Europas nye vingårder

Visst finnes det fortsatt gamle vingårder bestående av slått og herskapshus, men også den europeiske vingårdarkitekturen forandrer seg. Dagens moderne vinprodusenter frir til så vel ganen som øynene. REIS’...

SPANIA
Ysios – en vågal vingård

Som en glinsende drage ligger vingården Ysios mellom den store fjellkjeden Sierra Nevada og den lille byen Logroño i Rioja. Ysios er en god representant for den spennende arkitektoniske bølgen som har skylt over Rioja og dens vingårder de siste årene.
Den overalt tilstedeværende Santiago Calatrava (som står bak Turning Torso i Malmø) er ansvarlig for Ysios spesielle utseende. Det blir sagt at dette er et av hans ikke fullt så ekstragavante verk, men man kan likevel ikke unngå å la seg forbløffe av vingårdens storslagenhet. Med fjellene som kulisser gir bygningen et dramatisk inntrykk med sitt bølgende tak. Det har fått sin form fra fasongen til et vinfat, men inni bygningen råder tysk orden. Her ligger vintønnene sirlig plassert i en mykt bølgende kurve – en av Calatravas signaturformer. Men Ysios er ikke bare utseende, her produseres også en fantastisk vin.
På den futuristiske vingården er det moderne tider som gjelder. Vinmakeren Luis Zudaire satser på fruktig vin, ikke den mer tradisjonelle fatlagrede og oksyderte vinen som mange forbinder med det gamle, tradisjonsrike Rioja. Ysios lagres i 14 måneder, halve tiden på franske eikfat og halve tiden på amerikanske fat. Vinen får deretter hvile i 20 måneder på flaske. Den er fyldig med mye rød, vill frukt, eik, vanilje, kaffe og har en ganske lang, rik og elegant ettersmak.
Nytt på vingården er at de kan tilby den ekte vin-nerden deler av etiketten i egen design. Det gjøres nå på årgang 2004, og det finnes to kvantiteter å velge mellom, enten 150 eller 300 flasker.

01. Bodegas Ysios
Adresse: Camino del la Hoya, Laguardia, Spania
Tlf. +34-945-60 06 40
Nettside: www.ysios.com

Flere interessante
vingårder i Spania

 

02. Viña Real
På toppen av en høyde i Rioja kneiser en vingård som, i likhet med Ysios, er formet som et enormt eikefat. Her kombinerer den franske arkitekten Philippe Mazieres betong, rød seder og rustfritt stål. På Viña Real produseres viner med balanse og eleganse, som etter tapping lagres i en av to prikk like tunneler som gjennomborer høyden.
Adresse: Carretera Logroño-Laguardia Km 4,8, Laguardia, Spania
Tlf. +34-945-62 52 10
Nettside: www.cvne.com

03. Marqués de Riscal
Marqués de Riscal er ingen nykommer. Den Frank Gehry-designete vingården brukte 80 millioner euro på å bygge et vinsenter og er blitt alle vineleskeres eget Disneyland. Her finnes hotell, restaurant, bar og spa … Uhørt dyrt, og har vinene kommet i skyggen?
Adresse: Calle Torrea 1, Elciego, Spania
Tlf. +34-945-60 60 00
Nettside: www.marquesderiscal.com
www
04. López de Heredia
Fortid, nåtid og fremtid møtes på López de Heredia i Haro. Den anerkjente vingården har vært i familiens eie i generasjoner og tar nå et dristig skritt inn i fremtiden ved hjelp av selveste Zaha Hadid, som har konstruert en futuristisk butikk med lokale for vinsmaking. Må ses!
Adresse: Haro, Spania
Tlf. +34-941-31 02 44
Nettside: www.lopezdeheredia.com

Italia
Petra – solid som stein

Petra står for peitra som betyr stein på latin, et navn som åpenbarer seg i gedigenheten man møter her. Inntrykket av en mastodontisk og nærmest overdådig vingård slår mot besøkeren når man ankommer eiendommen.
Petra er en ekstraordinær boutiquevingård i Toscana som produserer uttryksfulle, aromatiske viner i en egen moderne og frisk stil. Deres toppvin heter selvsagt nettopp Petra og er en elegant blanding av druene merlot og cabernet sauvignon. En kraftig, strukturert vin med fine tanniner, balanse og en lang, krevende ettersmak.
For å se Petras arkitektur på det mest spektakulære skal man besøke vingården på kveldstid. Da ligger utvalgte deler av konstruksjonen badet i rødt lys – som en opplyst landingsstripe på en flyplass. Verket er tegnet av den sveitsiske arkitekten Mario Botta og inneholder, i tillegg til rigide, geometriske former, en viss mystisk symbolikk. Botta beskriver selv vingården som en stor blomst bakt inn i det italienske landskapet.

05. Petra
Adresse: Località San Lorenzo Alto 131, Suvereto, Italia
Tlf. +39-565-84 53 08
Nettside: www.petrawine.it

Andre interessante
vingårder i Italia

06. Tòr Löwengang
Respekt for naturen er ved siden av gode viner førsteprioritet på Tòr Löwengang. Her benytter man seg av den siste økologiske og teknologiske utviklingen for å kunne etterlate seg noe bra for fremtidige generasjoner. Unike viner fra en like unik vingård.
Adresse: Vicolo dei Conti 9, Magrè, Italia
Tlf. +39-471-80 95 00
Nettside: www.aloislageder.eu

07. Tenuta Manincor
Når man ser ut over vinavlingen ved sjøen Kaltern, aner man aldri at det noen meter under jorden ligger en 30 000 kvadratmeter stor underjordisk vinkjeller. Bygningen forblir usynlig fordi at vegger og tak under jorden følger de omkringliggende bakkenes topografi. Her lagres en del av vinene på fat fremstilt av lokal eik.
Adresse: San Giuseppe al Lago 4, Caldaro, Italia
Tlf. +39-471-96 02 30
Nettside: www.manincor.com

Østerrike
Loisium
– Østerrike i miniatyr

I byen Langenlois utkant, 60 minutter vest for Wien, ligger Loisium. Eiendommen består av vingård, besøkssenter, hotell og spa. Her har man oppført ett par dramatiske hus for å matche de like iøynefallende vingårdene og for å feire områdets rike kulturarv.
Steven Holl heter arkitekten som har fått verdens øyne rettet mot den lille byen i det sørlige Østerrike. Verket, som anvender seg av spenstig geometri, lener seg i en fem graders vinkel. Den tilsynelatende berusende, lutende kuben er delvis senket ned i jorden og bindes på den måten sammen med den 900 år gamle vinkjelleren som ligger under jordoverflaten. Holl benyttet kart over vinkjellerens underjordiske ganger og overførte mønsteret til kubens eksteriør. Interiørets vinkler og hjørner dekket med kork og brytes opp av partier med transparent og grønt, alt er gjenbrukt glass fra vinflasker.
Fra den kjente vinregionen Kamptal finner vi dette unike ”Vinotheque”. Reis hit for en totalopplevelse for deg selv, dine fem smakssanser og for hele familien. I Loisiums vinotek er det mulig å prøve kvalitetsviner fra de åtte vinregionene i Østerrike. Dessuten kan du smake på alt fra druen grüner veltliner til druen zweigelt.

08. Loisium
Adresse: Loisiumallee 1, Langenlois, Østerrike
Tlf. +43-2734-32 24 00
Nettside: www.loisium.at

Andre interessante
vingårder i Østerrike

09. Weingut Fred Loimer
Fred Loimer er blitt omtalt som mesteren av avantgarde, noe han lykkes med både når det gjelder det viktigste, vinen, men det gjenspeiles også i vingårdens arkitektur. I Langenlois lot han uredd bygge en futuristisk og minimalistisk svart bygning ovenfor en gammel vinkjeller. Fred Loimer produserer spennende viner med det enkle og sikre mottoet ”å by drikkeren på velbehag, ikke hodepine”.
Adresse: Haindorfer Vögerlweg 23, Langenlois, Østerrike
Tlf. +43-2734-22 39
Nettside: www.loimer.at

10. Weingut Lackner-Tinnacher
Vingården Lackner-Tinnacher ligger i det kuperte terrenget i Steiermark, et eksklusivt vinområde i det sørlige Østerrike. De elegante vinene imponerer med sin renhet og delikate mineraltone – ingen muskelviner med andre ord. Den nye vinkjelleren viser hvordan moderne, hensiktsmessig arkitektur på en smart måte kan integreres i et landlig miljø.
Adresse: Steinbach 12, Gamlitz, Østerrike
Tlf. +43-3453-21 42
Nettside: www.tinnacher.at

11. Weingut Neumeister
Christoph Neumeister og hans australske kone Rachel produserer fyldige og smakfulle viner. Her tas gjester imot på vingården og gis mulighet til å smake på vinene i et lekkert innrettet prøvesmaksrom. Kjenner man senere at man ikke vil avbryte den etter hvert så hyggelige vinsmakingen, tibys overnatting i familiens bed and breakfast.
Adresse: Straden, Østerrike
Tlf. +43-3473-83 08
Nettside: www.neumeister.cc

12. Weingut Schützenhof
I henhold til familien Faulhammer trenger store viner et matchende hjem. Det får de virkelig i vingården Schützenhofs nye, 1000 kvadratmeter store lokale. Ved siden av know-how og erfaring har vingården vært langt frmme når det gjelder teknologi for vinproduksjonen. Dette har vært med på å skape lagringsvennlig vin med unik karakter.
Adresse: Weinberg 159, Deutsch Schützen, Østerrike
Tlf. +43-3365-22 03
Nettside: www.schuetzenhof.cc

Frankrike
Domaine de Chevalier
– med forsiktig hånd

Ordet balanse sammenfatter Domaine de Chevalier i Graves på en god måte. Balanse – både når det gjelder jordsmonn, arkitektur og viner. Fra å ha vært en bitte liten eiendom med begrenset produksjon har Domaine de Chevalier vokst til en vingård å regne med.
Da den den gangen 23 år gamle Olivier Barnard kjøpte Domaine de Chevalier i 1983 drømte han om å kunne utvikle vingården til noe storslagent. Han la med en gang opp til en langsiktig strategi for vingårdens vekst. Etter å ha lært seg alt som fantes å vite om vinproduksjon satset Olivier på å bygge ut vingården, noe som har skjedd forsiktig og over tid.
Den eksisterende vingården ble renovert og en ny bygning anlagt ved siden av. Til dette brukte man strukturen i den ”gamle” delen og bygde en kopi – dog med moderne og funksjonelt tappesystem. Nå ligger de side om side, den gamle og den nye. Vingårdens chambre irrésistible er den ultramoderne vintanken som med sin sylinderform maksimerer volumet, samtidig som innslippet av lys er ”korrekt”.
Domaine de Chevalier er en fantastisk vin som i hver årgang reproduserer sin egen unike karakter, i tilegg til det preget årets drue-avling gir. Vinen er laget av druene cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc og petit verdot. Vingården er tradisjonell i sin vinproduksjon og gjenspeiler sitt unike jordsmonn, samt får frem det særegne i sine druer.

13. Domaine de Chevalier
Adresse: Léognan, Frankrike
Tlf. +33-5-566 416 16
Nettside: www.domainedechevalier.com

Tyskland
Weingut am Stein – I ett med naturen og omgivelsene

Franken er vinregionen som ligger ved elven Main i sentrale Tyskland. Utenfor byen Würzburg finner man Weingut am Stein, en vingård med aner fra slutten av 1800-tallet. Vingården er i dag langt fra gammelmodig, her møtes arkitektur- og vinelskeren av moderne lokaler for vinsmaking, alt fra når man går på restauranten, til baren og pensjonatet.
I dag er det femte generasjon vinmakere som produserer kvalitetsviner på Weingut am Stein. Her lager de vin på kjente og vidunderlige druer som riesling, silvaner, tre sorter pinot (pinot blanc, pinot gris og pinot noir) og de spennende tyske variantene rieslaner, scheurebe og müller-thurgau.
Weingut am Steins nye byggverk ble innviet i 2005 med pomp og prakt. Arkitektfirmaet Hofman-Keicher-Ring fikk det attraktive oppdraget å tegne bygningen som skulle kombinere vin og arkitektur, og man benyttet seg av nærmiljøet som inspirasjon under utformingen. Deler av verket er gjort av kalk for å symbolisere distriktets jordsmonn. Trestolpene som dekker deler av fasaden er som vinrankenes stammer og grener.
Inne i etablissementets gjestegård finnes tre roms leiligheter med spiserom og terrasse til leie. Restauranten serverer spennende retter laget av lokale råvarer – i perfekt kombinasjon med Weingut am Steins egne viner.

14. Weingut am Stein
Adresse: Mittlerer Steinbergweg 5, Würzburg, Tyskland
Tlf. +49-931-258 08
Nettside: www.weingut-am-stein.de

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden