Ikke la svenskene stjele Harry Hole!

For å sikre at Harry Hole-filmen «Snømannen» spilles inn i Norge haster det mer enn noen gang å få på plass en filminsentivordning, mener Kristin Krohn Devold. ...
Filmer på basert på Jo Nesbøs bør spilles inn i Norge, mener blant annet NHO.

Jo Nesbøs 10 bøker om Harry Hole er oversatt til 40 språk og er solgt i flere millioner eksemplarer verden over.

I Oslo arrangeres det allerede guidede Harry Hole-turer. Turister tas med til bygården hans i Sofies gate på Bislett og stamstedet Restaurant Schrøder like ved.

Når «Snømannen», den sjuende boken om Harry Hole, snart skal filmatiseres, kan store deler av innspillingen komme til å foregå utenfor Norges grenser. Årsaken er at det kan bli for dyrt å filme i Norge. Nå har Sverige meldt seg på i kampen om å bli innspillingsland, meldte Aftenposten nylig.

Venter på nyttårsløfte

Regjeringen har varslet en filmmelding til våren. NHO Reiseliv ber om fortgang i arbeidet.

– At «Snømannen» kan glippe for Norge viser at det haster som aldri før med å presentere en filminsentivordning. Vi venter på et nyttårsløfte fra regjeringen, sier NHO Reiseliv-direktøren.

En filminsentivordning innebærer at produsenter får tilbakebetalt en viss prosentandel av produksjonskostnadene de har i innspillingslandet.

En rekke land i Europa, blant andre Irland, Island og Tsjekkia, har refusjons- eller tilskuddsordninger for film- og tv-produksjoner.

Islandsk modell

På oppdrag fra kulturminister Thorild Widvey (H) laget konsulentselskapet Oslo Economics tidligere i år en utredning om bruk av insentivordninger for film- og TV-produksjon i andre land. Utredningen slår fast at den islandske modellen vil være å anbefale for Norge. Den islandske modellen innebærer at produsentene får tilbakebetalt 20 prosent av produksjonskostnadene knyttet til en film eller tv-serie.

– At ordningen allerede er ESA-godkjent, taler for at den relativt raskt kan bli innført i Norge, sier Krohn Devold.

James Bond og vikingserie glapp

Flere internasjonale produsenter har vurdert å gjøre opptak til storfilmer i Norge. Skaperne av Hollywood-filmen «Thor: The Dark World» valgte bort Norge til fordel for Island etter en kostnadsvurdering. Produsentene av den kommende James Bond-filmen «Spectre» droppet Norge til fordel for Tyrol i Østerrike. 22 innspillingsdøgn er planlagt i Tyrol i januar og februar neste år, og på det meste vil 500 mennesker arbeide med filmen lokalt. For regionen vil produksjonen generere 26.000 overnattingsdøgn, melder Daily Mail.

I 2011 undersøkte produsentene av tv-serien «Vikings» muligheten for å filme scener i Norangsdalen i Møre og Romsdal. Til slutt falt valget på Irland.

– Det er en sterk, global interesse for vikingtiden, men vår mest kjente og unike epoke er i ferd med å bli overtatt av andre, sier Krohn Devold.

I 2012 valgte 40 millioner turister reisemål ut ifra hvor filmer ble spilt inn, ifølge TCI Research.

– Det er et marked Norge både kan og bør ta en større del av. Lite har så stor smitteeffekt på turismen som filmer og dramaserier med bred publikumsappell. Se bare på Disney-filmen «Frost», sier NHO Reiseliv-direktøren.

«Frost» hadde amerikansk premiere 27. november i fjor. I perioden 28. november til 31. januar økte antall søk etter flyreiser fra USA til Norge med 153 prosent sammenlignet med samme periode året før, ifølge tall fra Visit Norways amerikanske nettportal.

Ber nordmenn dele bilder

Nå vil NHO Reiseliv ha med folket i kampen for å få på plass en filminsentivordning. NHO Reiseliv har lansert en dugnad og fotokonkurranse i sosiale medier som alle filmglade nordmenn inviteres til å være med på.

Med emneknaggen #FilmiNorge på Instagram oppfordres nordmenn til å dele bilder av steder i Norge som de gjerne skulle sett i en film eller tv-serie. Bilder kan også deles på Facebook-siden «Film i Norge». I løpet av vinteren 2015 skal NHO Reiseliv kåre et vinnerbilde, og vinneren får et hotellgavekort på 5000 kroner.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden