Kampen om Trollfjord

Lofotveggen er et mektig skue. Ikke minst når Vestfjorden ligger havblikk, dyp gråblå som flytende bly. Selv hurtigruteskipet Trollfjord ble lite da vi seg inn fjorden med samme navn....
PÅ VEI: Selv boblebadet på dekk blir ikke fullt så interessant når Trollfjord siger inn fjorden med samme navn. (Foto: Bjørn Moholdt)

Sammen med Midnatsol er Trollfjord det største av hurtigruteskipene. Fartøyet er digert når det legger til kai i Stamsund. Det gamle fiskeværet midt i Lofoten-arkipelet, som bader i en trolsk, ravgul sommersol, føles puslete oppe fra niende dekk, som en landsby i miniatyr.

Menneskene mellom husene er små som insekter, og fiskebåtene ikke større en livbåtene som henger betryggende langs skutesiden.

 

Trollfjord i sitt rette element, i Trollfjorden. Foto: Hurtigruten)

Trollfjord i sitt rette element, i Trollfjorden. Foto: Hurtigruten)

Trollfjord henter navnet sitt fra den trange fjorden øst i Lofoten, kjent både for sitt spektakulære utseende, og det sagnomsuste ”slaget” som ble utkjempet der på slutten av 1800-tallet. Det var i tiden da større, dampdrevne fiskefartøy var i ferd med å fortrenge de små, tradisjonelle båtene fiskerne selv måtte ro.

Fiskernes kamp ble det internasjonal litteratur av. Johan Bojers roman ”Den siste viking” kom i kjølvannet av en betydelig nasjonal oppmerksomhet rundt småbåtfiskernes kamp mot de langt større dampbåtene, og fremskyndte arbeidet med ny Lofotlov, som blant annet forbød bruk av not under lofotfisket.

Allerede den gang – 6. mars 1890 – var pressen på plass. Journalist Sivert Digernes dekket saken for Verdens Gang, og hans innsiktsfulle artikler skal visstnok har bidratt til å fremskynde loven.

Den dag i dag er Lofotfisket fortsatt småbåtfiskernes arena, og noe som trekker til seg mennesker fra hele verden. Fisket på den tiden Hurtigruten første gang kom til disse farvannene – tre år etter Slaget i Trollfjord – var en tøff affære, og rorbuene turistene i dag tilbys kan på ingen måte sammenlignes med de kummerlige forholdene fiskerne som regel ble tilbudt. Heldigvis har dette endret seg dramatisk, selv om fiskernes kamp mot elementene fortsatt ikke er for pingler.

Hurtigruteskipet Trollfjord er på sin side (nesten) som cruiseskipene du finner i helt andre – og langt mer tempererte – farvann å regne, og på en vakker sommerkveld som denne, når vi til slutt legger til kai i Svolvær for å utforske dette fantastiske øyriket, har vi vanskelig for å forestille oss anstrengelsene ute på havet vinterstid.

Foran den imponerende Lofotveggen står kontrastene mellom nåtid og fortid noe klarere, selv om livet her for 120 år siden virker veldig fjernt der vi hopper av barkrakken på dekk 9 og begir oss eventyret i Lofoten i vold.

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden