Jomfruøyene

<p>St.Thomas, St.John og St.Croix utgjør til sammen de amerikanske Virgin Islands, eller Jomfuøyene om du vil. En gang i tiden var dette forhatte slavekolonier, men i dag nyter øyene...

Enn gang for snart 100 år siden var de danske kolonier. I dag nyter de en tilværelse som foregangsdestinasjoner for øko-turisme. St.Thomas, St.Croix og St.John er de tre karibiske øyene som danner US Virgin Islands, og som i dag lykkes med å få stadig flere besøkende til å glemme både gårsdagens bekymringer og morgendagens stress. I stedet handler det om å nyte nuet med slow food, regnskoger og strender av paradisiske dimensjoner.

 

Luksus- og økoturisme

Av de tre øyene er det spesielt St.John som har fått et velfortjent rykte som en foregangsdestinasjon når det gjelder øko-turisme, ikke minst i kraft av Maho Bay Camps som var en realitet lenge før begrepet øko-turisme så dagens lys . Det var i 1976 idealisten Stanley Selengut oppførte 18 telthytter på plattformer i en fjellskråning med usikt over havet. Teltene ble forbundet med gangbroer for å skåne naturen, spesielt den uberørte stranden og korallrevene. Stanley Selengut var overbevist om at kombinasjonen av komfort og økologi ville lokke miljøbevisste turister. Og han fikk rett. I dag har de 18 telthyttene blitt til 114, og Maho Bay Camps har fått en ”nabo”, Concordia Eco-Tents, med enda høyere grad av komfort.

 

I pakt med naturen

Øko-resortene bygger på ideen om å la reisende bo i pakt med naturen. Respekten for dyre- og plantelivet er altoverskyggende, men som Selengut beviste, trenger det ikke gå på bekostning av komfort og bekvemmelighet. Den økologiske tanke gjennomsyrer alt, fra sosialt ansvar og aktiviteter til gjestenes innkjøp, hvor eventuell mat som er til overs, solkrem eller leste bøker etterlates til nye gjester når ferien er slutt. Og selvfølgelig er alle hyttene bygget i gjenbruksmaterialer, mens all elektrisitet kommer fra sol- og vindenergi. National Geographic Adenture Magazine satte nylig Concordia Eco-Tents på sin liste over 50 anbefalte øko-resorts fra hele verden. Her ble enda en gang poengtert at stadig flere turister nå foretrekker å feriere ”grønt”, og at trenden forventes å vokse enda sterkere i årene framover.

 

Vakre strender

St.John merker nå en stadig økende tilstrømning av både unge par og barnefamilier fra store deler av den vestlige verden, en merkbar endring i forhold til 80- og 90-tallet da det hovedsakelig var hippier og andre med ”alternative interesser” som besøkte øya.  Men så har da også St.John et preg av å være en eneste stor nasjonalpark. Her finner vi også noen av Karibiens aller vakreste strender, som for eksempel Trunk Bay og Maho Bay, det rene paradis for dykking, snorkling og andre populære aktiviteter i det våte element. Golf, tennis, ridning, padling og yoga står også programmet, eller man kan rett og slett bare døse bort på terrassen og se glimt av delfiner som leker i havet nedenfor.

 

 

Tropisk landbruk

St.Croix er den største av de tre Jomfruøyene og er først fremst kjent for sine mange historiske minnesmerker og plantasjer fra slavetiden. Men også her lokkes turister med førsteklasses naturopplevelser, og ikke minst kulinariske fristelser. På Virgin Islands Sustainable Farm Institute inviteres man til å utforske tropisk landbruk, inkludert middag midt i regnskogen. Her kan man delta i kurs som dekker alt fra selvutvikling og jordbruk til bærekraftighet og moderne ledelse. Eller man kan bli med videre inn i regnskogen på safari eller turer til fots.

 

Slow food

Begrepet slow food har riktignok sin opprinnelse i Italia på 80-tallet, men sjelden har vi sett det mer grundig demonstrert enn på Virgin Islands Sustainable Farm Institute. Her oppfordres man til å vende ryggen til den hektiske hverdagen med rask mat, og i stedet nyte de lokale, økologisk dyrkede matvarer som tilberedes fra bunnen, om nødvendig småkoker i timesvis og smaker helt eventyrlig. Gjennom historien har totalt syv ulike nasjoner kontrollert øyene som i dag utgjør US Virgin Islands. Alle kolonimaktene har satt sine spor i en eller annen form, men trolig er det nettopp på matfatet hvor mangfoldet kom sterkest til uttrykk. Fylt hummer, fersk fisk, frukter, grønnsaker og krydder fra alle verdenshjørner er grunnelementer i kjøkkenet, som virkelig er fusion i ordets rette betydning. Ingrediensene er selvfølgelig lokale, og rettene består ofte av enkle, rene varer fylt med smak og konsistens.

 

Shoppingparadis

Ellers når det gjelder forlystelser, er St.Thomas utvilsomt shoppingparadiset av de tre øyene. Til tross for at Charlotte Amelie, den gamle hovedstaden i Dansk Vestiania, kun har knappe 13 000 innbyggere, er shoppingmulighetene virkelig imponerende, mest på grunn av de godt og vel 700 cruiseskipene med til sammen 2 millioner turister som årlig legger til kai i den lille byen. På St.Thomas er det ikke avgifter på elektronikk, så spesielt kameraer er billige, men også klokker, smykker, parfyme og alkoholholdige varer kan med fordel handles i Charlotte Amelie. Også kunsten blomstrer i St.Thomas, og mange lokale kunstnere og gallerier inviterer de besøkende til å handle med seg kunstverk hjem.

 

St.Thomas har også mange fristelser for smaksløkene, ikke minst i Frenchtown hvor restaurant Oceana ligger usedvanlig vakkert til i vannkanten. Her har sjefskokkene høstet anerkjennelse i prestisjefylte medier som Vogue, New York Times, Bon Appetit og Life, og sjelden kan man vel nyte gourmetretter i mer harmoniske omgivelser enn på et sted som dette.

 

 

LES MER

www.usvitourism.vi

www.mahobay.com

www.maho.org/concordia.cfm

www.cruzanrum.com

www.oceana.vi

www.visfi.org

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden