Innleggelsene skyldes i hovedsak blødninger og truende aborter.
– De fleste av kvinnene kan fortsette ferien etter å ha blitt undersøkt på sykehus. Men lengre sykehusopphold, premature fødsler og hjemreise i ambulansefly, forekommer også, sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.
For mange nordmenn er reising blitt en livsstil, ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
– Vi reiser lengre, oftere og til mer eksotiske steder enn tidligere. Det ser ut som hverken alder, helsetilstand eller graviditet er noen hindring, sier Vennesland.
– Et av de siste tilfellene vi hadde gjaldt en gravid kvinne som fikk blødninger i Sør-Amerika. Det endte med sykehus, hjemtransport og en prislapp på én million kroner, sier Vennesland.
Dra langt?
– Vi oppfordrer gravide til fortrinnsvis å reise innenfor Europa. Det er det tryggeste, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo. Han er en av landets fremste eksperter på reisemedisin.
Malaria og tyfoidfeber er farligere for gravide enn andre, og fører ofte til spontanabort.
– Gravide får av en eller annen grunn lettere malaria enn andre, og derfor bør reiser til eksotiske strøk unngås. Gravide skal heller ikke ha såkalt levende vaksiner, det vil si vaksiner som inneholder levende bakterier og virus, sier Hasle.
En annen grunn til ikke å reise langt, er økt fare for blodpopp.
– Flyreiser over seks-syv timer øker sjansen for blodpropp to-fire ganger for alle. Risikoen for blodpropp hos gravide er i utgangspunktet fire-fem ganger så høy som for ikke-gravide, sier Hasle.
Også Europeiske ber gravide begrense reiselengden.
– Selv om vi ikke nekter noen å reise utenfor Europa, kan det være lurt å holde seg til kortere reiser utover i svangerskapet. Ta også en prat med legen før du bestiller, ikke minst om destinasjon, sier Holmslien
Husk attest og journal
Den sikreste tiden for gravide å fly, er mellom 13. og 28. svangerskapsuke. De fleste flyselskap tillater reiser fram til uke 36.
Er det mindre enn fire uker igjen til nedkomst, har både SAS og Norwegian restriksjoner på at flytiden ikke skal overstige fire timer. Legeattest skal også fremvises før du går om bord. Er det mindre enn to uker til termin, får du ikke fly.
Fødsler i lufta forekommer, men er sjeldne. De to flyselskapene har ikke opplevd det de siste årene.
– Husk å ta med svangerskapsjournal fra fastlegen når du skal ut og reise. Den viser fremdriften i svangerskapet og er til god nytte for sykehus og lege lokalt dersom det skulle skje, sier Holmslien.
Reiseforsikringen dekker ikke komplikasjoner med svangerskap etter uke 36.