Førjulskos i Gøteborg

Du trenger ikke dra til London eller Berlin for å oppleve skikkelig førjulsstemning i storbyen. Et av Europas beste og koseligste julemarkeder ligger faktisk like over grensa....
JUL PÅ LISEBERG: i år er det nøtteknekkeren på is som er den store attraksjonen i parken.

Peter Drakö kjører den digre tresleiven ned i en av de små tønnene, fyller den med snus og strekker den deretter over disken foran meg.

– Lukt! Den er laget av cubansk tobakk – uten konserveringsmiddel.

EKSKLUSIV HARRYHANDELl: Når du har valgt hvilken snus du vil ha, så komprimeres den svarte massen ned i små sølvbokser med dekorative motiv.

Konsistensen minner om te i løsvekt. Samtidig river lukten av krydder, tobakk og salt i neseborene. For de med mer inngående kjennskap til fenomenet er det heller en behagelig og sanselig opplevelse, slik vinsmaking kan være for kjennerne.

Vi, derimot, rygger ørlite tilbake for den noe uvanlige odøren, men ikke mer enn at vi prøver igjen.

Juan Flores snushandel fra 1823 er Sveriges eldste tobakksforretning. Fra sitt utsalg på Liseberg er det solgt snus, vakre sigaresker, etuier og cubanske sigarer i alle år, og – pussig nok – er nordmenn ifølge Juan de største kundene.

– Den, den, den og den! sier dere og peker på alle de dyreste produktene. Det er alltid nordmenn som slår på stortromma. De kjøper for flere tusen kroner, ler Drakö mens han strekker ut pekefingeren og hermer.

Den godmodige mobbingen er som en kjærlighetserklæring til den tradisjonsrike forretningens stamkunder.

I parken

Fra midten av november tennes millioner av julelys i den svenske havnebyen Gøteborg. Broer, trær, hus og statuer kles opp i glitter og pryd, som gjør byen usedvanlig stemningsfull – særlig etter at sola har gått ned. Gøteborg er avslappet og turvennlig, noe som gjør Sveriges nest største by – som bare ligger tre timer i bil fra Oslo – ekstra attraktiv i førjulstida.

VAKKER ISBALLETT: Det er umulig å ikke la seg rive med av forestillingen på isen.

Her finner du også Sveriges største julemarked. Liseberg er i tillegg nabolandets største fornøyelsespark og turistattraksjon, med skøytepark, karuseller og gode restauranter. Parken er som et eventyr på kveldstid, med fem millioner små LED-pærer som lyser opp og hele tiden skifter farger.

Lyssettingen er storslått og minimalistisk på samme tid, og blikket flytter seg i beundring fra de opplyste fasadene til karusellene og videre innover i parken. Svenskene med sin teft for design klarer den hårfine balansegangen som gjør Liseberg til noe mer enn en fornøyelsespark. Det meste er  ”lagom”, som de sier på svensk – akkurat passe.

På Liseberg kan du kaste seg over attraksjonene, eller bare gå i fred og nyte adventstida med en liten pose brente mandler og svensk gløgg mellom dere.

Sverige på sitt beste, rett og slett.

Fika på Haga julemarked

Duften av vafler drar oss videre til den kjente bydelen Haga og hovedåren Nygata. På flere bord nedover gatestubben står sølvfargede vaffeljern og blinker i den vinterlave sola. Det stekes og lages kaffe og det går ikke lang tid før den alt for varme boblejakka må av.

Tross mildvær ligger det en hjemmekoselig julestemning mellom trehusene i Gøteborgs gamle arbeiderstrøk. Her lever tradisjonene i beste velgående, mye takket være svenskene sterke forhold til sin ”fika”: I løpet av arbeidsdagen tar de seg gjerne både én og to sosiale kaffepauser med noe søtt attåt.

Fika er en tradisjon som strekker seg langt utover arbeidslivet. På julemarkedet i Haga er det lussekatter og kanelboller utenfor Café Husaren som skaper den største trengselen. I køen klinger det både på svensk, norsk, russisk og italiensk, og alle må belage seg på å vente for å få smake på Sveriges største kanelbolle.

Kaffen byttes til slutt ut med gløgg, og med rykende pappkrus spaserer vi etter hvert videre nedover langs den brosteinslagte gaten, til akkompagnement av frelsesarmeens korpstoner.

Det er deilig å være norsk også i Sverige.

STORE BOLLER: Det sies at Café Husaren har Sveriges største kanelbolle.

7 på topp i julebyen Gøteborg

Haga Julemarked
Når: Helger fra 26. november til 18. desember.
Hvor: Haga Nygata, Göteborg.
Haga er Gøteborgs eldste forstad der de fleste hus er bygget i midten og senere del av 1800-tallet. På markedet kan man blant annet kjøpe tradisjonelle drops, drømmefangere og designpynt. Nygata består også av retrobutikker og cafeer; men vær obs på klissete dørhåndtak! Du skjønner hvorfor etter du har satt tennene i kanskje verdens største kanelbolle.
Sjekk her!

Jul på Liseberg
Når: Fredag-søndag fra 18.-28. november, og nesten hver dag i desember.
Hvor: Liseberg, Göteborg.
Liseberg har årlig nesten tre millioner besøkende. Sommersesongen pågår fra midten av april til begynnelsen av oktober, Halloween i oktober/november og Jul på Liseberg åpnet dørene i november, med et åttitalls boder og butikker. Parken har også et eget designtorg med mer kjente utstillere, i tillegg til de tradisjonelle bodene med lokalproduserte varer, hvor du blant annet kan finne knekkebrød, sild og viltsvinpølse.
Sjekk her!

Julemarked i Kronhusbodane
Når: Helger fra 26. november til 18. desember.
Hvor: Kronhuset, Göteborg.
Hvis du er ute etter noe helt unikt, så skal du besøke julemarkedet i Gøteborgs eldste bygg. Her kan du få tak på ekte svensk tradisjonelt håndverk. Hvis du vil pynte juletreet med noe helt spesielt, eller er på utkikk etter en gave til den som har alt, så finner du det her.

Sightseeing med Julpaddan
Hvorfor ikke dra til Liseberg langs kanalen? På Julepaddan må du holde hodet lavt, for båten tar deg under mange av Gøteborgs bybroer. Lær litt om byen og kom i julestemning med julemusikk, pepperkaker og gløgg ombord. Båtferden tar deg fra Kungsportsplatsen til Liseberg og tar ca. 40 minutter.

Book billetter her.

Julespasertur med lysshow
Ta føttene fatt og gå den tre kilometers lange julepromenaden som starter i havnen ved Lilla bommen og ender på Liseberg. Last ned appen ”Gothenburg Guides” for kart. Turen byr på en serie kreative lysinstallasjoner i bybildet. Turen tar ca. 45 minutter.

Forestilling på is
Det er gratis å stå på skøyter i Liseberg, hvis du ikke har egne skøyter, kan du leie på plass. Ikke gå glipp av sjansen til å se isshowet som holdes hvert år. I år er det nøtteknekkeren på is med Sveriges fremste kunstløpere. Med vakre kostymer, ballett og storslagen klassisk musikk er dette et ”must” hvis du besøker Liseberg. Book billett her.

Svensk julebord
Trodde du at svenskene spiste ribbe og pinnekjøtt til jul? I Sverige er det juleinspirert koldtbord som gjelder, og på vestkysten er julematen ekstremt inspirert av havet. Sild i alle mulige smaker (mrk: wasabi & ingefær), lutefisk, reker og rogn, men også hjortehjerte, kjøttboller og pølser er på menyen. Prøv svensk julebord på ”Hamnkrogen” på Liseberg, og husk å spørre kelneren om hvilken rekkefølge maten skal inntas. Velg også drikkemeny og smak på svensk juleakevitt. Book bord her.

RELATERTE ARTIKLER

Hellas har alt du ønsker deg!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri....

Alt du ønsker er Hellas!

Å være sammen med menneskene du elsker, koble deg til naturen, føle deg fri.

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Kategori
FeaturedNyheterReportasjerVerden