Shinsen Fish Market – et mekka for sjømatelskere

Shinsen Fish Market i Bangkok
Shinsen Seafood Market er et drømmested for deg som elsker sjømat.

Elsker du som sjømat bør du besøke Shinsen Fish Market for å oppleve spennende sjømat. Nye smaker. Så ferskt som det bare kan bli. I Bangkok kan du få det aller beste av sjømat hele verden – også Norge. Hit finner den veien, levende, fryst og fersk. Stedet er restaurantkomplekset Shinsen Fish Market.

Tekst og foto Terje Engø

terje@atlanticforlag.no

Nevnes delikatesser som kongekrabbe, snøkrabbe og kamskjell blir mange enda mer bekymret med tanke på prisen. Legges det til at krabber, kamskjell og mye annet leveres levende til restauranten fra ulike verdenshjørner, så høres det svært eksklusivt ut. Men fakta er at det er rimeligere å spise kongekrabbe, flydd inn levende, i Bangkok enn i norske restauranter.

Sashimi… med reker, blekksprut, tunfisk, laks, kråkebollerogn og mye annet deilig.

Her i de store karene velger du hva du har lyst på. Shinsen Fish Market har et enormt utvalg.

Mange av gjestene ber om å få posere med de store kongekrabbene.

For thailandsk overklasse er det tradisjonelt viktig å vise «ansikt». I tillegg er det svært mange rike kinesere med thailandsk statsborgerskap. De har for tradisjon å spise levende sjømat. Levende sjømat er trygg sjømat, for disse og andre asiater.

Det samme gjelder også for sjømat som er importert fra land som Norge hvor det er strenge krav til riktig behandling og kjøling av sjømaten.

 

Mange restuaranter

Shinsen Fish Market er et restaurantkompleks med ett «supermarked», og restauranter i to etasjer. Du kan velge mellom en kafé, en sushi- og sashimibar, grillrestaurant, japansk inspirert shabu og sukyaki-restaurant og en restaurant som tilbereder maten på ulike måter etter ditt ønske. Dette er sjømat du selv du velger ut fra store tanker med levende krabbe, hummer, kreps, sjøpinnsvin og ulike skjell. Det er til og med en skole for de som vil lære å lage god sjømat, enten det vil tilberede krabbe, eller bli en kunstner med sushi og sashimi.

 

Fornuftig priset

De fleste gode sjømatrestauranter i Bangkok er dyre. Spesielt om en ikke er forretningsreisende og har et budsjett å holde til. Shinsen Fish Market har mat i alle prisklasser. Ønsker en enkel sushi og sashimi, eller norsk makrell eller laks tilberedt på japansk vis, koster rettene stort sett under 500 baht (125 kroner). Norsk makrell på 350 gram koster 150 baht (38 kroner) per stykk. Å få dem tilberedet koster rundt hundre baht (25 kroner). Dette er fortsatt dyrt når de fleste thailendere tjener 250 – 400 baht (60 – 100 kroner) per dag. Men det er rimelig for middel- og overklasse, utlendinger bosatt i Bangkok og selvsagt de fleste turister.

 

Utallige krabbeslag

Her er norsk laks, noen ganger norsk ørret og norsk lodde – i Thailand kjent under det japanske navnet «Shisamo» eller på thai «phla kai» som, betyr «fisk med egg». Det er tarabakrabbe, hårkrabbe, tasmansk dypvannskrabbe, zuwaikrabbe, aburakrabbe, blå svømmekrabbe og krystallkrabbe. Reis sin journalist kjenner bare halvparten av slagene, selv om han elsker krabbe.

Norsk laks, makrell og lodde er noe av det norske du finner på Shinsen fish Market.

Shinsen Fish Market bruker de japanske navnene på krabbeslagene. Zuwai-krabbe er på norsk kjent som snøkrabbe, og «zuwai» er simpelthen japansk for snø. Årsaken er delvis at mange japanske forretningsfolk er blant kundene, delvis at thailendere har en forestilling om at alt japansk er bra.

Skulle du lure så er Taraba kongekrabbe samme kongekrabbeslag som vi fisker utenfor Finnmark. Abura er «blå kongekrabbe». Har du ikke

Skal det være ne hel norsk laks, eller bare et lite stykke?

En krabbe du prøve er den tropiske mudderkrabben som lever i mangroveområder og elver med brakkvann.

kunnskap om krabbe ser du ikke forskjell på de to kongekrabbene. Den «norske» røde kongekrabben Taraba, som for øvrig også fiskes i og stammer fra den nordlige del av Stillehavet, er regnet som den beste.

 

Hummer og sjøkreps

Her er amerikansk klohummer fra Main i USA. I fire ulike størrelser, – og prisklasser. Om de smaker som norsk hummer? Bare forskere og spesialister ser forskjell på «Homarus gomarus» og «Homarus americanus». Det er ikke på smaken de kan skilles enklest. I hvert fall ikke om en får dem tilberedt annet enn naturell. Og selv da er det nok i hovedsak patriotisme som ligger bak når mange påstår at den ene arten smaker bedre enn den andre.

Tilberedt på asiatisk vis tilsettes det som oftest krydder og urter. Da blir det umulig å kjenne forskjell. Det er bare å nyte, nyte og ikke prøve å sammenligne.

Skulle du ønske hummerens lillebror på tallerken, så importeres det også sjøkreps. Som oftest er disse fra Storbritannia eller Danmark.

 

Mange slag østers

Østers får du fra Thailand, Frankrike, USA og Australia. Fra hvert av landa kommer det ulike østerstyper og størrelser. Muslinger og snegler kommer fra enda flere land. Selvsagt er her thailandske tigerreker, hvite reker, barramundi, hjerteskjell, tilapia, og grønnskjell som til forveksling både ligner og smaker som norske blåskjell, og mye annet fra thailandske farvann og innsjøer.

 

Her kan du også melde deg på restaurantenes egen skole og lære å lage for eksempel sushi og sashimi.

I fjor var det egen «laksefestival». Da sto norsk laks i fokus,

Varierer hva som kommer fra Norge

Hva som er importert fra Norge varierer med tilgjengelighet. For noen er det litt stort å spise noe norsk når en er i utlandet. Men levende produkter fås bare når det er sesong. Derfor er heller ikke alle slag tilgjengelig til enhver tid. Norsk makrell, laks og lodde er stort sett alltid tilgjengelig siden disse produktene sendes fryst fra Norge.

Fortsatt har undertegnede journalist ikke sett seg råd til å kjøpe en levende kongekrabbe på Shinsen. 1200 baht (330 kroner) per kilo er som sagt billigere enn på fiskemarkedet i Bergen. Men en krabbe veier gjerne 3 – 4,5 kilo. Maten skal spises, ikke bare beundres. Kongekrabben får vente til en ikke spiser alene.

Shinsen Fish Market er selvsagt også et sted å oppleve sjømat tilberedt på thailandsk vis. En drar ikke til Thailand uten å nyte den fantastiske thailandske kokekunsten. Samtidig er dette en mulighet til å forsøke for eksempel laks og krabbe slik de liker den servert i Thailand. Det thailandske kjøkken har adoptert svært mange tradisjoner fra andre land. Thailendere er glade i å prøve noe nytt. Mens nordlendinger kaller de fleste fiskeslag for ufesk, vil thailendere se på                                                                  fisken og si: Phlaa…… arroy  maak maak!   Fisk – godt, — veldig godt!

 

Praktisk å vite

 

Reise til Bangkok

Thai Airways og Norwegian flyr direkte til Bangkok. Prisene for økonomiklasse er normalt 4000 – 7500 kroner tur/retur, alt etter sesong. Noe dyrere i ferier.

I tillegg flyr Turkish Airlines, Qatar, Emirates, KLM/Air France, Swiss, Lufthansa og mange andre. Med disse må du beregne å skifte fly i Europa eller den Arabiske Gulf. Noen ganger kan du finne priser under 4000 kroner tur/retur.

 

Overnatting i Bangkok

Det finnes alt fra rimelige hosteller rundt hundre kroner per natt til flotte luksuriøse hoteller. Beregner du 400 kroner natta får de gode tre-stjerners hoteller med frokost inkludert.

 

Fra flyplassen til byen

Det finnes tog fra flyplassen inn til Bangkok. Men byen er stor, og etter en lang flytur er drosje det enkleste. Gå ned til første etasje (under ankomsthall) og ta drosje derfra. De som kaprer deg for å selge deg drosje på veien selger et dyrere alternativ. Avhengig av hvor du skal så koster drosjen 250 til 400 baht. Insister på at sjåføren følger loven og slår på taxameter.

 

Her finner du Shinsen Fish Market

Adressen er: 39 Khwaeng Khlong Tan Nuea, Khet Watthana. Svært mange bor i Sukhumvitgaten eller sidegater til denne. Da er det ofte bre en liten spasertur til Shinsen Seafood Market.

 

 

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Fjord Line tilbyr hurtigtest ved ankomst Danmark

Fjord Line har nå lagt til rette for at reisende som mangler koronasertifikat, får anledning til å foreta...

Slik åpner Thailand igjen

Utvalgte stranddestinasjoner som Koh Samui, Krabi, Phang Nga (Khao Lak) og Pattaya deltok i arrangementet for å oppdatere...

Endeløs gresk sommer

Endeløse strekninger med krystallklart vann, evig solskinn, eksplosive lokale farger og vakre solnedganger...

Nytt REIS ute nå: Mot lysere tider!

Regjeringen åpner for reiser til utlandet fra 5. juli. Sommer i Norge eller Europa? Tipsene får du i...

Lei din egen øy på Maldivene

Hvis du drømmer om en familie- eller bryllupsfest utenom det vanlige, har du nå muligheten til å leie...

NCL lanserer ny skipsklasse

Norwegian Cruise Line (NCL) bryter grensene for konvensjonelle cruise- og ferieopplevelser med avdukingen av Norwegian Prima.

Kategori
FeaturedNyheterVerden