Full fyr på Flatflesa

Skalldyrfangst fra brygga, vedfyrt badestamp, medbragt gourmetkokk og et havørnpar som nærmeste nabo: Velkommen til Flatflesa Fyr!...

Så skulle det en dag bli også meg forunt å oppleve et opphold på Flatflesa Fyr. Jeg visste ikke på forhånd at jeg så langt i livet hadde gått glipp av noe helt stort, det skal sies. Sant å si hadde jeg aldri hørt om Flatflesa – og langt mindre at det befinner seg et fyr på den lille øya i havgapet utenfor Molde. Nå vet jeg bedre.

FULL FYR: På vei mot en opplevelse helt utenom det vanlige. (Foto: Tom Andersson)

Vi ankommer med båt, fra Finnøy via Ona til den lille øya som ved første øyekast ikke fremstår som noe spesielt. Men jeg har fått et forvarsel om at noe er i gjære: Magnus Kalvøy, den unge hotelldirektøren på Finnøy Havstuer som også betjener Flatflesas gjester, har tatt med seg mesterkokk og assisterende hotellsjef Lars Helge B. Hanssen og dratt i forveien for å klargjøre for vårt besøk. Og når vi ankommer, står de to klare ved naustet med sprudlende cider fra en lokal leverandør.

hVARM VELKOMST: Hotelldirektør Magne Kalvøy ønsker velkommen med sprudlende lokal cider i båtnaustet. (Foto: Tom Andersson)

– Velkommen til Flatflesa Fyr, smiler Kalvøy, som har matet den vedfyrte ovnen i naustet, tent levende lys og gjort alt klart for sine gjester.

Matfatet
Klar er også mesterkokk Hanssen, som allerede ved grytene på Finnøy overbeviste oss om at Michelin-guiden snarest bør ta seg en tur til havgapet utenfor Molde. Han har satt to teiner rett ut fra brygga, og etter to timer bistår vi med å trekke dem opp. At de inneholder ikke mindre enn 23 store krabber sier det meste om det rike livet i havet her. Hanssen peker:

– Sundet mellom oss og den holmen der borte, hvor det forøvrig bor et havørnpar, kaller vi bare for «Matfatet». Her er det bare å slenge ut en teine eller en sluk, så er middagen sikret på få mintter.

MATFATET: Det smale sundet mellom Flatflesa og naboholmen Småflesa er rikt på både skalldyr og fisk. Her trekker vi hele 23 krabber på to timer! (Foto: Tom Andersson)

Solnedgang fra badestampen
Middagen inntar vi i den gamle fyrmesterboligen, nå nennsomt restaurert etter alle kunstens regler. Det er sprellferske krabber, selvsagt, men også en himmelsk lokal variant av boulliabaisse improvisert frem etter dagens fangst som følge av tre kast med slukstanga fra bryggekanten.

VERTSKAP I SÆRKLASSE: Lars Helge B. Hanssen (til v.) og Magnus Kalvøy betjener både Flatflesa Fyr og Finnøy Havstuer. (Foto: Tom Andersson)

Mette etter nok et fantastisk måltid setter vi oss i leveggen bak fyrmesterboligen, mens vi dovent fyrer badestamp-ovnen med ved. Når den er mer enn varm nok, vrenger vi av oss klærne og senker oss i det oppvarmede saltvannet. Solen senker seg langsomt mot storhavet der ute, og farger horisonten gyllen.

ZEN-ØYEBLIKK: Å se solen gå ned i storhavet mens badestampen blir varm… Et øyeblikk av ren lykke. (Foto: Tom Andersson)

Akkurat nå forstår vi hvorfor den som har råd til det betaler 25.000 kroner bare i oppstartskostnader for et opphold her. Deretter følger kost og losji – riktignok i den absolutte toppklassen, men likevel: Et opphold på Flatflesa Fyr er ikke enhver lønnsmottager forunt. Men går man sammen, er ingenting umulig. Stedet rommer ni rom og 16 sengeplasser, og da blir plutselig det umulige mulig for de fleste av oss.

Og tro meg: Et opphold på Flatflesa er verdt hver eneste krone – og vel så det.

KLIPPEN: Fles betyr klippe, og navnet Flatflesa antyder at klippene her ikke er av de bratteste. (Foto: Tom Andersson)

Fakta

Slik kommer du hit
Rike arabere og amerikanere ankommer i helikopter. Vi andre fraktes hit med båt, organisert fra Finnøy Havstuer.

Åpningstider
Etter avtale.

Om flatflesa fyr
Her bor du på en liten klippe midt ute i havet. Flesa, eller fles, betyr skjær/klippe. Denne klippen har alle de fasiliteter du trenger for et komfortabelt opphold. Husene her ute har stått støtt og trygt i 116 år.

classicnorway.no/hotell/flatflesafyr

RELATERTE ARTIKLER

Perlen I Middle Keys Marathon

Første gangs besøkende til Florida Keys kommenterer nesten umiddelbart øyekjedens unike avslappede atmosfære, som ser ut til å...

Ber nordmenn booke direkte i sommer

– Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes.

Tyskland avlyser oktoberfesten for andre år på rad

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn...

30. juni åpnes dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden

I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er...

Blixen Tours med direktefly til Maldivene

Allerede i høstferien (uke 40) kan nordmenn som lengter etter sol, strand og luksus sette seg til rette...

Reis 2-2021 ute nå – helt gratis!

Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer...

Kategori
FeaturedNorgeNyheterReportasjerVerden