Isfronten brutt mellom USA og Cuba

Etter en 53 år lang istid mellom de to landene gjenoppretter USA sitt diplomatiske forhold til Cuba. Det vil få enorm betydning for den karibiske øya....
Etter den historiske avtalen som ble kunngjort onsdag blir det nå langt letere for amerikanere å reise til Cuba. (Foto: Bjørn Moholdt)

President Barack Obama ønsker nå å strekke en vennskapelig hånd til det cubanske folk, etter en isfront som går tilbake til Cubakrisen i 1962. Det har vært månedslange samtaler mellom de to landene, hovedsakelig i Canada, der blant annet pave Frans har vært en viktig tilrettelegger.

– Vi samarbeider med Kina som er kommunistisk, vi samarbeider med Vietnam som vi kjempet en krig med, sa Obama blant annet i sin tale i forbindelse med offentliggjøringen.

Nå er det tydeligvis Cubas tur.

Den nye situasjonen vil ventelig få store konsekvenser for det tidligere isolerte landet i Karibia. I første omgang er det snakk om å reetablere diplomatiske forbindelser mellom de to landene. Amerikanerne åpner om noen måneder en ambassade i Havanna, det samme vil cubanerne etter planene gjøre i USA.

Det skal legges til rette for handel, bankvirksomhet og investeringer, i tillegg til at reiserestriksjonene som hittil har vært strenge mellom de to landene, nå blir betydelig lettet på.

Det vil få store økonomiske konsekvenser for Cuba, selv om dagens leder Raúl Castro sterkt understreket landets suverenitet, og at revolusjonen på ingen måte er død. Dagens politiske, økonomiske og ikke minst digitale virkelighet har imidlertid innhentet både Cuba og USA. Ingenting kan stoppe en utvikling mot mer åpenhet, bare forsinke den. Besøkende i milliontall kommer nå til å overstrømme øya som en følge av den amerikanske tilnærmingen, og således i betydelig grad styrke landets vaklende økonomi.

Som en gest på USAs imøtekommelse har Cuba frigitt en amerikanske statsborger som var dømt til 15 år for spionasje.

– I dag har USA valgt å fri seg fra fortidens bindinger, for å strekke oss etter en bedre fremtid, sa den amerikanske i den historiske talen.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden