Irlands syv rareste sommerfestivaler

Her finnes alt fra en eldgammel festival for single via piratfestivaler og geitekonger til en kongress for rødhårede....

I Irland finner vi Wild Atlantic Way, som er en kystrute som strekker seg 2500 kilometer fra Donegal i nord til Cork i sør. Langs denne kystruten finner du ikke bare vakker natur og idylliske irske landsbyer, men også noen av de rareste festivalene vi har hørt om. Disse artige – og til tider en smule bisarre – irske festivalene vil garantert overraske og underholde deg.

1. Baltimore Pirate Festival, 19.–21. juni
Har du noen gang ønsket at du var en sjørøver? Nå har du sjansen! Piratfestivalen er til minne om de 108 landsbyboerne som ble fanget og solgt på det hvite slavemarkedet i Algerie etter at den lille fiskerlandsbyen Baltimore ved Irlands sørvestkyst den 20. juni 1631 ble angrepet av pirater fra Nord-Afrika.
Festivalen byr på piratrelaterte opplevelser for alle aldre og baserer seg på piratangrepet og historisk sjørøveri langs Irlands kyst. Ikke glem øyelappen og hodetørkleet – for her er alle kledd fra topp til tå i mer eller mindre autentiske sjørøverantrekk.

2. Burren Tolkien Festival, 26. juni–3. juli
Dette er festivalen for deg som er fan av Tolkien og Ringenes Herre-trilogien. Festivalen byr på workshops for kreativ skrivekunst a la Tolkien, forelesninger om irsk mytologi og folklore fra Burren, vandreturer for å utforske Burrens eldgamle arkeologiske og geologiske hemmeligheter – og en kveldsbankett med lokal mat og tradisjonell irsk folkemusikk.
Tolkien besøkte de vestlige delene av Irland over en periode på ti år mens han skrev Ringenes Herre-trilogien, og det utemmede og barske landskapet i Burrenområdet sammen med elementer fra irsk mytologi skal ha inspirert ham da han skapte Midgard slik vi kjenner det fra bøkene og filmene.

3. The Puck Fair-festivalen i Killorglin, 10.–12. august
The Puck Fair hevdes å være Irlands eldste årlige festival, og for en utenforstående observatør vil begivenheten nok oppfattes som en av verdens merkeligste. Hvilke andre steder i verden blir en vill fjellgeit kronet til konge for å regjere over en by i tre dager?
Lokale landsbyboere drar opp i fjellene og fanger en villgeit, tar geita med tilbake til landsbyen og lar «dronningen av Puck» (en ung jente som er blitt kronet på festivalen) innsette geita som «Kong Puck».
Opphavet til dette historiske tredagersarrangementet sies å være relatert til da den ville hanngeita («the wild puck») varslet landsbyboerne om den forestående ankomsten til Oliver Cromwells hær på 1600-tallet. Tradisjonell irsk folkemusikk og dans er også et av festivalens høydepunkter.

4. The Rose of Tralee-festivalen, 14.–18. august
Dette er sannsynligvis tidenes mest kitschy irske festival. The Rose of Tralee er en skjønnhetskonkurranse med røtter som går over 50 år tilbake og som sendes på TV, med glitter og stas på Melodi Grand Prix-nivå, og selve festivalen er basert på kjærlighetssangen The Rose of Tralee av William Mulchinock.
I løpet av festivaldagene forvandles gatene i Tralee til et folkemylder, og man får nesten litt karnevalsfølelse av de konkurrerende skjønnhetsdronningene som alle håper å kunne sjarmere seg til å bli The Rose of Tralee. Deltagere fra hele verden kan stille, men de må være ugifte og – selvsagt – ha irsk blod i årene.

5. Connemara PonnifestivaliClifden, 16.–23. august
Denne festivalen kan dateres tilbake til 1924 og er en feiring av ponnirasen Connemara, og dette må være den ultimate festivalen for hesteelskere. Her, i dens naturlige habitat, finner du verdens største utstilling av Connemaraponnier der over 400 ponnier deltar.Du får se ponniene opptre og vise seg frem i øvelser og konkurranser som bedømmes av erfarne dommere.

6. Irsk kongress for rødhårede (Irish Redhead Convention) i Crosshaven, 21.–23. august
Kongressen for rødhårede er morsom og ildfull. Her er alle rødhårede velkomne, og det krones både en konge og dronning med rødt hår (King and Queen of Ginger) – de med flest fregner per kvadratcentimeter vinner.
På denne festivalen kan du delta i morsomme aktiviteter som rødhåret historiefortelling (!), speed dating for rødhårede og konkurransen om det rødeste skjegget – for å nevne noe. Det finnes også en barneavdeling med kunst og håndverk, ansiktsmaling og gatekunstopptredener, så ungene kommer heller ikke til å kjede seg.
Nytt i år er den spennende «Great Redhead Road Trip». Det er en ti dagers lang guidet tur gjennom Irland fra 15. – 25. august. Du må ha rødt hår for å få lov til å bli med på denne begivenhetsrike rundreisen på den irske landsbygda.

7. Lisdoonvarna Matchmaking Festival, 28. august–4. oktober
Lisdoonvarna Matchmaking Festival er en av Irlands eldste og mest tradisjonsrike festivaler. Den holdes i den lille byen Lisdoonvarna og varer faktisk fra august til oktober hvert år. Festivalens stammer opprinnelig fra isolerte bønders behov for gode koneemner.
Festivalen er blitt 150 år gammel og trekker opp til 60 000 mennesker fra hele verden. Festivalens hovedformål er å finne seg en livsledsager, og den irske mystikeren og tredjegenerasjons kirsten giftekniv Willie Daly er på stedet for å bringe håpefulle single sammen – så er du på jakt etter kjæreste kan dette være stedet for deg i sommer.
Festivalen går over 38 dager, og den siste helgen ender i et friskt supplement til den gamle, irske tradisjonen – nemlig «The Outing», som er en LHBT matchmaking- og musikkfestival.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden