FRA CLEARWATER TIL KEY WEST

Man kan lande i Miami, Fort Lauderdale, i Tampa, på Orlandos internasjonale flyplass eller på Sanford en times biltur øst for Orlando, ...

men en ting har alle ankomstdestinasjonene til felles: den som skal oppleve elleville Key West må leie bil. For å komme dit er det fly & drive som gjelder. Vi velger oss turen langs Mexicogolfen sørover.

Selv lander vi på ustressede Sanford og setter straks kursen for International Drive og fornøyelsesparkene som omkranser Orlando (se egen sak). Deretter er det bare å styre rett mot solnedgangen til Mexicogolfen gjør det umulig å fortsette vestover tørrskodd. Da er man i ferieparadiset Clearwater Beach.

 

Derfra følger man kysten sørover til man 70 mil senere lander Key West. Turen kan kjøres på åtte timer. Men da går man glipp av mye eksotisk. Kystveien er nemlig krydret med mange eksotiske opplevelser.

 

Som for eksempel nevnte Clearwater Beach med strandidyll som rett ut av en reklamefilm. Kritthvite strender med yrende badeliv og drinker med paraplyer, grønnblått hav med varmt vann, fargerik arkitektur og et mangfold av utleieleiligheter langs strendene.

 

Men man må rive seg løs og kjøre sørover. Første stopp etter billedskjønne Clearwater Beach er kystbyen Sarasota, i likhet med Clearwater Beach berømt for sine badestrender. Sarasota byr på en helt annen type turistattraksjon, John and Mable Ringling Museum of Art. Ringling er selve kronjuvelen i amerikansk sirkushistorie.

Matlacha & 60-tallsidyll

Enda litt lenger sør ligger et lite samfunn med små lilla og rosa trehus. Det er Matlacha, en kunst og håndverkskoloni som tatt rett ut av slutten av ’60-tallet og hippietiden. Dette er et kystsamfunn som fortjener et lengre stopp, gjerne en overnatting.

 

Da har man tid til for eksempel å besøke Matlacha Art Gallery, en av mange kunst og håndverksbutikker som holder til i ett av de små, idylliske trehusene i vannkanten. Veggene er lett vindskjeve, rommene små og det er lavt under taket.

 

Navnet Matlacha kommer fra seminoleindianernes språk og betyr noe slikt som der vannet er grunt. Og mottoet til folk her er ganske så motsatt av det ellers så arbeidsomme USA: gjør aldri i dag det du kan utsette til i morgen.

 WEB MATLACHA er en fargerik småby

Fort Myers

Solen går ned over Fort Myers sør for Matlacha. Den langstrakte sandstranden ligger badet i et rødglødende kveldslys som sakte må gi tapt for neonlys fra barene og hotellene langs stranden.

 

Her i denne strandbyen på snaut 50 000 innbyggere bodde en gang både Thomas Edison og Henry Ford. Fort Myers er mest kjent som ferieparadis, for sine fantastiske strender og flotte naturparker.

 

Spennende steder ligger tett som hagl rundt Fort Myers også. Øyene Sanibel og Captiva Islands, for eksempel, oppleves begge som tropiske naturparker med et rikt og eksotisk spennende dyreliv med alligatorer og alskens eksotiske fuglearter.

 

Det hører med til historien at her kan man la bilen stå en dag og ta ferje tur-retur Key West. Den flotte båtturen tar pluss minus fire timer hver vei.

WEB FORT MYERS huser Henry Fords vinterhjem

Naples

Å spasere ned Naples fasjonable 5th Avenue med gallerier og restauranter og merkevarebutikker på hver side avslører et stykke Florida ganske så annerledes enn det bildet man kanskje har av solskinnsstaten med svett ungdom og ville fester på strendene.

 

For man merker det med en gang. Naples har en voksen atmosfære. Her er velstand og orden, men også ubegrenset med shopping, eksotisk natur rundt bykjernen og masse muligheter til dagsturer og utflukter og for ikke å forglemme – i likhet med de andre kystbyene så lang på turen – noen av verdens flotteste strender.

 

Noen ting må man bare gjøre når man er i Naples. Som å spasere ned 12th Avenue South til bryggene Naples Pier, se lokale fiskere dra makrell opp av havet rett utenfor bryggen og delfiner som hopper og spretter rundt småbåtene som kommer og går.

WEB NAPLES berømte 5th Ave (1)

Everglades

Så må man krysse Florida fra vest mot øst der delstaten begynner å bli smal for å komme på Highway 1 som hopper fra øy til øy utover mot Key West. Da kjører man Alligator Alley – Alligatoralléen – den krysningen fra Mexicogolfen til Miami er verdt turen alene.

 

Langs veien står skilter og plakater med tilbud. «Båtturer i sumpene», «Helikopterturer» «Jungelsafarier». Det er bare å velge og vrake. Landskapet i Everglades er helt unikt selv for det nordamerikanske kontinentet med all sitt mangfold.

 

Her er sumper, store vannområder gjengrodd av siv, strømførende elver, skoger med frodige mangrovetrær og ren jungel. Det oppleves som litt Afrika, litt Asia og litt Sør-Amerika på en gang. Tusenvis av alligatorer ligger og plirer med øynene i kanalene på hver side av Alligator Alley.

 

Det hører for øvrig med til historien at Everglades er det eneste stedet i hele verden hvor alligatorer og krokodiller lever side om side. Men ikke alle vet at det i disse sumpene overraskende nok vandrer både sortbjørn og puma som gjennom århundrene har tilpasset seg både klima og terreng.

 

På den andre siden venter Miami. Og man kan jo ikke sneie Miami uten å legge inn et besøk på Miami Beach, distriktet Art Deco i South Beach, spasere ned Calle Ocho i Little Havanna. Alt dette krever selvsagt en overnatting.

WEB Everglades dreamstime_l_25113379 

Den aller vakreste kjøreturen

Så bærer det utover «the Keys». Første koralløy etter fastlandet er Key Largo, koralløya som ble kjent da filmlegendene Humphrey Bogart og Lauren Bacall spilte hovedrollene i en film med øyas navn.

 

I dag er Key Largo berømt som et godt dykkermål. Men også kjent for sine strender, spesielt i parken John Pennekamp Coral Reef State Park, som man ser avkjørsler til fra US 1. Her egner det seg både å bade, snorkle og padle.

 

Inn mot Marathon cirka midtveis på rekken av koralløyer strekker den lengste av alle de rundt 40 broene mellom fastlandet og Key West seg. Den heter Seven Mile Bridge og er drøyt 11 kilometer lang. Et must fotostopp.

 

I det naturtro bassenget til hotell og feriesenteret Hawk’s Cay som ligger i havkanten på øya Islamorada nesten midt mellom Miami og Key West bor et halvt dusin delfiner. Alle født i fangenskap, alle menneskevennlige underholdningsartister, alle mer enn villige til å spandere et vått kyss på deg. Et typisk familievennlig stopp.

 

Så følger Islamorada, hvor man kan stå på broen å få hai på kroken, spise god sjømat i restaurantene, men også finne vannhull å feste i til langt på natt. Eller hilse på delfinen, menneskets beste venn i havet.

 

Så følger siste etappe inn mot selve Key West. På høyre side den milde, varme Mexicogolfen, på venstre Atlanterhavet. Lange, spenstige bruer med de to havene på hver sin side.

WEB ISLAMORADA Hawk's Key 

Fremme i Key West

Key West. Hvor land møter hav. Atmosfæren til USAs mest sørlige beliggende by – som er plassert nærmere Cuba enn Miami – er omgitt av sjarmerende gater tett besatt med palmer, hundre år gamle historiske herskapshus og innbyggernes avslappede væremåte.

 

Det sies at den særegne arkitekturen og den avslappede atmosfæren på denne lille øya sannsynligvis har oppfostret flere forfattere per capita enn noen andre byer i USA. Mer enn 100 publiserte forfattere bor i Key West i hele eller i deler av året.

 

I det dagen tar slutt i Key West, samler besøkende og innbyggere seg på Mallory Square for å delta i den daglige feiringen av solnedgangen. Mens musikere, sjonglører og andre artister står for underholdningen, går solen sakte ned under horisonten mens cruiseskipene seiler inn i havnen i Key West.

 

Spisemulighetene i Key West er like lokkende som solnedgangen. Selv om restaurantene er varierte og unike, kan de fleste tilby deilig sjømat fra området, som for eksempel reker, hummer, fiskesuppe, lokal fisk og  krabbeklør. Den lokale spesialiteten Key lime pie er en deilig avslutning på måltidet.

 

Nattlivet i Key West handler mye om Duval Street. Duval Crawl er et uttrykk som brukes til å beskrive alle de som går opp og ned øyas hovedgate for å få en smak av de mange barene og underholdningstilbudene.

 

Key West fortjener å være berømt for mye mer enn at Hemingway bodde her. Selv om huset hans er museum med inngangspenger, turguider og omvisninger og baren Sloppy Joe’s – forfatterens andre hjem – dundrer og går med skummende øl, skrik og skrål til langt ut i de små timer.

WEB KEYWEST med pulsåren Duval street

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden