går ned. Hver gang, morgen som kveld, lages et fantastisk fargespill i fjellene.

Skal du bo godt og spesielt anbefaler vi en liten bungalow ved elven. Det koster litt mer enn et gjestehus i byen. Men stemningen ved elven er verdt det. Det oppdager du ved første morgengry.

 

Godt å vite:

Slik kommer du til Laos
Fly

Fly til Vientiane koster fra rundt 5500 kroner og oppover. Siden få av de store internasjonale flyselskapene flyr til Vientiane, kan det ofte være fornuftig å kjøpe billett til Bangkok, Kuala Lumpur eller annen by i nærheten, og så billett videre med lokalt selskap.

Er du heldig har Thai Airways gode priser. Når vi sjekket priser med utreise i november fant vi tur/retur Oslo-Vientiane til 6619. Da flyr du direkte Oslo – Bangkok og får derfor kort reisetid.

Finnair sammen med Bangkok Airways kostet en femtilapp mer, men hadde litt lengre reisetid.

Det er også kombinasjoner med Norwegian via Krabi eller Bangkok. Via Krabi fant vi billett helt ned til 5915 kroner. Dessverre var reisetiden i lengste laget.

Priser fra Bangkok

De fleste kombinerer en reise til Laos med Thailand. Da har mange selskaper gode priser. Thai Airways og Norwegian flyr direkte og sparer deg for ett ekstra stopp på veien.

Fly

Fra Bangkok kan du få rimelige billetter med både tog, buss og fly til Vientiane. Fly koster normalt 1000 – 1100 kroner tur/retur med Lao Airline eller Air Asia.

Tog

Tog tar snaut elleve timer og koster i overkant av 300 kroner i sovevogn på andre klasse og litt over 400 kroner på første klasse.

Buss

Fra Mochit Bussterminal får du buss av høy standard fra Bangkok helt frem til Vientiane for 250 kroner.

 

 

Ett sted å sove

Hoteller og gjestehus med god kvalitet får de fra rundt 150 kroner og oppover.

 

Luksus

Crown Plaze Vientiane *****

1100 kroner for dobbelttrom inklusiv frokost. Flotte store rom på hele 35 m2.

 

Midt på treet

The Luxury Hotel***

Store dobbeltrom på 30 m2, rent og flott, og med frokost inkludert for 250 – 260 kroner.

 

Rimelig

Vientiane Star Hotel gir deg trippelrom med en dobbelt og en enkeltseng, inkludert frokost for cirka 170 kroner. Et godt alternativ for familie på tre og backpackere som ikke trives i sovesal.

 

Hostell

Lucky Backpackers Hostel.

41 kroner i sovesal med ti køyer, inklusiv frokost. 120 kroner inklusiv frokost i dobbeltrom. Er en tre som reiser samme er et rimelig hotell ofte å foretrekke.

 

Ett lite tips

Ankommer du fra eller til Thailand via Nong Khai kan du trenge overnatting der om det er kveld og grensen er stengt.

Ett rimelig hotell med høy kvalitet er Park & Pool Hotel mindre enn halvannen kilometer fra passkontrollen på thailandsk side. Ett stort dobbeltrom på 24 m2 med frokost får du fra rundt 200 kroner.

 

Penger

Valutaen i Laos heter Kip. 100.000 Kip er nesten nøyaktig 100 kroner. Det er derfor enkelt å regne om fra kip til kroner ved å ta bort de tre siste nullene. Du kan også betale med thailandske baht, og de fleste steder også med amerikanske dollar.

Det er minibanker i alle byer og større tettsteder. Vekslekontorer hvor du kan veksle kontanter er også å finne de fleste steder.

 

Visum

Her får du visum inn i Laos:

(Visum ikke nødvendig for reiser før 31.12.2018)


Internasjonale flyplasser:
 • Wattay International Airport i Vientiane
 • Luang Prabang International Airport i Luang Prabang Provinsen
 • Pakse Internatioanl Airport i Champasack Provinsen
 • Savannakhet International Airport i Savannakhet Provinsen

 

Grensen Thailand – Laos:
 • Chiangkhong – Houixay, Chiang Rai ttil Bokeo Provinsen
 • Nakaxeng – Kaenthao, Loei to Sayabouly Provinsen
 • Houi Koln – Nam Ngeun, Nan til Sayabouly Provinsen
 • Lao-Thai Vennskapsbro I, Nongkhai-Vientiane
 • Jernbanestasjonen Tha Naleng i Vientiane
 • Lao Thai Vennskapsbro II Lao-Thai, Mukdahan-Savannakhet
 • Lao-Thai Vennskapsbro III, Nakon Phanom-Khammouane Provinsen
 • Chongmek – Vangtao, Ubol Ratchathani – Champasack Provinsen;
Grensen Kambodsja – Laos
 • Dong Calor i Champasack provinsen – Veun Kham, Kambodsja
Grensen Vietnam-Laos
 • Nameo – Banleui, Thanh Hoa – Huaphanh Provinsen;
 • Namkan – Namkan, Nge An – Xieng Khouang Provinsen;
 • Keoneua – Nampao (Lak Sao), Ha Tinh – Bolikhamxay Province;
 • Laobao – Dansavanh, Quang Tri – Savannakhet Province;
 Grensen Kina – Laos
 • Mohan – Botene , Yunnan til Luang Namtha Provinsen.

De ovenfornevnte grenseovergangene er steder det utstedes visum til Laos når dette skrives. Det gis nødvendigvis ikke visum andre veien. Visumreglene for ulike grenseoverganger endrer seg ofte. Det er derfor nyttig å sjekke dette opp før en reiser til grenseovergangen.

 

Dette kreves for visum

Frem til 31.12.2018 er du fritatt for visum og får et stempel i passet når du leverer utfylt «ankomstskjema». Etter 31.12 er dette reglene om ikke unntaket for nordiske statsborgere forlenges:

 1. Pass med minst seks måneders gyldighet fra ankomst. Husk at andre land du skal videre til kanskje krever seks måneders gyldighet fra utreisedato dette landet. Det må også være en hel side ledig til visumet.
 1. Visumsøknad som du får på grensen eller på flyet skal fylles ut.
 2. To relativt nye passfoto. Mangler du passfoto kopieres bildet i passet ditt mot noen dollar ekstra.
 3. Visumgebyr, USD 30 eller tilsvarende i thailandske baht i kontanter.
 4. Vil du forlenge visumet søker du om dette hos immigrasjonsmyndighetene i Vientiane. Det koster 3 US dollar i gebyr pluss 2 US dollar per dag. Er visumet utløpt er prisen 10 US dollar per dag.

Her kan du laste ned «søknad for visum ved ankomst»: https://www.laos-guide-999.com/support-files/laos-visa-on-arrival-form.pdf

Merk at det står tre foto på søknadsdokumentet. Undertegnede journalist har bare blitt spurt om to passfoto.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden