KAIRO:MER ENN PYRAMIDER

Kairo er byen med 18 millioner innbyggere, som aldri sover. Her er Nilen lang, været perfekt og de islamske bydelene en verdensarv. REIS vet både hvor du finner det...

Egypts rike tilbud av mumier og pyramider er Kairos forbannelse som storby. Manges inntrykk begrenser seg til en guidet busstur mellom turistfeller og bondefangere og går glipp av en verdensby med 18 millioner innbyggere, som ikke sover før på morgenkvisten.
Prisene har dessverre fulgt dollarkursen oppover, men Kairo er fremdeles en av de største og billigste stedene i verden. Uansett om man velger den mest eksklusive italienske restauranten, eller et hull i veggen som selger fantastisk god hurtigmat med navn som koshari, foul eller taameya (i Norge kjent som falafel), betaler man ikke en gang halvparten av hva man gjør for samme rett noe sted i Europa. Og får i tillegg en stor matopplevelse med på kjøpet.
Om våren er været perfekt i Kairo, som regel rundt 30 grader. I en by hvor restauranter og butikker holder åpent til midnatt legger man seg med fordel ned ved bassenget om dagen og lurer seg først om ettermiddagen ut i folkevrimmelen. Den som er redd for høy puls og tett med folk bør velge seg en annen by. Her følger en guide til pyramidebyen:

Femstjerners i bysentrum – Marriot
Den som velger Marriot i eksklusive Zamalek bytter timer i bilkø mot god service, en kreativ sushirestaurant og en bra pool. Be om et rom med utsikt mot Nilen og spaser derfra til hovedgaten 26th July Street som har kafeer og gallerier på hver side.
Adresse: 16 Saraya El Gezira Street, Zamalek
Tlf: +20-2-272 830 00
Nettside: www.cairomarriothotel.com
Pris: dobbeltrom fra 1800 kroner.

Orientalsk boutiquehotell – Talisman
Et av få boutiquehoteller i Kairo, innredet i en orientalsk stil mange kanskje forventer å finne i Kairo – med divaner, bord av kopper og egyptisk kunst. Hvert rom er unikt. Den som våkner av støy velger et rom lenger bort fra gaten. Bestill god tid i forveien.
Adresse: Talaat Harb Street 39, Downtown
Tlf: +20-2-239 394 31
Nettside: www.talisman-hotel.com
Pris: dobbeltrom rundt 800 kroner

Egyptisk 30-tallsdekadens – Abou El Seid
Innredningen – som en salong fra Kairos dekadente 30-tall – og det egyptiske kjøkkenet har gjort Abou el Sid til et stamsted for rike og hippe. Bestill bord dagen før, kom etter halv elleve eller forbered deg på å vente lenge i baren. På menyen står stekt due, koshari, molokheya med kanin, vaktel og fetir. Priser fra 10 til 50 kroner. Vannpipe med flere smaksvarianter.
Adresse: Hassan Sabry Street 14, Zamalek (ta av ved 26th July Street 157)
Tlf: +20-2-735 96 40
Nettside: www.abouelsid.com

Eventyrpark med islamsk arkitektur – Al Azhar Park
Før søppelfylling, nå oase. For å løfte det fattige nabolaget ble det gravd ut fire vanndammer. Deretter ble det anlagt en praktfull park ved dammene. Den lave inngangsprisen (rundt fem kroner) lokker selv dem med dårlig råd til piknik i gresset mens de litt mer velbeslåtte parkerer sine BMWer utenfor restaurantene og kafeene. Vakker utsikt over Kairo, stor lekeplass for barn og konserter om sommeren.
Adresse: Al Azhar Park, Salah Salem
Tlf: +20-2-510 38 68, +20-2-512 10 54
Nettside: www.alazharpark.com

Shoppingparadis – City Stars
Nei, dette er ikke Dubai, men City Stars har likevel to kinopalasser, bowlingbaner, fornøyelsespark, en kunstig kopi av basarkvarteret i Kairo og 550 butikker – dette er både Midtøstens og Afrikas største kjøpesenter. Sjekk Casper & Gambinis sjokoladefondue med jordbær for 20 kroner. Kjøp araberverdenens svar på Barbie, en Fulla, i leketøybutikken og føl deg litt som i Sex and the City på den populære skokjeden Charles & Keith. Husk å be drosjesjåføren kjøre deg til hotellet via Korba og Midään Roxy i Heliopolis, slik at du kan beundre den selv i verdensmålestokk unike arkitekturen.
Adresse: City Stars Centre, Nasser City

Galleriet med stor G – Townhouse
På en liten bakgate blant bilverksteder ligger Kairos hippeste galleri fordelt på to hus. Trivelig museumsbutikk og fullt av selvutnevnte intellektuelle når det vanker vernissasje.
Adresse: Hussein El Memar Pasha Street, tverrgate til Mahmoud Basyouni Street.
Tlf: +20-2-2576 80 86
Nettside: www.thetownhousegallery.com

Egyptisk håndverk– Oum el Dounia
En trapp opp i et slitent hus ligger en luftavkjølt og smakfull butikk med egyptisk håndverk, nordafrikansk musikk, litteratur og nye og gamle egyptiske filmer med engelsk tekst – eksempelvis storfilmatiseringen av Yacoubeans hus.
Adresse: Talaat Harb Street 3, Downtown
Tlf: +20-2-393 82 73

Arabisk litteratur – AUC Book Shop
På det amerikanske universitetets bokhandel finnes forlagets egne oversettelser av arabisk skjønnlitteratur og en rekke bøker om Midtøsten til en billig penge. Kjøp Survival arabic for 15 kroner. Boken inneholder de nyttigste, egyptiske ordene. Si fra i døren at du skal til bokhandelen og legg igjen fotolegitimasjon hos vakten som pant.
Adresse: Mohamed Mahmoud Street, tverrgate fra Tahrir Square, Downtown
Tlf: +20-2-279 429 64
Nettside: www.aucpress.com

Egypts beste krydder – Harraz
Uansett om du er ute etter safran, potensstimulerende urter eller hibiskusblomster (karkadé) er sjansene gode for at du finner dem i denne berømte krydderboden. I etasjen over tar homeopaten imot om du trenger gode råd.
Adresse: Baab el Khall Square 1, Darb el Ahhmar.
Tlf: +20-2-512 63 49, +20-2-512 80 08

Restaurert varehus – Beit el-Suhaymi
Kairos islamske bydel er på Unescos liste over verdensarvsteder – lengst inn i bydelen, etter moskeene på hovedgaten Muizz el-din Allah, ligger det vakre slaktehuset fra 1600-tallet. Gå deg vill i de labyrintlignende trappene i jakten på den lille dampbadstuen (hammam). Glem ikke å se på glasstaket i lysthuset i den indre hagen.
Adresse: Darb el Asfar, som er en kort tverrgate til Sharaa Muizz el-din Allah, begynn i basarkvarteret Khan el Khalili og spør deg deretter fram.

Skybar med Nilenutsikt – Grand Hyatt
Det flotte hotellets pool tar 200 kroner i inngangspenger og like mye for spa og gym. Men da får man sole seg ved Nilen og skifte klær i et omkledningsrom der alt, inklusive deodorant og plastpose til vått badetøy inngår i prisen.
Ta deretter heisen opp til RR (”revolving restaurant”) for en drink eller en romantisk middag høyt over Nilen og byens lys. Dressjakke er et minimumskrav.
Adresse: Grand Hyatt, Corniche El Nil, Manial
Tlf: +20-2-236 512 34

En stappfull butikk – El Abd
Den alltid stappfulle godteributikken El Abd krever mot, spisse albuer og null klau-strofobi, men den som kjemper seg til en boks med egyptisk turkish delight like til venstre for inngangen blir ikke skuffet.
Adresse: Talaat Harb Street 35, Downtown

Levende musikk – Cairo Jazz Club
En av Kairos ledende klubber for forskjellige typer musikk. Til tross for navnet byr stedet på alt fra jazz og elektronisk til folkemusikk. Kle deg opp til fingerspissene og bestill bord for å være sikker på å komme inn.
Adresse: 26th July Street 197, El Agouza
Tlf +20-2-334 599 39
Nettside: www.cairojazzclub.com

Fredelig kirkegård – koptiske Kairo
Kairos eldste bydel er i ortodokse påsketider sentrum for flere av Egypts seks til 10 millioner kristne. Ta trappene ned til kirkene i smugene. Lengst inn til høyre finnes den gamle synagogen. Lengst inn til venstre ligger den fredelige kirkegården som ligner en liten by. Andre påskedag kalles Sham el nessim – «Kjenn våren» – og er en nasjonal høytidsdag med faraoske røtter.
Adresse: T-banestasjonen El Marg.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden