Kampen om Trollfjord

Lofotveggen er et mektig skue. Ikke minst når Vestfjorden ligger havblikk, dyp gråblå som flytende bly. Selv hurtigruteskipet Trollfjord ble lite da vi seg inn fjorden med samme navn....
PÅ VEI: Selv boblebadet på dekk blir ikke fullt så interessant når Trollfjord siger inn fjorden med samme navn. (Foto: Bjørn Moholdt)

Sammen med Midnatsol er Trollfjord det største av hurtigruteskipene. Fartøyet er digert når det legger til kai i Stamsund. Det gamle fiskeværet midt i Lofoten-arkipelet, som bader i en trolsk, ravgul sommersol, føles puslete oppe fra niende dekk, som en landsby i miniatyr.

Menneskene mellom husene er små som insekter, og fiskebåtene ikke større en livbåtene som henger betryggende langs skutesiden.

 

Trollfjord i sitt rette element, i Trollfjorden. Foto: Hurtigruten)

Trollfjord i sitt rette element, i Trollfjorden. Foto: Hurtigruten)

Trollfjord henter navnet sitt fra den trange fjorden øst i Lofoten, kjent både for sitt spektakulære utseende, og det sagnomsuste ”slaget” som ble utkjempet der på slutten av 1800-tallet. Det var i tiden da større, dampdrevne fiskefartøy var i ferd med å fortrenge de små, tradisjonelle båtene fiskerne selv måtte ro.

Fiskernes kamp ble det internasjonal litteratur av. Johan Bojers roman ”Den siste viking” kom i kjølvannet av en betydelig nasjonal oppmerksomhet rundt småbåtfiskernes kamp mot de langt større dampbåtene, og fremskyndte arbeidet med ny Lofotlov, som blant annet forbød bruk av not under lofotfisket.

Allerede den gang – 6. mars 1890 – var pressen på plass. Journalist Sivert Digernes dekket saken for Verdens Gang, og hans innsiktsfulle artikler skal visstnok har bidratt til å fremskynde loven.

Den dag i dag er Lofotfisket fortsatt småbåtfiskernes arena, og noe som trekker til seg mennesker fra hele verden. Fisket på den tiden Hurtigruten første gang kom til disse farvannene – tre år etter Slaget i Trollfjord – var en tøff affære, og rorbuene turistene i dag tilbys kan på ingen måte sammenlignes med de kummerlige forholdene fiskerne som regel ble tilbudt. Heldigvis har dette endret seg dramatisk, selv om fiskernes kamp mot elementene fortsatt ikke er for pingler.

Hurtigruteskipet Trollfjord er på sin side (nesten) som cruiseskipene du finner i helt andre – og langt mer tempererte – farvann å regne, og på en vakker sommerkveld som denne, når vi til slutt legger til kai i Svolvær for å utforske dette fantastiske øyriket, har vi vanskelig for å forestille oss anstrengelsene ute på havet vinterstid.

Foran den imponerende Lofotveggen står kontrastene mellom nåtid og fortid noe klarere, selv om livet her for 120 år siden virker veldig fjernt der vi hopper av barkrakken på dekk 9 og begir oss eventyret i Lofoten i vold.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas