Kampen om Trollfjord

Lofotveggen er et mektig skue. Ikke minst når Vestfjorden ligger havblikk, dyp gråblå som flytende bly. Selv hurtigruteskipet Trollfjord ble lite da vi seg inn fjorden med samme navn....
PÅ VEI: Selv boblebadet på dekk blir ikke fullt så interessant når Trollfjord siger inn fjorden med samme navn. (Foto: Bjørn Moholdt)

Sammen med Midnatsol er Trollfjord det største av hurtigruteskipene. Fartøyet er digert når det legger til kai i Stamsund. Det gamle fiskeværet midt i Lofoten-arkipelet, som bader i en trolsk, ravgul sommersol, føles puslete oppe fra niende dekk, som en landsby i miniatyr.

Menneskene mellom husene er små som insekter, og fiskebåtene ikke større en livbåtene som henger betryggende langs skutesiden.

 

Trollfjord i sitt rette element, i Trollfjorden. Foto: Hurtigruten)

Trollfjord i sitt rette element, i Trollfjorden. Foto: Hurtigruten)

Trollfjord henter navnet sitt fra den trange fjorden øst i Lofoten, kjent både for sitt spektakulære utseende, og det sagnomsuste ”slaget” som ble utkjempet der på slutten av 1800-tallet. Det var i tiden da større, dampdrevne fiskefartøy var i ferd med å fortrenge de små, tradisjonelle båtene fiskerne selv måtte ro.

Fiskernes kamp ble det internasjonal litteratur av. Johan Bojers roman ”Den siste viking” kom i kjølvannet av en betydelig nasjonal oppmerksomhet rundt småbåtfiskernes kamp mot de langt større dampbåtene, og fremskyndte arbeidet med ny Lofotlov, som blant annet forbød bruk av not under lofotfisket.

Allerede den gang – 6. mars 1890 – var pressen på plass. Journalist Sivert Digernes dekket saken for Verdens Gang, og hans innsiktsfulle artikler skal visstnok har bidratt til å fremskynde loven.

Den dag i dag er Lofotfisket fortsatt småbåtfiskernes arena, og noe som trekker til seg mennesker fra hele verden. Fisket på den tiden Hurtigruten første gang kom til disse farvannene – tre år etter Slaget i Trollfjord – var en tøff affære, og rorbuene turistene i dag tilbys kan på ingen måte sammenlignes med de kummerlige forholdene fiskerne som regel ble tilbudt. Heldigvis har dette endret seg dramatisk, selv om fiskernes kamp mot elementene fortsatt ikke er for pingler.

Hurtigruteskipet Trollfjord er på sin side (nesten) som cruiseskipene du finner i helt andre – og langt mer tempererte – farvann å regne, og på en vakker sommerkveld som denne, når vi til slutt legger til kai i Svolvær for å utforske dette fantastiske øyriket, har vi vanskelig for å forestille oss anstrengelsene ute på havet vinterstid.

Foran den imponerende Lofotveggen står kontrastene mellom nåtid og fortid noe klarere, selv om livet her for 120 år siden virker veldig fjernt der vi hopper av barkrakken på dekk 9 og begir oss eventyret i Lofoten i vold.

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden