Heller mer ferie enn sex

Nett-reisebyrået Expedia har foretatt en undersøkelse om nordmenns ferievaner. Her er noen av hovedpunktene i rapporten....
Mange nordmenn er villige til å gi opp sex for flere feriedager. En kombinasjon er kanskje også en mulighet?

Det er store forskjeller på tvers av landegrensene når det gjelder ferievaner, viser ny global undersøkelse fra Expedia.no. Europeerne, der i blant oss selv, nyter godt av langt flere feriedager enn øvrige land i undersøkelsen. Til tross for det mener over halvparten av oss at vi har for få feriedager. Faktisk kan vi gi slipp på både kaffe og sex for å få mer fri, viser undersøkelsen.

Nordmenns ferievaner skiller seg ut, sammenlignet med andre land verden over. Det viser en fersk undersøkelse utført av Northstar på vegne av online reisebyrået Expedia.no. Gjennomsnittlig antall feriedager i Europa ligger på 28. I USA ligger snittet nede på 16, mens globalt sett er tallet 23. Med våre 28 feriedager ligger vi godt over gjennomsnittet. Allikevel viser undersøkelsen at 53 prosent av oss føler vi ikke får tatt ut den ferien vi faktisk har krav på.

Globalt sett unnlater en av tre å ta ut ferien de har opptjent, viser undersøkelsen. I Norge svarer derimot de aller fleste at de alltid tar ut opptjent ferie. De vanligste årsakene som går igjen når det gjelder hvorfor man ikke tar ut ferien sin er mangel på penger (19 prosent), ingen mulighet for å overføre feriedager (16 prosent) eller at man er selvstendig næringsdrivende (12 prosent). Med eurokrisen i Italia friskt i minne er det kanskje ikke så rart at italienerne svarer at 40 prosent ikke tar ut full ferie. Dette etterlater så mye som 20 prosent av ubrukt ferietid. Irland er eneste land i undersøkelsen som kommer nøyaktig likt ut som Norge når det gjelder uttak av ferie. 22 prosent får ikke tatt ut alle feriedager de har tjent opp, mens 78 prosent alltid tar ut opptjent ferie.

– Det er et kjent fenomen at man alltid lengter etter ferie, og det kommer tydelig frem i denne undersøkelsen. Norge har sammen med England, Østerrike, Sverige og Nederland om lag 25 feriedager. Med visshet om at danskene har 30 dager feriedager tilgjengelig er det kanskje ikke så rart at 61 prosent av oss mener at vi har for få feriedager. Ferie gjør godt og den påvirker oss på svært mange måter, sier Charlotte Gogstad, talsperson for Expedia.no.

Gir slipp på sex og kaffe for å få flere fridager

Til tross for at vi er blant det mest kaffetørste landet i verden svarer så mange som 40 prosent av oss at vi hadde gitt slipp på kaffe i én uke, mot en dag ekstra fri. Vi er faktisk også villige til å bytte ut sex med ekstra feriedager. 26 prosent svarer at de kunne gi opp sex i én uke, mot at de får én feriedag ekstra. Dette er to prosent mer enn de globale resultatene. Flertallet av nordmennene i undersøkelsen bytter helst ut junk food, alkohol og dessert mot ekstra ferie. Sett at disse pengene heller gikk til sparing av ferie er nok vi i Norge antakeligvis det landet som får mest igjen for å kutte disse forbruksvarene. Det er ingen stor hemmelighet at Norge er ett av landene i verden med høyest priser, og kutt på slike fornøyelige aktiviteter gir fort mer penger i feriekassen, sammenlignet med andre land hvor prisnivået er langt lavere.

Hvis valget står mellom ekstra ferie eller lønnstillegg ønsker hele 65 prosent sistnevnte. Globalt sett mener 70 prosent det samme. Allikevel er ferie så viktig for 1 av 3 av oss at vi aller helst vil ha mer ferie fremfor økte lønninger.

Dette er vi villige til å gi opp i én uke, mot at vi får én feriedag ekstra

Norge   –   Globalt

Junk Food:     62%  –   54%
Alkohol:          57%   –  48%
Dessert:         58%   –   43%
Social Media: 44%   –   42%
TV:                 37%   –   37%
Kaffe:             40%   –   35%
Sex:               26%   –   24%

Ferie gjør oss lykkeligere

Ferie gir en følelse av lykke og en følelse av å være mer uthvilt. Det svarer et sted mellom 80 og 90 prosent av de spurte, globalt sett. Ferie gir mer kvalitetstid med familien, som igjen gjør sitt til at man føler seg mindre stresset og mer avslappet.

– Påfyll av ferie gjør deg simpelthen til en gladere person, som igjen er med på å påvirke hvordan man utfører jobben din. Det er nesten litt paradoksalt, men undersøkelsen viser at fire av fem blir mer fokusert og motivert for å gjøre en god innsats på jobb når man er tilbake etter avsluttet ferie. Uttrykket å lade batteriene får virkelig en mening, fortsetter Gogstad.

Globalt sett svarer 53 prosent at de helst tar mange småferier over langweekender gjennom året, mens 29 prosent foretrekker å reise på én lang ferie i løpet av året. Sistnevnte tall er høyere blant nordmenn hvor 42 prosent sier de helst reiser på en lang ferie. Halvparten av oss ønsker å dele opp feriedagene med flere weekendturer.

Norske sjefer er igjen mest forståelsesfulle

Norge skiller seg tydelig ut i undersøkelsen med høyest prosentandel hvor vi kårer våre ledere som de mest forståelsesfulle. Hele 82 prosent av oss har svart at de føler at sjefen oppmuntrer og støtter medarbeiderne sine i å ta ferie. Globalt sett ligger tallet på 55 prosent.

At så mange som 74 prosent av de spurte nordmennene heller ikke har dårlig samvittighet for å ta ut ferie er med på å forsterke dette. Nordmennene setter ferien høyt, og det er gjengs, enten du er leder eller ansatt. Faktisk viser undersøkelsen at ingen av de spurte nordmennene som hadde dårlig samvittighet for å ta ut ferie. Med good will fra sjefen når det gjelder uttak av ferie kan det tyde på at vi nordmenn forsøker å tilpasse oss arbeidsmiljøet og kolleger så langt det lar seg gjøre når det kommer til uttak av ferien. Så mange som 58 prosent sier at de har opplevd å utsette ferie på grunn av arbeid. Dette er 8 prosent mer enn globalt. Det kan også tyde på at nordmennene mener at man må gjøre seg fortjent til ferie før man unner seg med goden. To av fem nordmenn sier at de ville ha ventet seks måneder før de hadde tatt ut ferie, dersom de var ansatt i ny jobb. Dette er på linje med de globale tallene.

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden