Isfronten brutt mellom USA og Cuba

Etter en 53 år lang istid mellom de to landene gjenoppretter USA sitt diplomatiske forhold til Cuba. Det vil få enorm betydning for den karibiske øya....
Etter den historiske avtalen som ble kunngjort onsdag blir det nå langt letere for amerikanere å reise til Cuba. (Foto: Bjørn Moholdt)

President Barack Obama ønsker nå å strekke en vennskapelig hånd til det cubanske folk, etter en isfront som går tilbake til Cubakrisen i 1962. Det har vært månedslange samtaler mellom de to landene, hovedsakelig i Canada, der blant annet pave Frans har vært en viktig tilrettelegger.

– Vi samarbeider med Kina som er kommunistisk, vi samarbeider med Vietnam som vi kjempet en krig med, sa Obama blant annet i sin tale i forbindelse med offentliggjøringen.

Nå er det tydeligvis Cubas tur.

Den nye situasjonen vil ventelig få store konsekvenser for det tidligere isolerte landet i Karibia. I første omgang er det snakk om å reetablere diplomatiske forbindelser mellom de to landene. Amerikanerne åpner om noen måneder en ambassade i Havanna, det samme vil cubanerne etter planene gjøre i USA.

Det skal legges til rette for handel, bankvirksomhet og investeringer, i tillegg til at reiserestriksjonene som hittil har vært strenge mellom de to landene, nå blir betydelig lettet på.

Det vil få store økonomiske konsekvenser for Cuba, selv om dagens leder Raúl Castro sterkt understreket landets suverenitet, og at revolusjonen på ingen måte er død. Dagens politiske, økonomiske og ikke minst digitale virkelighet har imidlertid innhentet både Cuba og USA. Ingenting kan stoppe en utvikling mot mer åpenhet, bare forsinke den. Besøkende i milliontall kommer nå til å overstrømme øya som en følge av den amerikanske tilnærmingen, og således i betydelig grad styrke landets vaklende økonomi.

Som en gest på USAs imøtekommelse har Cuba frigitt en amerikanske statsborger som var dømt til 15 år for spionasje.

– I dag har USA valgt å fri seg fra fortidens bindinger, for å strekke oss etter en bedre fremtid, sa den amerikanske i den historiske talen.

RELATERTE ARTIKLER

De lilla øyene: Islamorada og Long Key

Fiskerparadiset kjent som Islamorada ble innlemmet som en kommune i januar 1998. Nå kalt Islamorada, Village of Islands,...

5 greske reisemål du bør oppleve minst én gang

Hvert år troner Hellas topplisten over sommerens mest populære ferieland, men favoritten byr på langt mer enn sine...

Trugeturer – et alternativ til ski

Norge er et fantastisk land for vinteropplevelser som langrenn og alpinsport, og til og med i disse tider...

KEY LARGO, Florida Keys

Når du kjører fra Floridas fastland, kommer du inn til Florida Keys og den 125 kilometer lange subtropiske...

Årets høydepunkter i Danmark

2021 byr på flere nye attraksjoner, jubileer og opplevelser. Her en oversikt over de 10 største.

Reiserådet forlenges – dette må du vite om forsikring

Tirsdag forlenget norske myndigheter det globale reiserådet til 1. mars. Her er noen råd til deg som klør...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden