Høsten er her – det er tid for vakre fjellturer

Vi har plukket ut våre høstfavoritter - pakk sekken og legg ut på tur!
Høsten er en undervurdert tid for fjellturer. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

Høsten, bare ordet lukter av natur og opplevelse. Det er kanskje den flotteste årstiden for turer i fjellet. I takt med at temperaturene synker, svarer fjellet med å vise seg fram i sine flotteste farger. Rim om morgenen, vakre fargespill og pudderdekte topper er synonymt med høsten. Her er de mest fantastiske høstturene du bør gå.

For de fleste, foruten jegere, er det sommeren som er høytid i fjellet. Det er det ingen grunn til. Høsten er også en flott tid for fjellturer. Temperaturene synker fort ned mot null grader om natten i høyfjellet fra september måned, men fortsatt kan du oppleve varme og fine dager langt ut på høsten dersom du er heldig.

Alle kan gå fjellturer om høsten. Du må bare ta noen flere forholdsregler enn om sommeren. Pakk med deg ekstra klær for varme og ikke glem vanntette klær hjemme. Den norske turistforening(DNT) sine hytter står fortsatt åpne de fleste steder. Ansatte på de betjente hyttene har gjerne pakket sammen sakene sine og dratt ned fra fjellet, men som medlem i DNT kan du med deres universalnøkkel få tilgang til de fleste hyttene året rundt.

1. Skarvheimen – en ekte høyfjellsopplevelse

Skarvheimen ligger i området mellom Geilo og indre Sognefjord. Dette vakre området byr på vakkert høyfjellsterreng og muligheter for å se ville dyr som reinsdyr. Ta turen til Geiteryggshytta som ligger langs fylkesveg 50 mellom Aurland og Hol. Rundt Geiteryggshytta finner du fantastiske fiskemuligheter.

Videre kan du ta turen til turisthytten Kongshelleren. Turen tar omtrent fem timer og tar deg gjennom vilt terreng. Fra Kongshelleren kan du gå den femten kilometer lange turent til Iungsdalshytta i hjertet av Skarvheimen. I likhet med den første fotturen tar denne også omtrent fem timer. Har du parkert bilen din ved Geiteryggshytta kan du gå fra Lungsdalshytta ned til fylkesveg 50 ved Strandavatnet hvor du kan ordne transport tilbake til turens utgangspunkt.

Les også: Jakt kan være spennende og billig ferie

Iungsdalshytta

Iungsdalshytta ligger i hjertet av Skarvehimen.
Foto: Sverre A. Larsen/DNT

Området er relativt enkelt å gå i, men du bør være nøye med å sjekke værmelding og lokale forhold før du legger ut på denne turen. Tidvis går du i områder som ligger 1.500 meter over havnivå. Om høsten kan værforholdende såpass høyt oppe være røffe, og muligheten for snø vil være der.

2. Fra fjell til fjord – Upsete – Osa

T-merkede varder forteller deg hvilken vei du skal ta. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

Bergensbanen mellom Oslo og Bergen er et godt utgangspunkt for veldig mange dersom du vil på tur i fjellet. Ta toget til Upsete i Aurland kommune. Herfra kan du ta turen inn til den sjarmerende Kaldavasshytta. Hytten har tjue sengeplasser og ligger plassert på ryggen som skiller Kaldavatnet i to. Turen fra Upsete tar 2,5-3 timer.

Fra Kaldevasshytta kan du gå til Hallingskeid. Denne hytten ligger langs Rallarvegen ved Bergensbanen. Her møter du både turgåere og syklister. Terrenget rundt Hallingskeid er vakkert om høsten. Lyngen og det lave buskaset beveger seg i takt med de første frostnettene fra grønt mot gylne gul,- oransje- og rødtoner. Se den vakre videoen fra Hallingsskeid under.

 

 

Fra Hallingskeid kan du velge å ta toget – enten mot øst eller vest – men du kan også ta turen mot Hardangerfjorden. Fra Hallingskeid kan du ta den tidvis krevende turen til Osafjorden, innerst i Hardanger. Denne turen er omkring 22 kilometer lang, og ikke for alle.

 

3. Dovrefjell – I moskusoksens rike

Dovrefjell ligger mellom Gudbrandsdalen i sør og Mørekysten i nord. Terrenget her er lett å gå i, med langstrakte viddepartier og slake dalfører. I Dovrefjell finner du Norges eneste viltlevende bestand av moskusokser. Drar du på tur her er det ikke umulig å finne dem – men hold avstand – for blir de provosert kan de mange hundre kilo tunge dyrene velge å angripe for å beskytte seg.

Les også: Fjellferie med fiskestang på Hardangervidda

Høsten setter sine farger på fjellet. Her er det utsikt mot majestetiske Snøhetta. Foto: Heidi Jægtnes/DNT

Dra til Hjerkinn i Dovre kommune. Her kan du besøke norsk villreinsenter før du starter på turen inn til Snøheim fjellstue. Denne betjente turisthytten er åpen til 7. oktober. Frem til da kan du bestille transport inn til hytten fra Hjerkinn, men det er også mulig å gå langs veien inn til hytten.

Ved Snøheim får du utsikt over den vakre og kjente fjelltoppen Snøhetta. Fra Snøheim kan du gå videre til turisthytten Reinheim. Denne hytten ligger i den vakre Stroplsjødalen. Turen fra Snøheim tar omtrent tre timer. Fra Reinheim kan du følge dalføret mot sørøst før du ender opp rett nord for Hjerkinn.

 

4. Femundsmarka lokker om høsten

Femunden er et eldorado for vandring, padling og fisking også om høsten. Landskapet er preget av dype skoger, våtmarker og langstrakte innsjøer. Lei en kano eller kajakk og ta fatt på den over femti kilometer lange innsjøen. Ønsker du å gå til fots er Femundssundet et godt startsted. Her kan gå gå langs merkede stier på østsiden av innsjøen.

Les også: Lysefjorden – fire mil med opplevelser

Kom så tett på naturen som mulig i hengekøye. Foto: Ann Jelena Fjeld/DNT

Femunden er perfekt for camping. Ta med et telt – eller hopp på årets friluftslivstrend og overnatt i hengekøye. Tettere på naturen kommer du ikke. Ønsker du å sove inne finnes det mange private hytter du kan leie i området. Den norske turistforening har også noen hytter i Femundsmarka som Sæter gård, Røvollen og Svukuriset.

Når du først er i Femunden vil du ikke glemme fiskestangen hjemme. Her er flotte fiskemuligheter for alle. Dersom du er heldig og følger nøye med i terrenget er det ikke umulig å få øye på elg.

5. Trekanten i Stølsheimen

Stølsheimen ligger mellom Hordaland og Sognefjorden. Her finner du et bra utbygd sti- og hyttenettverk. En av de flotteste turene i Stølsheimen er å besøke turisthyttene Selhamar og Åsedalen. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å kjøre fra Voss opp på Vikafjellet. Herfra kan du ta av hovedveien og kjøre inn til Bjergane.

Les også: Sykkelferie i storslått natur

Åsedalen ligger i bakgrunnen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Turen inn til Selhamar tar omtrent to timer. Har du DNT-nøkkel kan du bruke kano og båt ved hytten. Dagen etter kan du ta turen til turisthytten Åsedalen. Stien går langs det unike Raudeberget. Fjellet har fått sitt navn fordi fjellets høye jerninnhold gir det et spennende rødskjær.

Turen til Åsedalen tar 4-5 timer. Denne hytten ligger fint plassert i terrenget ovenfor Halsetvatnet. Fra Åsedalen kan du gå tilbake til Bjergane hvor du parkerte bilen.

 

Informasjon

Høsten er en vakker og unik tid i fjellet. Brytningen mellom sommer og vinter skaper vakre scener i fjellet. Husk at været kan være svært uforutsigbart på denne tiden av året – spesielt i høyfjellet. Du bør derfor alltid ha med deg kart og kompass når du legger ut på tur. Pakk med deg ekstra varme klær. Ull er godt å ha innerst mot kroppen for å gi varme og for å transportere vekk svette. Pakk med deg en jakke som tåler vind og regn, samt et ekstra lag til å ta på mellom ull og ytterjakke.

Mange av DNT sine hytter kan brukes hele året, men mange kan være låst med DNT-nøkkel utenfor sommersesongen. Sjekk med din lokale DNT-forening eller de som er ansvarlig for hytten du skal på tur til før du legger ut på tur. DNT-nøkkel kan du få ved å bli medlem. Enkelte av DNTs hytter kan bookes på forhånd – om ikke er det bare å møte opp og velge et sted å sove. Betjente hytter har ofte muligheter for rombestilling utenfor DNTs hyttebookingssystem.

Om høsten blir mange broer tatt inn for vinteren. Sjekk med din lokale DNT-forening om sommerbroer er tatt inn der du skal – og om det eventuelt finnes alternative ruter.

DNT har laget en pakkeliste for turer i sommerhalvåret. Denne er et godt utgangspunkt når du pakker sekken. Men nå er det høst , så husk å pakke noen ekstra varme klær med deg.

UT.no er et godt verktøy for deg som skal på tur. Her kan du planlegge din neste tur og få inspirasjon. Du finner også informasjon om de ulike hyttene og om de er låst med DNT-nøkkel på denne nettsiden.

 

 

Fjellvettreglene går aldri ut på dato. Følg dem for din og andres sikkerhet:
  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden