Halifax, Canada Ytterst i havgapet

Den gamle garnsisonbyen på Canadas østkyst er i dag er en av Nord-Amerikas mest spennende reisemål. Drøssevis av mer eller mindre sære, makabre eller rare hendelser har resultert i...
Byen har en flott og moderne havn med restauranter og butikker i tillegg til sitt yrende sjøliv.

Halifax – byen som i 1749 ble grunnlagt av en engelsk general og 2500 engelske nybyggere – var nemlig opprinnelig planlagt som Storbritannias militære senter nord for Boston. Skjebnen og tilfeldighetene har i stedet skjenket havnebyen på Canadas østkyst et konglomerat av merkverdige turistattraksjoner

 Hver lørdag formiddag er det Farmers Market i de samme lokalene som bryggeriet.

.

Det er lørdag da jeg ankommer byen, og jeg trekkes straks mot et lurveleven fra nede ved havnen. Det er det ukentlige Farmers Market som er i gang. Bønder setter opp sine boder, selger poteter og gulrøtter, mais og kålrabi. Det kryr av folk. Her er handel og vandel, leven og levende musikk og etter hvert også muligheten til å være med på en bryggeritur med innlagte røverhistorier, sang og naturligvis smaking på de forskjellige ølsortene.

Markedet finner nemlig sted i de samme lokalene som Canadas eldste bryggeri, Alexander Keith’s. Bryggeriet er blitt en attraksjon i seg selv, og omvisningen er rett og slett en morsom teatralsk reise bakover i tid med guider i fargerike og tidsriktige kostymer.

Verdens største smell

På havnen i Halifax er det kommet et nytt og moderne havnemiljø med en aktiv båthavn, butikkhaller og restauranter som minner litt om vår egen Aker Brygge i Oslo. At havnen er ny skyldes en grusom og berømt hendelse om morgenen den 6. desember, 1917. Fra den gangen den første verdenskrigen fremdeles raste i Europa. Skipskonvoier involvert i krigen brukte havnebyen Halifax til reparasjoner, lasting og lossing.

Skip seilte av gårde til Europa med våpen og ammunisjon, medisinsk utstyr, mat og klær, andre kom inn for å fylle opp. Et skip som skulle ut akkurat denne morgenen var det 430 fot lange norske skipet «Imo», opprinnelig fra Sandefjord.

Samtidig kom det franske skipet «Mont Blanc» inn mot kai. Det var lastet med 2600 kilo TNT, skytebomull, 300 runder ammunisjon og 35 tonn med drivstoff. De to krasjet i vintermørket like utenfor bykjernen. Tidenes største menneskeskapte eksplosjon før Hiroshima var et faktum.

Rundt 2000 mennesker ble drept – over 9000 skadet, og hele havneområdet og store deler av byen lå tilbake som en vedhaug. Men i dag har byen gjort eksplosjonen til en turistattraksjon. På Maritime Museum of the Atlantic kan man gjenoppleve hele den grusomme morgenen for drøyt 90 år siden gjennom bilder, tekster og lydopptak.

«Titanic»

I samme museum kan man også leve seg inn i, om enn ikke like stor, men enda mer berømt skipstragedie: Historien om Titanic. Halifax var nemlig nærmeste store havn for katastrofen, og redningsfartøyer fosset ut av havnen herfra for å berge overlevende og plukke opp lik. Museet byr på en fantastisk tekst- og bildedokumentasjon av tragedien.

Den som hulket seg gjennom storfilmen «Titanic» bør ikke stoppe her. Neste stopp må bare bli byens kirkegård hvor mange av personene filmen portretterer ligger begravd, deriblant J. Dawson, spilt av Leonardo di Caprio i filmen.

Gravstøttene i den delen av kirkegården som huser omkomne etter Titanic står plassert slik at de former skroget på et skip. Man kan kalle det makabert eller ei, men faktum er

Har du lyst til å se kjempedigre gresskar kan du det på gresskarfarmen i Windsor. Samtidig kan du også se det lille tjernet som regnes som ishockeyens fødested.

at kirkegården er blitt et valfartssted både for filmfreaks og for turister som samler på steder man bare må ha vært.

Hockeyens vugge

Man må også få med seg ett par utflukter når man først er i Halifax. Som for eksempel ut til distriktet Windsor en times buss- eller biltur fra Halifax sentrum. Her ligger blant annet den herskapelige internatskolen King’s Edgehill – den videregående skolen er åpen for publikum og så flott at den er som tatt ut av en spillefilm fra overklassens England. Elevene gjør heller ingen skam på skolen, og settingen for å leve seg tilbake i tiden er et faktum.

Like bortenfor skolen ligger en bondegård som har spesialisert seg på å dyrke fram kjempedigre gresskar. Familien som driver gården forteller meg at de har det travelt i tiden rett før halloween. Gresskargården har både suvenirkiosk og gresskarutsalg og er åpen fo

 Ute på bondebygden i Novia Scotia, en times biltur fra Halifax ligger et lite tjern på en bondegård og gjør krav på å være hockeysportens vugge. Stedet er blitt et valfartssted for hockeyfans.

r turister som vil se de enorme vekstene på nært hold.

Jeg tror det ikke før jeg blir fortalt det: På et lite tjern ute på jordet på samme gresskargård ble for over 200 år siden (is)hockeysporten oppfunnet. En guttelek på isen med kjepper og en liten kloss, og som alle vet – den utviklet seg til å bli både OL-gren og milliardbusiness i Canada og USA. Usannsynlig nok var det her den startet, på dette lille unnselige tjernet! Det hører med til historien at denne grunne vannpytten ute på landet i Nova Scotia i dag er blitt et valfartssted for hockeyfrelste. Mer info på www.birthplaceofhockey.com

Og det gjør heller ikke noe at jeg – da jeg utpå kvelden ruller inn i Halifax igjen – blir fortalt at jeg har 50 puber å velge mellom innen fem minutters gangavstand fra hverandre bare i byens sentrum.

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden