Kulturhistorie ved Ona Fyr

Det er beskrevet, besunget, bejublet og besøkt – Ona Fyr, på øya Ona i storhavet utenfor Molde. For mange er dette selve symbolet på Kyst-Norge....
SMULT FARVANN: Innseilingen til havnen på Ona, med fyret stolt kneisende på Onakalven over småhusbebyggelsen. (Tom Andersson)

– Jeg spiller stortromme i 17. mai-toget her hvert år, smiler den blide skipperen på båten som har tatt oss hit.

– Med meg blir det 12 stykker i toget, akkurat passe i disse coronatider.

Det er flere ting som er akkurat passe ved Ona. Det er akkurat passe langt fra fastlandet, og fergeturen ut hit er en opplevelse i seg selv. Og det er akkurat passe langt fra det livet de fleste av oss lever til at et besøk her minner oss om at livet ikke alltid trenger å leves med gassen trykket helt i bånn.

VÆRHARDT: Det kan gå hardt når vinden friskner til i storhavet rundt Ona Fyr. Her kun en mild forsommerbris. (Foto: Tom Andersson)

Skuldrene senkes allerede ved innseilingen til den lune havnen ved fyret og småhusbebyggelsen. Her er en fredelig idyll som har tiltrukket seg mange opp gjennom årene – blant dem den svenske forfatteren Henning Mankell, som brukte sin gule skrivestue flittig gjennom mer enn 20 år før han gikk bort. Stedet testamenterte han til Forfatterforeningen, som låner det ut til sine forfattere med eller uten skrivesperre. Skjønt, er det mulig å ha skrivesperre i omgivelser som dette?

IDYLL: Småhusbebyggelsen under Ona Fyr huser 11 fastboende – og et knippe hytteeiere. (Foto: Tom Andersson)

Vi slentrer rundt i småhusbebyggelsen med armene på ryggen. Jeg legger turen innom kaféen, som selger vafler, småkaker og strikketøy. I 10 minutter blir jeg stående ved disken og vente på å bli ekspedert, før innehaveren plutselig blir oppmerksom på at hun har en fremmed kunde. For meg gjør det ingenting å vente. Tvert imot, jeg nyter småpraten mellom de fastboende ved bordene i fulle drag. Det er bare å inhalere fredeligheten, og smake litt på minnene ved en senere tiltrengt anledning.

FRODIG: Mellom de tettbygde småhusene finner du små grønne pletter som denne. (Foto: Tom Andersson)

Til topps i fyret
Vi har fått låne nøkler, og låser oss inn i fyret etter en rusletur opp til øyas høyeste punkt: Onakalven. Ona Fyr ble bygget i 1865, og det 15 meter høye jerntårnet var arbeidsplass for trangbodde fyrvoktere helt frem til 1971, da fyret ble automatisert. Fremdeles er sengekammer og arbeidsplass bevart som et kulturminne her, og etter å ha tatt arbeidsmiljøet i tårnet i øyesyn er det virkelig å håpe at fyrvokterne fikk nyte sitt otium i litt romsligere omgivelser.

RUSLETUR: Veien opp til fyret er enkel, selv for den som er dårlig til bens. Belønningen er utsikten fra toppen av Onakalven. (Foto: Tom Andersson)

Romslig er i alle fall utsikten fra tårnet. Herfra har du et fantastisk rundskue over øya og havområdene rundt. Ikke til å undres over at Ona er et av de mest ettertraktede feriemålene i denne delen av landet. Noen har feriehus her, mens andre leier seg inn i private hjem eller også på Ona Havstuer. Sistnevnte er et anlegg på bryggekanten, med nyrenoverte leiligheter av høy kvalitet og restaurant og bar i første etasje. Leilighetene er tilgjengelige året rundt, men restauranten holder stengt utenom sommersesongen.

VEIVISEREN: Herfra er det blitt sendt lyssignaler til sjøfarende siden 1867, og mange liv er reddet. (Foto: Tom Andersson)

Ingebrigt Steen Jensen kalte sin bok om det å sette seg store, hårete mål for Ona Fyr. Som symbol har fyret sin uomtvistelige verdi.

Det har det sannelig som reisemål også.

Fakta

KOMME SEG DIT
Ferge fra Hollingen, 19 km vest for Molde, til Aukra. Kjør 10 km til Småge og sett igjen bilen. Ferge fra Småge stopper på Orten, Finnøya og Sandøya før du kommer frem til Ona. Det går daglig 4 ferger.

OM ONA FYR
Bygget i 1867, automatisert i 1971. Fremdeles et landemerke og kjent turistmål ved romsdalskysten.

OM ONA HAVSTUER
Hotelldrift med leiligheter gjennom hele året. Restauranten åpen i sommersesongen, men er tilgjengelig for forhåndsbestilte grupper året rundt.

classicnorway.no/hotell/ona-havstuer

BO BRA: Ona Havstuer tilbyr overnatting i nyrenoverte leiligheter ved bryggekanten. (Foto: Tom Andersson)

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden