Hva synes du om REIS? Har du ris eller ros, eller har du et reisemål du ønsker å vite mer om? Har du tips til bra hoteller, restauranter eller barer? Send en e-post til oss på magasinet@reis.no.

Hei Reis SPØRMÅL: Jeg var nylig i Praha og lot meg sjarmere i senk av byens folkeliv, arkitektur og historie. Men en ting lurer jeg på; vi kom til...

Hei Reis

SPØRMÅL:

Jeg var nylig i Praha og lot meg sjarmere i senk av byens folkeliv, arkitektur og historie. Men en ting lurer jeg på; vi kom til en mur som ble kalt ”The Hunger wall”. Kan noen av dere svare oss på hvordan den har fått det navnet?

Hilsen Mona

SVAR: Hei Mona

Vi i REIS har sett muren selv og forstår godt spørsmålet. Muren Hladová ze, som den heter på tsjekkisk, ble bygget som en forsvarsmur på midten av 1300-tallet etter ordre fra Charles IV. Som sagt er dette en mur som skulle hindre angrep fra vest og sør, og den var opprinnelig over fire meter høy og nesten to meter tjukk.

Opprinnelsen til det mystiske navnet er det spekulert mye rundt. En av de gamle mytene forteller at muren ikke kun ble bygget til forsvar av byen, men også for å gi fattige mennesker arbeid og på den måten lønn til mat – som jo er tuftet på det samme prinsippet vi ser i dag med krisepakker til bygg- og anleggsbransjen.

Hilsen Erlend

Orkansesong

SPØRMÅL: Når er det stormene og orkanene herjer som verst på Jamaica? Vet dere også når det er best å besøke øya?

Hilsen Lisa

SVAR: Hei Lisa

Det er alltid vanskelig å si noe om når forskjellige værfenomener inntreffer, det være seg regntid, temperaturer eller orkaner. I utgangspunktet er det likevel i vår sommersesong det er størst sjanse for å støte på tropiske stormer på reggaeøya, særlig etter juni. Selve sesongen skal visstnok vare fra juni til november, men det er som sagt vanskelig å si noe sikkert. Men som en hjelp kan vi over denne huskeregelen på nett:

June too soon

July stand by

August prepare you must September remember October all over

Huskeregler er på ingen måte noe vi anbefaler å reise etter, men denne virker som om dekker nogenlunde riktig tidspunkt. God tur, og lykke til med været.

Hilsen Erlend

Barndomsdrøm

SPØRMÅL:

Helt siden jeg var liten har jeg hatt lyst til å besøke Taj Mahal. Vet dere i REIS-redaksjonen når det er best å besøke tempelet?

Hilsen Silje Terese

SVAR: Hei Silje Terese

Generelt kan man si at alle store severdigheter i India bør besøkes akkurat når de åpner om morgenen, innen den verste turisttilstrømningen har begynt. Taj Mahal åpner klokken seks og sats på å være der rundt da – mausoleet (som Taj Mahal er) er enda vakrere i morgenlyset enn på noe annet tidspunkt på dagen, dessuten kan du se det uten å gå oppå andre mennesker. Du kan også satse på å se det opplyst av fullmånen, men da kan det være at du ikke kommer så nærme. Men er ikke dørene åpne kan du klatre opp på et hotelltak i nærheten å se det hvite lyset mot de hvite veggene – vakkert er det uansett.

Det beste tidspunktet å dra hit på ut fra et klimasynspunkt, er om høsten eller våren. Spesielt etter monsunen (som inntreffer fra oktober/november og varer til februar/mars) er Taj Mahal ekstra rent og fint.

Tidligere har mausoleet vært stengt på fredager, men dette kan endre seg. Å dobbeltsjekke i forkant er alltid lurt. Selve transporten til Taj Mahal er derimot ikke vanskelig; alle rikshaførere i hele Agra finner frem hit.

Hilsen Erlend

Transport i NY

SPØRMÅL: Hei REIS. Jeg lurer på hvordan jeg skal ta meg rundt i New York. Er t-bane, buss eller taxi best?

Hilsen Andreas

SVAR: Hei Andreas

Alt kommer selvsagt an på hvor du skal og når på dagen du skal dit. En ting er likevel sikkert, ofte lønner det seg ikke å belage seg på en taxitur. Det er ikke mange filmer fra New York som ikke inkluderer en av de velkjente gule taxiene, men som så ofte er det lettere å få fatt i en på film enn i virkeligheten. Du skal stole på flaksen din hvis du satser på å ta en taxi mellom 04.30 og 05.30 på morgenen, eller mellom 16.30 og 17.30 på kvelden. Da bytter nemlig de fleste taxisjåførene skift og det å få tak i en av de gule bilene endrer seg fra vanskelig til nærmest umulig.

Vanligvis vil jeg anbefale deg å ta buss eller t-bane. Finn ut hvor du skal og få tak i brosjyrer med oversikt over rutenettverket. De kan du enten få i turistformidlinger eller du kan sjekke det på nett: http://www.mta.info/index.html. Det er mye å velge mellom så sett av tid. Lykke til!

Hilsen Erlend

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden