Fly hit – og få pengene tilbake

For den som vil spekulere i og tjene penger på flyforsinkelser kan denne oversikten over reisemålene med flest innstillinger være en liten gullgruve. Øverst troner København....
København er det reisemålet med flest innstilte flyavganger. (Foto: Bjørn Moholdt)

Det kan altså lønne seg å kjøpe flybillett til en destinasjon med mange forsinkelser. Flyselskapene har nemlig plikt til å betale kompensasjon til reisende, og ofte dreier det seg om erstatninger på flere tusen kroner.

Flyforsinkelser er ofte forbundet med lang ventetid og frustrasjon. Men for reiselystne som ikke har det travelt kan en innstilt avgang bli en lønnsom affære. Ifølge en EU-forordning har personer som blir berørt i de fleste tilfeller krav på erstatning fra flyselskapene på flere tusen kroner.

For eksempel om forsinkelsen er på over tre timer. Gate28.no – et serviceselskap som har spesialisert seg på å hjelpe passasjerer med å kreve økonomisk erstatning ved flyforsinkelser – har kartlagt destinasjonene og selskapene med flest innstilte avganger fra Norge de siste tolv månedene. Resultatet viser at det er størst sjanse for at flyet blir innstilt hvis reisen går til København. I gjennomsnitt er det én innstilt avgang hver tredje dag. Deretter følger reiser til Stockholm og Aberdeen.

Widerøe er det selskapet som har hatt flest innstilte fly det siste året. Totalt dreier det seg om over 1 700 avganger, mens det tilsvarende tallet for SAS ligger rett under 1 400 innstilte fly.

– Erstatningen som selskapene er pliktige til å utbetale er basert på flyreisens lengde i kilometer. I mange tilfeller kan erstatningen derfor bli høyere enn den faktiske verdien på flybillettene. På denne måten går det an å tjene inn billettkostnaden. En forsinkelse til London kan for eksempel gi ca. 3 700 kroner i kompensasjon, sier Jakob Darlin, talsperson hos Gate28.no.

Tidligere undersøkelser fra Gate28.no viser at få nordmenn kjenner til hvilke rettigheter de har ved forsinkelser eller innstilte fly. Hele åtte av ti sier nemlig at de ikke kjenner til regelverket.

Destinasjonene med flest innstilte avganger

  1. København
  2. Stockholm
  3. Aberdeen
  4. Amsterdam
  5. London Heathrow

Flyselskapet med flest innstilte avganger

  1. Widerøe
  2. Scandinavian Airlines
  3. Norwegian Air International
  4. British Airways
  5. Wizz Air

EU-forordning 261/2004

Hvis passasjerer nektes ombordstigning eller flyet er forsinket eller ankommer mer enn tre timer for sent til sluttdestinasjonen på billetten, kan passasjerene ha rett til økonomisk kompensasjon på 250–600 euro, avhengig av lengden på flyreisen:

Innen EU/EØS

* 1500 km eller kortere – 250 euro

* over1500km–400euro 
Mellom flyplass i EU/EØS og flyplass utenfor EU/EØS

* 1500 km eller kortere – 250 euro

* 1 500–3 500 km – 400 euro

* over 3500 km – 600 euro

Om undersøkelsen

Kartleggingen av innstilte fly i ble gjennomført i juni 2017 og er basert på sanntidsinformasjon og flytrafikk fra den europeiske flydatabasen Lennoc Flight Intelligence. Den bygger på gjennomførte flyreiser til og fra de største flyplassene i Norge mellom 1. juni 2016 og 31. mai 2017. Topplistene er basert på antall innstilte avganger de siste tolv månedene. Les mer på www.lennoc.com

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden