Hopp i havet for en utsikt Skibyen Narvik

Setter man fart på ski eller snøbrett på toppen av Fagernesfjellet, trenger man ikke tråkke på bremsen før man står med tang og tare opp til anklene i havkanten....

Jeg sitter i skiheisen med en ung lokal racer med snøbrett. Han lurer på om jeg er noe tess. Bare sånn passe, svarer jeg beskjedent. – Da bør du velge familieløypa, råder pjokken. – For der jeg kjører er det bratt.

Narvik ligger nord for polarsikrelen og byr på det trolske kveldslyset som er så spesielt for nordkalotten.

Vel, nå er det stort sett bratt i Narvikfjellet. Bratt og vakkert. Narvik er en drømmedestinasjon for vintersportsutøveren som liker at det finnes stupbratte traseer å velge mellom og at man ved å slippe seg løs får følelsen av å brase rett i taket på byens sentrum eller kjøre i havet. Ikke så rart da at byen ved Ofotfjorden er i ferd med å bli et berømt skisted ute i den store verden.

Det kan kanskje virke litt bakvendt, men Narvik er blitt et større navn blant skifreaks i skiland som Frankrike og Canada enn i Norge. Skimagasiner og filmfolk kommer hit for å filme reklamesnutter og akrobatiske innslag, alltid med den blå fjorden som bakteppe.

Den svenske skiskribenten Gunnar Andersson var lenge Narviks mest siterte person fordi han etter et besøk hit en vinter på 1990-tallet sammenlignet byen og Narvikfjellet med en 12-sylindret Ferrari. Derfor kommer ivrige skifolk for å sjekke om bildene på Tv-skjermen eller artikkelforfatterne lyver om byen og bakkene. Mange blir så helfrelste på Narvik at de blir værende som skiboms, noe som er med på å gi byen en internasjonal atmosfære.

SKI & SJØ

Jeg skjønner alle som har kommet hit og mistet munn og mæle, da jeg selv står oppe på «Linken» som ligger på rundt 1000 meters høyde og skuer utover. Rundt meg stuper fjellveggene rett ned i den dype Ofotfjorden; langt der nede foran meg klamrer byen Narvik seg til strandkanten; i horisonten ser jeg Lofotens taggete tinder – og snur jeg meg og ser østover kan jeg med bare litt fantasi ane konturene av Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell.

Mange eventyrere trives med den spesielle kombipakken Narvik kan tilby: spektakulær dykking kombinert med like spektakulære nedfarter.

Selv trives jeg best i preparerte løyper, men det tar bare en liten tråkketur fra stolheisen til toppen av Fagernesfjellet og til en hvass fjellkam som åpenbarer et mylder av dalsider, fjelltopper og isbreer: Selveste Mørkholla, alle offpistkjøreres våte drøm, blir jeg fortalt. Her er alt fra loddrette heng til store, slake flater med puddersnø til langt ut i mai.

Jeg tar meg i å lure på om det i det hele tatt finnes noen skimetropol i verden med en vakrere ramme. Både Alpene på kontinentet og Rocky Mountains i Nord-Amerika har høyere topper, flere kvadratkilometer med skiterreng, lengre nedfarter og flere heiser, men ingen av dem har bakker som stopper i havkanten.

KOMBITUR

Narvik har også fått en ny fjellheis som bringer meg opp til fjellheisrestauranten 656 meter over havet. Herfra ser jeg ned mot det som er neste stopp for meg. Havet. For nå er det blitt ettermiddag, og jeg bytter ut skiene med tørrdrakt og nødvendig dykkerutstyr og er med på et organisert dykk til krigsskipet «Anton Smidt», en tysk jager som gikk ned under krigen. Kombinasjonspakken ski & dykking er blitt en attraktiv actionpakke for eventyrlystne. Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes det er eksotisk så det holder å stå på ski og dykke på samme sted samme dag.

Sjøen og skifjellet er to sider av samme sak i Narvik. Det ser ofte ut som om skiløperen eller snowboardkjøreren hopper i havet. Da er det ikke rart utlendinger som kommer hit ikke vil dra igjen.

Narvik har nemlig like flotte og spennende dykkermål som skibakker. Og det gjelder både naturdykk og vrakdykk. Siden krigen kom til Narvik på en rå og brutal måte ligger det en rekke spennende krigsvrak rundt i havnen og utaskjærs, hvor det nå er blitt tillatt å dykke.

NArvik

Utleie av alpinutstyr, telemark & snowboard: Skiutleien finner du ved heis 1. Du kan også forhåndsbestille utstyr på nettet.

Reise: Fra Harstad/Narvik (Evenes) er det daglige avganger med fly til/fra Oslo og forbindelser videre. Flytid Evenes – Oslo er ca. en og en halv time. Flybuss til Narvik fra Evenes tar ca. en time. .

Hoteller: Nordlandia Narvik Hotell ligger ved foten av alpinanlegget og dermed veldig velegnet for skituristen.

Andre hoteller i sentrum: Quality Hotel Grand Royal; Victoria Hotel; Nordstjernen Hotell & Breidablikk hotel/gjestehus.

Linker: www.narvik.no; www.narvikfjellet.no; www.destinasjonnarvik.no

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden