Kaotisk glede

Kan en dirrende stille hete i en overbefolket forurenset by være noe for deg? Absolutt, så lenge byen heter Bangkok – byen hvor ingen liker alt, men alle liker...

Høsten 1997: Flyet er stappfullt og på tv-skjermen vises den i beste fall middelmådige filmen Armageddon. China Air-flyet er på vei fra Amsterdam til Bangkok, og samtlige filmer som vises er dubbet til Thailandsk og tekstet på kinesisk. I stedet for å la tankene forsvinne med et knippe av Hollywoods mindre heldige produksjoner, drikker jeg vin og leser bok. Fornuftig sier du? Ja, kanskje i dag, men ikke den gang. Jeg var 21 år og for første gang skulle jeg tilbringe noen måneder alene i et fremmed land. Problemet mitt var at jeg leste den svært så depressive, men akk så vakre boken ”Glassklokken” av Sylvia Plath. Vinen virket mot sin hensikt og uroen ble sterkere for hver slurk. Da jeg endelig landet i Bangkok følte jeg meg mer alene enn noen gang har gjort verken før eller siden. Jeg trøstet meg med at returbilletten kunne endres og ringte min allerede dypt savnede kjæreste i Norge og ba henne fremskynde returen så mye som mulig. Til alt hell viste det seg å være vanskelig. Resultatet var en av de beste reiseopplevelsene jeg noensinne har hatt.
De fleste som har vært i Thailands enorme hovedstad utvikler sterke følelser for byen, enten evig kjærlighet eller tilsvarene hat. Personlig tror jeg de som ikke liker byen har vært der for kort og ikke gitt Bangkok den tiden og sjansen byen fortjener.
I alt for mange år har nemlig Bangkok fungert som en transitby, mange nordmenn har landet her, og de fleste gjorde sitt ytterste for å minimere oppholdet i en av Østens mest spennende byer. For ved første øyekast kan den virke utilgjengelig og kaotisk; Bangkok skal etter sigende ha ti millioner innbyggere på kveldstid, men hele femten millioner mennesker på dagtid grunnet daglige arbeidspendlere. Dette medfører selvsagt store trafikkproblemer. Dessuten er Bangkok vanskelig å orientere seg i. Byen har vokst raskere enn en 14-åring i verste voksetid, og med same resultat: Alt er ukoordinert, for eksempel med nye og glinsende skyskrapere ved siden av falleferdige skur som fungerer som boliger. Det er ikke ett sentrum som vi er vant

til fra andre byer, men mange forskjellige distrikter man må vite om. Dessuten synker byen, mens havet stiger. Hvert år stiger vannet med ti centimeter, og de verste pessimistene mener at byen kan ligge under så mye som en meter vann innen 2025. Årsaken til dette er at den er bygget på sumpterreng, og en stadig større befolknings stadig økende forbruk av vann. Grunnvannreservarene blir tørre, og bakken blir klemt ned av vekten av alle bygningene.
Men hvis du klarer å stenge ute pessimistiske forskere, og finner noen enkle holdepunkter i byens virvar, venter en storbyopplevelse helt utenom det vanlige. Når en by først skal ha femten millioner innbyggere, er det fint at det er Bangkok. ”The land of Smiles” blir ofte Thailand kalt, og det merkes også her. Velvilligheten og ønsket om å hjelpe overskygger de store språkbarrierene, og som regel er det lettere å finne frem enn fryktet. Byen har to velfungerende offentlige transporttilbud, nemlig T-banen og SkyTrain – det forholdsvis nye toget som går på broer over veiene. Dette har forenklet transporten vesentlig, og man slipper å være helt avhengig av busser og taxier i trafikkaoset. Men hvis du av en eller annen merkelig grunn skulle være en svoren tilhenger av transport på asfalt, er motorsykkeltaxiene å anbefale. Som så ofte ellers i Bangkok og Thailand venter noen kraftige forhandlingsrunder og prutting før man kan komme frem til en rimelig pris. Dette gjelder også for taxiene; hvis sjåførene nekter å kjøre på taksameter, bør prisen avtales før man setter seg inn i bilen.
Like fremtredende som smilende mennesker er Bangkoks mange lukter. Fra å gå rundt i nydelige matlukter fra krydderet til et av verdens beste kjøkken, er veien kort til den stramme lukten av løshunder. Den evigvarende heten gjør alt mer fremtredende, og det skal godt gjøres å komme unna den alltid tilstedeværende lukten av olje og tjære fra dampende asfalt. Blomsterbutikkene ligger tett, og tett står også trafikken. Bangkok er den eneste byen i verden jeg vet om som kan kjennes igjen på lukten. På kvelds- og nattestid står dessuten menn med kort mellomrom som selger grillet gatemat i bydelene hvor utelivet aldri stopper. Lukten av oljer, krydder og grillet mat dominerer gatene, og interessant er det også å se hva som grilles. Hovedsakelig går det i kyllingkjøtt, men ofte er det også gresshopper og andre insekter som ser lite tiltalende ut for en med norsk gane og norsk mat-
estetikk.
Bangkok kan også kjennes igjen på lyden. De fem millioner biler som er registrert i byen lager en jevn dur, men det er tuktukene du vil kjenne igjen. Disse særegne trehjulsmotorsyklene er overalt, og som førstegangsreisende er det et must å prøve dem. Men igjen: avtal pris. Her er intet taksameter, og turister er generelt sett fritt vilt for dem som ved første møte kan virke som forretningsmenn utkledd som sjåfører.
Bangkok har dessuten flere av de beste hotellene i Asia, og mange mener i verden. Sammen med de allerede omtalte smilene får man også en opplevelse av en ekstremt serviceminded hotellstab. Det kan noen ganger bli for mye hvis du ikke klarer å slappe av med all hjelpsomheten, og reserverte nordmenn med meterlange intimsoner kan få seg en overraskelse.
The Peninsula ble for få år siden kåret til verdens beste hotell av magasinet Travel and Leisure. På andre plass lå The Oriental Hotel, som ligger bare et steinkast unna. Andre kjente hoteller er Shangri-La, Sofitel, Intercontinental, JW Marriot, Sheraton, The Landmark og Hilton.
Fra den dagen jeg første gang landet i Bangkok en høstdag i 1997, er jeg mange reiseopplevelser rikere. Men det var Bangkok som var med på å forme meg som reisende, det var Bangkok som sådde spiren til den uslukkelige reisetørsten i meg som manifesteres hver eneste gang jeg ser et atlas, hører et fly eller ser en koffert.
Men som sagt er Bangkok vanskelig å orientere seg i, så vi i REIS har her satt opp våre favoritter i Thailands vakre hovedstad.

Bangkoks beste takbarer

Ved siden av New York og Dubai er det ingen byer i verden som har bedre takbarer enn Bangkok. Byen har over 1 000 skyskrapere, og en bedre start på den berømte Bangkoknatten enn å avlegge en av disse barene et besøk er vrient å finne. Prisene, som bygningene, er skyhøye, og det er lett å finne bedre mat. Det er utsikten du betaler for, men den er vel verd pengene når man ser den røde solen gå ned over Sør-Asias fremste utelivsby. Det er verd å merke seg at disse barene ofte stenger rundt ett og at rimelig pent tøy er påkrevd.

Sirocco Restaurant, State Tower
I 64. etasje ligger Sirocco Restaurant i Thailands nest høyeste skyskraper. Bedre utsikt enn denne finner du ikke, og med rolig livemusikk hver kveld er det lett å bli her lenger enn lommeboken har godt av. Vær obs på at det er to restauranter her, Sirocco er den du skal til.
Adresse: 1055 Silom Road, Bangrak i Bangkok
Tlf: +66 2624-9999
Nettside: http://www.lebua.com/bangkok/dining/

Vertigo/ Moon Bar, Banyan Tree
Luksushotellkjeden Banyan Tree har et av sine flaggskip i Bangkok. Dette hotellet er et av Bangkoks nye landemerker, og med en særegen arkitektur: smal på kortsiden og med en vifteform på toppen. Den berømte Vertigo/Moon Bar finnes på toppen av bygningen, i 61. etasje. Fantastisk utsikt, stive drink- og matpriser – alt akkompagnert av rolig jazz.
Adresse: South Sathon Road 21/100, Sathon, Bangkok
Tlf: +66 2 679 1200
Nettside: www.banyantree.com

Executive Lounge, Siam@Siam
Hotellet Siam@Siam er stjerneskuddet på Bangkoks hotellhimmel. Hvert eneste av hotellets 203 rom er spesialdesignet, og utsikten over Bangkoks finansdistrikt er fantastisk.
Adresse: Rama 1 Road 865, Wang Mai, Patumwan, Bangkok
Tlf: +66 2 217 3000
Nettside: www.siamatsiam.com

Crystal Grill/Baiyoke Hotel
Dette er Thailands høyeste bygg og et av verdens høyeste hoteller. Hele 300 meter over bakken ruver Baiyoke Hotel, og det inneholder 660 rom. Maten er bra og restauranten i den 82. etasjen serverer internasjonal mat. Husk å dra opp til observasjonsdekket for å se utsikten fra Bangkoks høyeste punkt.
Adresse: Rajprarop Road 222, Rajthevee, Bangkok
Tlf: +66 2 656 3000
Nettside: www.baiyokehotel.com

Three Sixty, Millenium Hilton
Et perfekt sted for å nyte en cocktail til beroligende jazzmusikk. Selve hotellet ligger litt utenfor de vanlige turistløypene, på den andre siden av Chao Phraya-elva. Men det er ikke noe problem å komme seg dit, og det letteste er å ta en båt over elva. De går med ti minutters mellomrom, og når du først er på Three Sixty har du en litt annen utsikt enn fra de øvrige takbarene.
Adresse: Charoennakorn Road 123, Klongsan, Bangkok
Tlf: +66 2 442 2000
Nettside: www1.hilton.com

Kjøpesentre

For selv den med langt utviklet shoppingaversjon er det umulig å ikke komme hjem med kofferten full av nyervervelser etter et Bangkok-besøk. Shoppingsentrene er enorme, og de ivrigste kan bruke dagevis i hvert av dem. Uansett om man er ute etter billige klokker eller dyre design-klær, finner man det i Bangkok. Fra utendørs markeder som selger billige kopi varer, til enorme kjøpesentre med varer fra eksklusive merker som Louis Vuitton, Emporio Armani, Gucci, Hugo Boss, Burberry og Prada. Men også her selges forfalskninger, særlig på MBK Center, og den enkleste måten å skjønne det på er selvsagt prisen og kvaliteten. Alle kjøpesentrene som er listet opp finnes i Pathum Wan-distriktet. Dette er de fem største og mest kjente kjøpesentrene i Bangkok:

Siam Paragon
Dette kjøpesenteret er et av de nyeste og største i Bangkok – for ikke å snakke om et av de mest eksklusive. Her er bilbutikker i øverste etasje med blant annet Farrari og Lamborghini, mens det i bunnen huser Siam Ocean World, det største akvariet i hele Sørøst-Asia.

CentralWorld
Dette er Asias nest største shoppingsenter etter SM City North EDSA på Filippinene. Gulvarealet er på ufattelige 550 000 kvadratmeter. CentralWorld inneholder over 500 butikker, 24 baners bowlinghall og en kino med 15 saler. Vanvittige 150 000 mennesker finner daglig veien til dette kjøpesenteret.

MBK Center
Her er ekte designbutikker og forfalskninger om hverandre, men du er sjelden i tvil om hva som er hva. For det første er de originale designbutikkene langt dyrere, og den langt bedre kvaliteten er lett å kjenne. Dessuten er prisreduksjon på langt nær så vanlig i designbutikkene, og selv etter intense forhandlinger skrues ikke prisene nevneverdig ned. MBK Center innholder 2 500 butikker og boder i åtte etasjer og har daglig 105 000 besøkende.

Tokyu
Tokyu ligger i samme bygning som MBK. Tokyu har merkevarebutikker som er litt dyrere enn MBK-butikkene. Når du tar skytrain fra Surasak går du av på National Stadium for å komme til MBK og Tokyu.

Skredder

Å finne skredder i Bangkok er som å finne høyet i høystakken. Enhver tuktuk-sjåfør prøver å overtale turister til skredderen de får provisjon av å kjøre til, og valgene er mange. To sikre er uansett:
Tajmahal Clothiers
Adresse: Soi Nana Tai 4, Sukhumvit Road, Bangkok
Tlf: +66 2 252 9397
Nettside: www.tajmahalclothiers.com

Visstnok er spørsmålet: Vet du om en god skredder? et av de mest brukte spørsmålene blant turister i Bangkok. Her er en annen billig og pålitelig skredder.
Pinky Tailor
Adresse: Mahatun Plaza Arcade 888/40, Ploenchit Road
Tlf: + 66 2 253 6328
Nettside: www.pinkytailor.com

Opplevelser utenom de
vanlige turistattraksjonene:

Er du av den mer fingernemme typen og synes det er feigt med skreddere? Dette er Bangkoks kanskje beste stoffbutikk, med over 50 000 fargekombinasjoner av tøy og silke tilgjengelig. Minstekjøp er ti meter, og bestilte varer kan hentes fra sju til ti dager etter bestilling.

Almeta
Adresse: Sukhumvit Soi 23, Soi Prasarnmitr, Bangkok
Tlf: +66 2 204 1413
Nettside: www.almeta.com

Trafikken i Bangkok er som beskrevet kaotisk, men for de mest fryktløse turistene går det an å leie en tuktuk. Også et raskt kurs i hvordan man kan manøvrere kjøretøyet følger med. For mer informasjon:
Tuk Tuk Thailand
Adresse: Moo 8 Shukhapiban 1 Road 183/118, Bangkhae, Bangkok
Tlf: +66 8 1173 5992
Nettside: www.thailandtuktuk.net

Bangkok innholder både liv i full fart og stillhet. På Baan Dvara-prateep kan du ta kontroll over pust og sjel via meditasjonskurs og aktiviteter mot stress.
Adresse: Ladprao 83, Wang Thong Lang, Bangkok
Tlf: +66 2 373 6457
Nettside: www.baandvaraprateep.com

Hvis du virkelig skal ta med en suvenir som varer hjem fra Bangkok, er tatovering et åpenbart alternativ. Hos Jimmy Wong Tattoo Studio har mang en kjendis fått sin kroppskunst påført. Viktig å holde seg unna dette stedet etter den lokale whiskeyen Mekhong.
Jimmy Wong Tattoo Studio
Adresse: Fortuna Hotel, Sukhumvit Soi 5, Watthana
Tlf: +66 8 4757 8291
Nettside: www.jimmywongtattoo.com

Spåkoner og spåmenn er big business i Thailand. Lurer du på hvordan fremtiden din blir (?) kan du oppsøke Horoscope reading. Belag deg ikke på øyeblikkelig svar – dette er en seriøs sannsigerske, og hun bruker rundt to timer på å sette sammen ditt horoskop. Time må bestilles!
Horoscope reading
Adresse: Adul Collectin room 438, Siam Paragon 991, Rama 1 Road
Tlf: +66 8 7166 0333

Karaoke er nærmest som en folkesport å regne i Thailand. Det beste stedet for å utøve konseptet er Karaoke City. Her tilbys sanger på thai, engelsk og kinesisk for den som har ører og nerver til slikt.
Karaoke City
Adresse: Moo5, Pradit Manutham Road, Lat Phrao
Tlf: +66 2 935 4960
Nettside: www.bangkokkaraokecity.com

Kilder: www.wikipedia.org, www.aftonbladet.se, samtlige nettsider til hotell og opplevelsesdestinasjonene som er skrevet om samt boken Bangkok City Scoops.

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden