Isfronten brutt mellom USA og Cuba

Etter en 53 år lang istid mellom de to landene gjenoppretter USA sitt diplomatiske forhold til Cuba. Det vil få enorm betydning for den karibiske øya....
Etter den historiske avtalen som ble kunngjort onsdag blir det nå langt letere for amerikanere å reise til Cuba. (Foto: Bjørn Moholdt)

President Barack Obama ønsker nå å strekke en vennskapelig hånd til det cubanske folk, etter en isfront som går tilbake til Cubakrisen i 1962. Det har vært månedslange samtaler mellom de to landene, hovedsakelig i Canada, der blant annet pave Frans har vært en viktig tilrettelegger.

– Vi samarbeider med Kina som er kommunistisk, vi samarbeider med Vietnam som vi kjempet en krig med, sa Obama blant annet i sin tale i forbindelse med offentliggjøringen.

Nå er det tydeligvis Cubas tur.

Den nye situasjonen vil ventelig få store konsekvenser for det tidligere isolerte landet i Karibia. I første omgang er det snakk om å reetablere diplomatiske forbindelser mellom de to landene. Amerikanerne åpner om noen måneder en ambassade i Havanna, det samme vil cubanerne etter planene gjøre i USA.

Det skal legges til rette for handel, bankvirksomhet og investeringer, i tillegg til at reiserestriksjonene som hittil har vært strenge mellom de to landene, nå blir betydelig lettet på.

Det vil få store økonomiske konsekvenser for Cuba, selv om dagens leder Raúl Castro sterkt understreket landets suverenitet, og at revolusjonen på ingen måte er død. Dagens politiske, økonomiske og ikke minst digitale virkelighet har imidlertid innhentet både Cuba og USA. Ingenting kan stoppe en utvikling mot mer åpenhet, bare forsinke den. Besøkende i milliontall kommer nå til å overstrømme øya som en følge av den amerikanske tilnærmingen, og således i betydelig grad styrke landets vaklende økonomi.

Som en gest på USAs imøtekommelse har Cuba frigitt en amerikanske statsborger som var dømt til 15 år for spionasje.

– I dag har USA valgt å fri seg fra fortidens bindinger, for å strekke oss etter en bedre fremtid, sa den amerikanske i den historiske talen.

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden