Geilos best bevarte hemmelighet

I skyggen av gigantene Bardøla, Vestlia og Dr Holms Hotell ligger Geilo Mountain Lodge som en av Geilos best bevarte hemmeligheter....

I 1917 bygget Anne Rønsgård «Fjordblink», tømmerbygningen over to etasjer som i dag utgjør den eldste delen av Geilo Mountain Lodge. 103 år senere treffer vi Jan Soløy mellom de gamle tømmerveggene, i det som kanskje er Geilos best bevarte hemmelighet – i alle fall hva angår bygdas overnattingsbedrifter.

NY EIER: Jan Soløy overtok eierskapet til Geilo Mountain Lodge i 2018, som 6. generasjons eier. (Foto: Tom Andersson)

– Jeg overtok i 2018, forteller Jan, som kom hit med datteren Julie og den irske setteren Dennis for å drive den tradisjonsrike gjestegården videre.

– Historien er slik at Anne Rønsgård ikke hadde noen arvinger, og ga stedet videre til nevøen Olav Uthus og hans kone Sigrid i 1934. Det var da Geilo Høyfjellspensjonat så dagens lys. De bygget nemlig om den private boligen til et pensjonat med 14 gjestesenger, og det var Sigrid som med sine gode kokkekunnskaper sto for maten. Da Sigrid Uthus døde, ga Olav pensjonatet i gave til Ringerike sykehus, som brukte det som feriested for sine ansatte. I 1977 kjøpte eierne av Bardøla Høyfjellshotell, Egil og Elsa Walhovd, pensjonatet og driftet det videre, forteller Jan.

TRADISJONSRIKT: Vakre Geilo Mountain Lodge ble bygget som privatboligen Fjordblink i 1917. (Foto: Tom Andersson)

Fra slitent til stilrent
De virkelig store forandringene ved stedet skjedde inidlertid ikke før i 2000, da Lars Hyrum kjøpte det gamle pensjonatet.

– På det tidspunktet var eiendommen svært nedslitt, og Hyrum satt sammen med interiørdesigner Christina Schaanning i gang med et omfattende rehabiliteringsarbeid. De bestemte seg for å lage et overnattingssted i engelsk stil. Målet var å skape en atmosfære av 1920-talLets England, med håndplukkede møbel, dører, peiser, servise og tekstiler. Christina og Lars reiste rundt i England, Sverige og Norge for å finne de rette gjenstandene, og resultatet ser du rundt deg her i Geilo Mountain Lodge i dag, sier Jan.

PRISBELØNT: I 2002 ble Geilo Høyfjellspensjonat tildelt Hol kommunes byggeskikkpris etter at publikum stemte stedet frem. (Foto: Tom Andersson)

Om det engelske navnet på «pensjonatet» har han en enkel forklaring:

– Du synes kanskje det virker søkt å velge engelsk her inne i fjell-Norge, men det har vært helt bevisst. Det var nemlig engelskmennene som på 1700-tallet lærte nordmenn å gå i fjellet for opplevelsens skyld, og ikke bare for sauesanking, jakt og fiske. Det var også våre naboer i vest som lærte oss fluefiske, The Noble Art of Fishing, og jakt med stående fuglehund.

«Pensjonatet» minner da heller ikke mye om hva man tradisjonelt forbinder med ordet, med spartanske rom med vaskevannsfat og wc på gangen, eller sjarmløs spisesal med ditto mat – som i de gamle Stompa-filmene. Nei, på Geilo Høyfjellspensjonat av i dag er alt gjennomført, med høy kvalitet helt ned til dorullholderen.

LUN HYGGE: De gamle tømmerveggene skaper en lun og koselig atmosfære. (Foto: Tom Andersson)

6. generasjon tar over
Jan Soløy lærte å stå på ski på Geilo i barndommens vinterferier, og selv om han ikke vokste opp her har han alltid hatt et kjærlighetsforhold til bygda. I voksen alder vendte han stadig tilbake hit, og la merke til det vakre huset i utkanten av sentrum – Geilo Høyfjellspensjonat.

– Jeg husker at det alltid var så mørkt her. Selv har jeg jobbet med restaurant hele livet, og tenkte at noen må jo komme og redde det huset.

Muligheten dukket opp i september 2018.

– En Geilo-venn av meg delte salgsannonsen for dette huset. Jeg sendte en lang innsalgsmail til megleren, hvor jeg beskrev i detalj hva jeg ønsket å gjøre. Det jeg ikke visste da, var at Lars Hyrum ikke trengte å selge. Men han likte det jeg skrev, og det endte opp med at jeg fikk kjøpe det.

Og med Jan Soløy som engasjert eier og vert, har vi en mistanke om at Geilos best bevarte hemmelighet ikke forblir hemmelig særlig lenge.

(Foto: Tom Andersson)

Fakta

Slik kommer du hit:
Tog fra Oslo S til Geilo, eller med bil lang Riksveg 7 (ca 3 timer). Tog fra Bergen til Geilo, eller med bil langs E 16 og Riksveg 7 (ca 3,5 timer).

Om Geilo Mountain Lodge:
Opprinnelig bygget i 1917, totalrenovert i 2000. Fremstår i dag som Geilos best bevarte hemmelighet.
Geilovegen 2, 3580 Geilo
Tlf. (47) 3209 3209
booking@geilomountainlodge.no

www.geilomountainlodge.no

RELATERTE ARTIKLER

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

6 sportslige tidsfordriv å drive på med hjemmefra

Når skjønnheten til en fantastisk sommer begynner å nærme seg,

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Dronning Sonja stiller ut på Røisheim

H.M. Dronning Sonja stiller ut egne kunstverk på Røisheim i sommer. Utstillingen som omfatter grafikk og keramiske arbeider...

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Kategori
EuropaFeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden