Golf som en konge!

I Marokko er golfbanene en ren nytelse, fra Tangier i nord til Ouarzazate i sør. Her kan du enten putte blant appelsintrær på fargerike Marrakech Royal Golf Club eller...
Marrakech Royal Golf Club er en av tre svært bra baner som venter i Marrakech.

Relativt få marokkanere, foruten kongefamilien, spiller golf. Men golfen trekker stadig flere turister til landet. Golfbagene på hoteller er ikke lenger noe uvanlig syn, selv om det er langt mer sjelden enn i Spania.

Å bo i en luksuriøs riade er stort i Marrakech. Rikmannshus har blitt omgjort til små hotell. Alltid bygget opp rundt et atrium og med vann og planter tilstede.

GOLF I MARRAKECH

Alle tre banene nevnt under koster rundt en norsk femhundrelapp. Pluss en hundrings for obligatorisk caddie. Det er for det meste veldig enkelt å få plass på banene, med mulig unntak av visse helger.

Amelkis Golf Club

Adresse: Route de Ouarzazate

Tlf. +212 24 40 44 14

Nettside: www.onapar.ma

Palmeraie Golf Club

Djemaa El Fna-torget gir ordet folkeliv en ny dimensjon.

Adresse: Circuit de la Palmeraie

Tlf. +212 24 30 10 10

Nettside: www.pgpmarrakech.com

Marrakech Royal Golf Club

Adresse: Ancienne route de Ouarzazate

Tlf. +212 24 30 10 10

Spise

Le Comptoir Hit kommer man kanskje ikke for matens skyld – men heller for feststemningen som følger med jetsetklientellet. Magedansere danser på bordene.

Adresse: Avenue Echouhada/Hivernage

Tlf. +212 24 43 77

I et hjørne av det gigantiske torget Djemaa el Fna i Marrakech står en slangetemmer, en krydderselger og en mann med en puttingmatte. Eller ser jeg syner? Jeg går nærmere, og ja da, det stemmer. En slik grønn, småmorsom sak som man gir i 50-årsgave til folk som fikk en dørmatte med golfspiller på da de fylte 45.

Mannen roper at det bare koster noen dirham å putte tre baller hos ham. En del berusete turister tester den halvbillige putten, det gjør også noen marokkanere som enten ikke har råd eller mulighet til en runde på en ordentlig golfbane. En høyrøstet tysker lover alt- for høyt at han skal bli slangetemmer om han ikke setter minst en av sine tre baller. Selv velger jeg isteden å gå bort til slangetemmerne.

Ellers spiller jeg gjerne golf i Marokko. Mer enn gjerne til og med.

I Marokko møtes gammel tradisjon og nye tider.

Det finnes rundt 20 golfbaner i landet, fra Tanger lengst i nord til Ouarzazate i sør. De fleste golfturistene kommer med charterfly til badebyen Agadir langt sør, omtrent på høyde med Kanariøyene, og derfra pleier de å dra på oppdagelsesferd nordover i landet. Noe som i henhold til kartet er en omvei for den som vil oppdage landet. Bare 14 kilometer skiller nemlig Marokko fra det europeiske kontinentet oppe ved Gibraltarstredet.

Si «Marokko» til folk og hør hva de sier. Eldre kommer til å si «Casablanca». For en hel generasjon er Marokko synonymt med filmen Casablanca, hvor Humphrey Bogart og Ingrid Bergman fikk pianisten Sam på Ricks Café til å «play it again».

For minst en halv nordisk generasjon er Marokko synonymt med 80-tallslåten Marrakech med gruppen Reeperbahn. Der synger Olle Ljungström at han ”rir blant tuareger mot en sagnomsust by” – og i refrenget som alle hylte med i: ”Maaaaraakeeesh,

Maaaaraakeeesh …”.

Ljungström tenkte neppe på en puttingmatte den gangen. Det gjorde vel heller ikke Reeperbahns fans, men livet går videre, og i dag er fansen fra den gangen i den alderen da de gjør karriere i IT-bransjen og reiser på golftur med kollegene til, hvorfor ikke, Marrakech.

Bortimot 800 000 innbyggere bor i den sagnomsuste byen som på et merkelig vis har lyktes med å gjøre seg til ett av stedene man bare må besøke i løpet av livet. Nå kanskje mer enn noensinne.

Å leie seg en såkalt riad – det som en gang var et rikmannshus med egen hage – i dag ofte drevne som hoteller – har vært stort i Marrakech i flere år, og mengder av dem renoveres og gjøres i stand for folk på jakt etter et lite eventyr med litt luksusfølelse. Og mange av disse spiller selvsagt golf.

Derfor blir man ikke fullstendig overrasket når det eneste som avslører at dette er et palassliknende hus er en golfbag lent opp mot den ene ytterveggen. Utsiden er nemlig ikke mye å skrive hjem om. Dette er en gate som kjennes høyst ordinær med mopeder som suser forbi og med et par småbutikker som selger aviser, litt godteri og matpakker som ser ut til å ha ligget der en god stund. Dette er faktisk en av de gatene som gjør at man kikker to ganger ekstra på adresselappen for å forsikre seg om at man har kommet rett.

Men, jo da, adressen stemmer og et skilt ved en stor port midt på en halvsliten steinfasade viser at det er her riaden ligger. To barn spiller fotball.

Porten til riaden åpnes.

Eller er det til paradiset?

Ideen bak alle disse slitne fasadene til rikmannshusene er nemlig den samme – utad røpes ikke noe av innsidens ekstreme luksus. Alltid bygget rundt et atrium med planter og en fontene eller en liten dam der det åpenbarer seg et himmelrike.

I de riadene som bygges om til boliger til for eksempel golfspillende turister, tasser personalet rundt og pusser og gnir på alt som glitrer og glinser med en effektivitet som er imponerende.

Tre baner finnes i dag i Marrakech. Amelkis Golf Club, Palmeraie Golf Club og Marrakech Royal Golf Club. Den siste er den eldste, bygd allerede i 1918, og det merkes. Den minner egentlig ganske mye om en skogsbane her hjemme, hvor paradoksalt det enn kan lyde, med forholdsvis korte og smale hull. Forskjellen er at der vi har gran og bjørk står det her eukalyptus, palmer, oliven – og appelsintrær i veien for hullene.

Å ha ”royal” i navnet er vanlig for marokkanske golfbaner, siden kongefamilien er golfgale. Den forrige kongen, Hassan II, som døde av et hjerteslag i 1999, hadde til og med et singel handikap. Hans sønn, den unge og reformvennlige kong Mohammed VI, er visstnok mer hektet på jetski, men spiller golf iblant. Dette har ført til at Marokko har uvanlig mange – og gamle – baner.

Oliven og sitron er viktige ingredienser i marokkansk mattradisjon.

Marrakech Royal Golf Club skal ha vært en av den gamle kongens favorittbaner. Klubben skryter gjerne av at mange internasjonale storheter har spilt golf der – lenge før riadboomen kom. Som for eksempel Winston Churchill og Ike Eisenhower.

Slike tanker er stemningsskapende. Å drikke en kopp te i skyggen, og vite at treet også ga skygge til Churchill og hans sigar, er og blir spesielt. Jeg synes nesten jeg kan høre historiens vingeslag, i hvert fall inntil jeg innser at det er en ugle som løfter seg fra treet.

Signaturhullet, det vanskeligste, er nummer 15 og heter Brigitte Bardot. Hvorfor forstår man når man ser det (hintet er selvsagt to forhøyninger i terrenget). De to andre banene er nyere og annerledes.

Palmeraie er blitt tegnet av Robert Trent Jones senior, en legende på området, og bare det får golfere til å valfarte dit. Et femstjerners, floridainspirert hotell, Atlasfjellene som bakteppe, flere små sjøer og massevis av palmer: Rett og slett et imponerende golfanlegg.

Amelkis, tegnet av Cabell Robinson, kalles innimellom Marokkos beste bane, hvilket i og for seg noen andre baner også kalles. Men bra er den uansett. Banen er lang og ganske vanskelig. Den som ikke har tjuvtrent på bunkerslag hjemme gjør kanskje best i å bli ved klubbhuset som for øvrig er bygd som en tradisjonell kasbah. Loungen med åpen spisesal er veldig trivelig.

Alle tre banene ligger en kort biltur fra det store Djemaa el Fna-torget med krydderbodene og danserne og slangetemmerne og puttingmattene. Og, hvem vet, nå også kanskje med en tysk slangetemmer. Han misset nemlig på alle tre.

Overnatting og reisen dit

OVERNATTING 

Villa des Orangers En typisk riad, rikmannshus, gjort om til luksushotell. Bare noen minutters spasertur fra torget. Adresse: 6, Rue Sidi Mimoun

Tlf. +212 24 38 46 38

Nettside: www.villadesorangers.com

Les Jardin d’Ines Designhotell i maurisk stil som ligger nær golfbanen Palmeraie Golf Club. Spa, pooler og palmer i en luksuriøs atmosfære.

Adresse: Circuit de la Palmaraie

Tlf. +212 24 33 42 00

Nettside: www.lesjardinsdines.com

Les Jardin de la Palmeraie II Leilighetshotell med utsikt over Atlasfjellene. For familier eller mindre grupper. Adresse: Circuit de la Palmeraie.

Tlf. +212 24 33 46 00

Nettside: www.palmeraievillage.com

REISEN DIT

En golfrunde er lett å kombinere med en turistreise i andre deler av landet. Fly til Casablanca, Rabat, Marrakech, Agadir, Fez, Tanger, Essaouira, Ouarzazate eller Oujda. Agadir tar imot flest charterfly. Det går ferjer fra den spanske siden av Gibraltarstredet fra Algeciras til først og fremst Tanger.

Til Le Comtoir kommer man like gjerne på grunn av feststemningen og magedansingen som den gode maten.

KOMMUNIKASJONSMIDLER

Biler til leie finnes over alt, og generelt er veinettet veldig bra – spesielt langs kysten. Skiltene kan være et problem, fremfor alt på mindre plasser, om man ikke kan arabisk. Tognettet er utbygd, dog kanskje litt tregt, men fungerer bra for den som vil reise mellom større byer (på www.oncf.org.ma finner du informasjon). Bussnettet mellom de større stedene er også bra. Ellers er systemet med ”grand taxi” vanlig og billig for den som reiser langt i landet.

NÅR DRA DIT Det

er best å reise til Marokko om våren og om høsten, selv om det går fint å spille golf hele året.

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden