Isfronten brutt mellom USA og Cuba

Etter en 53 år lang istid mellom de to landene gjenoppretter USA sitt diplomatiske forhold til Cuba. Det vil få enorm betydning for den karibiske øya....
Etter den historiske avtalen som ble kunngjort onsdag blir det nå langt letere for amerikanere å reise til Cuba. (Foto: Bjørn Moholdt)

President Barack Obama ønsker nå å strekke en vennskapelig hånd til det cubanske folk, etter en isfront som går tilbake til Cubakrisen i 1962. Det har vært månedslange samtaler mellom de to landene, hovedsakelig i Canada, der blant annet pave Frans har vært en viktig tilrettelegger.

– Vi samarbeider med Kina som er kommunistisk, vi samarbeider med Vietnam som vi kjempet en krig med, sa Obama blant annet i sin tale i forbindelse med offentliggjøringen.

Nå er det tydeligvis Cubas tur.

Den nye situasjonen vil ventelig få store konsekvenser for det tidligere isolerte landet i Karibia. I første omgang er det snakk om å reetablere diplomatiske forbindelser mellom de to landene. Amerikanerne åpner om noen måneder en ambassade i Havanna, det samme vil cubanerne etter planene gjøre i USA.

Det skal legges til rette for handel, bankvirksomhet og investeringer, i tillegg til at reiserestriksjonene som hittil har vært strenge mellom de to landene, nå blir betydelig lettet på.

Det vil få store økonomiske konsekvenser for Cuba, selv om dagens leder Raúl Castro sterkt understreket landets suverenitet, og at revolusjonen på ingen måte er død. Dagens politiske, økonomiske og ikke minst digitale virkelighet har imidlertid innhentet både Cuba og USA. Ingenting kan stoppe en utvikling mot mer åpenhet, bare forsinke den. Besøkende i milliontall kommer nå til å overstrømme øya som en følge av den amerikanske tilnærmingen, og således i betydelig grad styrke landets vaklende økonomi.

Som en gest på USAs imøtekommelse har Cuba frigitt en amerikanske statsborger som var dømt til 15 år for spionasje.

– I dag har USA valgt å fri seg fra fortidens bindinger, for å strekke oss etter en bedre fremtid, sa den amerikanske i den historiske talen.

RELATERTE ARTIKLER

Estepona – pris redusert fra € 2.050.000!

Til salgs: Nydelig penthouse med panoramautsikt i Esteponas mest eksklusive beachfront-bebyggelse!

Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos...

Hellas: Naturlig skjønnhet og uvanlig dyreliv

Fra det pittoreske og vakre landskapet i Thrace til de dramatiske kløftene i Zakynthos – Hellas byr på...

REIS utgave 4/2020 gratis tilgjengelig nå!

Tips for fantastiske steder i Norge du kan besøke i høstferien – og inspirasjon for reiser ut av...

Pikk & pakk i Pompeii

Jeg har gledet meg til dette i en mannsalder, men må innrømme at opplevelsen tar en uventet retning:...

HELSE & VELVÆRE – SPA – THERMISKE KILDER

Velvære gjelder ikke bare psykisk helse. Det er en generell følelse, en indre glød av helse, kraft og...

Kategori
AnnonsørinnholdHellas