Her får du billig ferie

Vi har sammenlignet priser på mat, drikke og drosje i ti land nordmenn elsker
Sjekk hvor prisene passer ditt budsjett!

Her kan du se hvor du får billig ferie om du ønsker å feriere i ett av ti svært populære ferieland. Sammeligningen vi har laget  viser en voldsom forskjell i pris på forbruk til mat, drikke og transport. I eksempelet er utgifter til dette under en tredjedel i det rimeligste landet, sammenlignet med det dyreste.

 

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@atlanticforlag.no

 

Hvor mye et reisemål koster er avhengig av hva slags vaner en har. For enkelte er alkohol en stor utgiftspost når de er på ferie. De som ikke drikker alkohol kan ofte få et atskillig lavere forbruk per døgn. I Tyrkia og Thailand utgjør en flaske god vin på restaurant raskt en tredjedel av dagsbudsjettet til mat, drikke og transport.

 

Fly utgjør ofte mye av feriekostnaden

Reiser en ti dager til Thailand må en beregne at flyprisen utgjør en kostnad per feriedøgn på 400 – 600 kroner, avhengig av sesong. Reiser en til Storbritannia blir kostnaden til flybillett normalt 800 til 2000 kroner. Det utjevner raskt noe at det en sparer på lavere forbrukskostnader i Thailand.

Kan en klare seg uten alkohol er Thailand rimeligste land i oversikten.

Vi kunne lagt inn kostnad av fly og hotell i vår prissammenligning. Men prisvariasjonene er store, og de fleste har ferie i en bestemt periode. En kan velge om en kjøper en charterbillett med det meste unntatt mat inklusiv, en charterbillett med alle måltider inkludert eller frokost og lunsj inkludert. Eller en kan kjøpte separat flybillett og hotellopphold.

 

Les også:
Ekte Jopenøl får du bare i Gdansk

 

Vanskelig å sammenligne hotellpriser

En natt på hotell i Istanbul koster gjerne fra 250 kroner til 3000 kroner. Prisene bestemmes av sesong, belegg, antall stjerner og beliggenhet. Men prisene på mat og drikke i et land, reflekterer også ofte prisene på andre tjenester. Det dyreste landet i vår sammenligning er Storbritannia. Der er også hotellprisene generelt høye. I motsatt ende finner vi Tyrkia og Thailand. Der er prisene på mat, drikke og transport rimelig. Der finner en også svært lavt prisede hoteller.

Slike variabler gjør sammenligninger vanskelige. Har en stramt budsjett må en derfor regne på hva en vil bruke penger på, før en kan se hva det koster å dra dit. En må legge sammen antatt forbruk per døgn, overnatting per døgn og flypris for å se hva ferien egentlig koster.

Vinn dette flotte reisesettet verdt 1800 kroner

Hva  en middag?

Det er heller ikke mulig å få et hundre prosent korrekt svar på hva en middag, en øl eller en drosjetur koster. En sjømatmiddag på en flott restaurant koster atskillig mer enn en billig pastarett på en rimelig restaurant. En øl koster som oftest mindre på et sted utenfor de typiske turiststedene. En flaske vin er rimelig i land som Spania og Portugal, men mye dyrere i Thailand. Der er maten atskillig billigere enn i Spania. Bruker du tjenester som Uber eller Grab kan du raskt halvere kostnader til drosje. Det er dine valg som skaper en billig ferie.

I Thailand får du de rimeligste måltidene om du ikke krever. Her får du billigst ferie om du ikke drikker alkohol.

Slik fant vi billig ferie

I vår sammenligning over hva et døgn koster har vi lagt inn en tre retters middag på em middelklasse restaurant, en  lunsj på en rimelig restaurant, en flaske vin, to halvlitere øl, 10 kilometer med drosje og en 1,5 liter vann kjøpt på supermarked. Vi har brukt priser hentet fra egne reiser og fra flere ulike nettsteder. Nettsteder som Numbeo oppgir priser fra laveste til høyeste og gjennomsnittspris. Vi har brukt det gjennomsnittspriser for det enkelte land. Prisene er derfor ikke helt sammenlignbare med enkeltsteder. Palma de Mallorca er for eksempel en hel del dyrere enn Vigo i Galicia. Om det blir en billig ferie er med andre ord også avhengig av hvor du velger å feriere i et land.

 

Klikk på bildet under for å få gratis

abonnement og delta i konkurransen

Les også:
Norwegian med nye ruter til Tenerife, Klaipeda, Manchester og Gdansk

 

For de fleste av oss er det heldigvis ikke bare pris som teller. Men også hva vi ønsker å oppleve, ikke bare at det blir en billig ferie. Det er likevel interessant å se på prisforskjellene. Vår oversikt gir en god indikasjon over hvor du får mest for pengene du bruker på stedet. Vi har også lagt inn Norge i oversikten. Norge er som kjent vårt nærmeste ferieland.

 

Tyrkia er billigst

Norsk laks servert i Tyrkia. Dette er landet hvor det der billigst å feriere.

Tyrkia er ifølge oversikten der du lettest kan ha en billig ferie. Og  du ikke drikker alkohol, er Thailand det desidert sikreste stedet for en billig ferie. MAll vin importeres og ilegges en høy alkoholavgift. Derved gjør vinflasken vi har lagt inn i oversikten at Thailand havner på andre plass. Men en lang og noen ganger mer kostbar flyreise gjør at et kort opphold i Thailand neppe blir en billig ferie.

Les også:
Istanbul: En by – to verdensdeler

 

På en tredjeplass kommer Polen etterfulgt av Portugal. Det er i første rekke rimelige restauranter som gjør Polen litt rimeligere enn Portugal. Det er mulig å få flybilletter godt under tusen kroner med bagasje til blant annet Gdansk. Det gjør at totalprisen for en ukes ferie gjerne blir like rimelig som om en reiser til Tyrkia og Thailand.

Våre to mest populære reisemål, Hellas og Spania havner på sjuende og åttende plass. Disse landene koster over 200 kroner mer per døgn for det forbruket vi har skissert. Både høyere priser for måltider på restauranter og ikke minst dyrere drosje drar opp kostnadene her.

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden